Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

5 gezonde ontbijtjes die onze kinderen heerlijk vinden!

5 gezonde ontbijtjes die onze kinderen heerlijk vinden
Kinderen goed laten ontbijten is soms een flinke uitdaging. Hoewel wij een redelijk relaxte ochtendroutine hebben, moeten we soms nog best haasten om op tijd op school te zijn! Onze kinderen zijn in het weekend vaak vroeger wakker, maar op schooldagen kunnen ze gerust uitslapen en moeten we ze echt wakker maken. Dat betekent ook weleens dat ze met een banaan in de hand in de auto zitten... 

In het weekend of met vakanties ontbijten we gerust met een croissantje of met zelfgebakken wafels met chocoladepasta, ook heerlijk! Ik vind het zelf persoonlijk belangrijk dat er balans is. Dat de kinderen leren om gezond te eten en ook ongezond eten hoort daarbij, alles met mate. Daarom deel ik vandaag graag 5 gezonde ontbijtjes die onze kinderen heerlijk vinden! 

1. Havermoutpap met fruit 

Havermout is een heel goedkoop ingrediënt en ook nog eens hartstikke gezond, dus ideaal om in je eetpatroon in te passen. Daarnaast vult het goed en dat is ook belangrijk. Kinderen zijn de hele dag in de weer en zijn druk aan het leren op school, daarom is het fijn als ze even door kunnen. 

Het lijkt soms alsof het even duurt om dit ontbijt op tafel te zetten, maar ik maak het vaak als de kinderen zich gaan aankleden. Ik breng melk aan de kook en voeg havermout toe, dit laat ik even een paar minuten doorkoken en daarna laat ik de pap staan. Ondertussen maak ik fruit schoon. 

Als de kinderen dan beneden komen, dan kan de havermout in bakjes en leuken we het op met fruit zoals appel, banaan en aardbeien. (De kinderen zijn dol op rood fruit. Zomers hebben we frambozen en aardbeien uit de tuin en anders koop ik ze vaak uit de diepvries) We voegen vaak nog smaakjes toe zoals kaneel of speculaaskruiden. 

2. Overnight oats

Deze versie van havermout is makkelijker te maken dan pap, je moet het alleen 's avonds even klaarzetten in de koelkast. Ik maak vaak een versie met havermout en yoghurt, als we er diepvriesfruit bij doen, dan doe ik dat er 's avonds ook bij, dan kan dat meteen ontdooien. 

De volgende dag is het een kwestie van even doorroeren en eten maar! 

3. Yoghurt of kwark met muesli 

Wij hebben altijd yoghurt in huis. De kinderen aten een tijd terug een keer kwark bij opa en oma en eten dat nu ook graag. Muesli is een gezonde keuze om toe te voegen en ook hierbij eten we vaak fruit. De meiden vinden het erg lekker om een schepje jam toe te voegen, dan maak je zomaar zelf aardbeien of bramen yoghurt ;) 

Dit ontbijtje kunnen ze inmiddels zelf maken, alleen het fruit snijden is soms even lastig, maar met een niet al te scherp mes, leren ze dat ook prima. Ik kreeg dit ontbijtje zelfs laatst in het weekend op bed gebracht, zo lief! 
Gezond ontbijt voor kinderen

4. Boterhammen


Brood is ook een heerlijk ontbijt, je kunt zelf kiezen wat je erop wilt doen en het is snel gemaakt. Kies voor de gezonde keuze voor volkoren boterhammen en kies voor beleg zoals 100% pindakaas of bijvoorbeeld hummus. Thijs houdt niet van pindakaas, dus hij kiest vaak voor smeerkaas. Maar ze vinden het ook allemaal lekker om iets van fruit erop te doen. Denk aan aardbeien met wat poedersuiker of banaan.


Uiteraard kiezen ze ook voor chocolade pasta en hagelslag als het zo uitkomt ;)


5. Eieren


Eieren zijn lekker, ze vullen goed en je kunt ze met heel veel combineren. Ik kook in het weekend gerust 10 eieren en die eten we de dagen daarna op. (Ik kocht laatst een aantal leuke eierdopjes bij de kringloop en die vinden ze geweldig!) De kinderen kiezen vaak voor een broodje of knäckebröd met een gekookt ei en peper. 


Ik ben zelf 's ochtends niet zo vaak heftige smaken, maar ze doen er gerust nog een augurk bij. Ook groenten in de ochtend vinden ze heerlijk. Ik bak dus ook vaak een ei met plakjes tomaat (daar zijn ze dol op) Of ik vul een muffin vorm met eieren, peper, ham, tomaat en een beetje melk. (10 minuten in de oven op 180 graden) en smullen maar. Deze "muffins" maak ik ook vaak in grotere hoeveelheden en dat wordt de dagen daarna opgegeten.

Ontbijt; gekookt ei voor kinderen
Onze week; Mei vakantie! Uitstapjes, ijs en een nachtje hotel
door Doortje 07 mei, 2024
Een nieuw weekoverzicht, Kijk je mee?!
Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Show More
Share by: