Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

5 dingen die je kunt doen om financieel sterker te worden!

5 dingen die je kunt doen om financieel sterker te worden!

Het financieel voor elkaar hebben, dat willen we allemaal wel. Al is het alleen maar omdat het goed voelt als je je rekeningen kunt betalen, je je geen zorgen hoeft te maken over financiële tegenvallers en je een buffer achter de hand hebt voor als het leven net even anders loopt dan je denkt. Er zijn gelukkig veel dingen die je kunt doen om financieel sterker te worden... weg met die slapeloze nachten en de stress, maar stap voor stap aan de slag om iedere maand het beter voor elkaar te hebben, dat klinkt goed, toch? Ik vertel je vandaag graag 5 dingen die je gemakkelijk kunt doen om financieel sterker te worden;


1.Bedenk wat je nodig hebt


Vaak zien we een nieuwsbrief, een folder of lopen we in de winkels en zien we dingen die we absoluut willen hebben! De verleiding is overal, want we zien tientallen reclame uitingen per dag. De eerste stap is om goed te bedenken wat je nou precies nodig hebt. Is die nieuwe broek echt nodig terwijl je er nog 4 in de kast hebt liggen? Wil je vanavond echt Chinees bestellen of kun je die euro's beter besteden?


We hebben veel minder nodig dan we denken (of dan we denken nadat we reclames hebben gezien) Je voelt je niet mooier met weer een nieuwe jurk, je valt niet opeens af als je die dure blauwe bessen meeneemt (al zijn ze zeker gezond). Reclames doen ons vaak geloven dat we iets nodig hebben, waardoor we eindelijk eens gelukkig, blij en gezond zullen zijn, maar dat kan ook zonder al die dingen. Je zult zien dat je minder uitgeeft en daardoor iedere maand meer overhoudt, dat is een goede start om financieel sterker te worden.


2. Los je schulden af


Heb je weleens geld geleend voor een andere auto, een nieuwe wasmachine of een huis? Iedereen wel natuurlijk! Tegenwoordig kun je van alles op afbetaling kopen en dat klinkt ook heel aantrekkelijk als je het echt net nodig hebt en je het geld gewoon niet hebt, maar de rentes zijn vaak hoog en je betaald vaak veel te veel. Het is veel verstandiger om nog even door te sparen als je televisie kapot gaat.


Ook een hypotheek is gewoon een schuld. Als je een huis koopt van € 200.000, dan betaal je ongeveer ditzelfde bedrag aan rente over de gehele looptijd. En vindt nu nog maar eens een huis van dit bedrag, als je nu wilt kopen of nog niet zolang geleden hebt gekocht, dan heb je zeer waarschijnlijk een hogere hypotheek. Je betaald je huis dus zomaar 2 keer met alle rente. Zorg er dus voor dat je iedere maand iets extra's aflost... ook al is het een klein bedrag, over de gehele 30 jaar is het een hele berg.


3. Sparen maar


Tja, de rente is nog steeds vrij laag, daarom is sparen niet echt verstandig, toch?! Dat ligt toch net even iets anders.... ik zou niemand adviseren om op dit moment € 100.000 op een spaarrekening te laten staan als je dit bedrag niet wilt besteden de komende jaren, maar sparen is wel nuttig om geen stress te hebben over geld en over financiële tegenvallers. Spaar dus voor een goede buffer, heb altijd geld achter de hand voor als dat nodig is.


En de buffer is voor iedereen anders, het ligt aan je leven, je inkomen, uitgaven, gezinssamenstelling... maar ook wat je zelf prettig vindt. De een vindt € 2000,- helemaal prima, de ander wil liever minimaal € 5000,- hebben.


4. Investeer slim en zet je geld aan het werk


Door je schulden af te lossen hou je iedere maand meer over, want je maandlasten gaan naar beneden. Daarna is het handig om je geld echt aan het werk te zetten, zodat je over de jaren heen vermogen opbouwt... altijd handig als je eerder wilt stoppen met werken of je met je pensioenleeftijd opeens veel minder inkomsten hebt.


Investeren kan op verschillende manieren; Denk aan de aanschaf van zonnepanelen om je maandlasten te verlagen of je gaat beleggen. Zoek goed uit hoeveel risico je wilt lopen en weet dat je altijd je inleg kunt verliezen...


5. Meer verdienen


Meer verdienen klinkt vaak als iets wat onmogelijk is. Veel mensen geloven er niet in om je inkomen zomaar te verhogen, maar er is vaak meer mogelijk dan je denkt;


- Vraag om een loonsverhoging (als je het niet vraagt, dan krijg je het zeker niet)

- Begin een eigen bedrijf waarbij je je inkomsten verhoogd; verkoop zelfgemaakte producten, geef bijles, ga honden uitlaten of begin een blog... zoveel mogelijkheden!

- Zorg voor een klein beetje meer inkomsten door enquetes in te vullen, spaarpunten te sparen en tijdelijk meer uren te werken totdat je bijvoorbeeld je ideale buffer bij elkaar hebt.


Al deze stappen zorgen ervoor dat je financieel sterker wordt. Ons leven is totaal verandert toen wij gingen besparen... al die besparingen zorgen ervoor dat wij beiden parttime werken en veel tijd hebben met ons gezin. Ons volgende doel is om eerder te stoppen met werken. En dat kan ook zeker met een laag inkomen... je denkt misschien dat de mensen die eerder met pensioen gaan heel veel verdienen, maar het zijn vaak juist de mensen die veel doen met weinig geld. Zij weten hoe je het beste alles uit een euro kunt halen...

Onze week; Mei vakantie! Uitstapjes, ijs en een nachtje hotel
door Doortje 07 mei, 2024
Een nieuw weekoverzicht, Kijk je mee?!
Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Show More
Share by: