Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Voorbereiden op financiële tegenslagen 

Dat is balen! Precies wanneer het niet uitkomt heb je een financiële tegenslag. De wasmachine gaat kapot of je auto stopt ermee. Dat is vervelend, maar gelukkig altijd weer op te lossen. Vorige maand hadden wij zo'n maand. De kat moest naar de dierenarts en n de auto begon er weer een lampje te branden (de derde keer hetzelfde lampje in die maand) We besloten om even langs de garage te gaan en het bleek foute boel, er moest een dure reparatie gedaan worden... pff! Bij financiële tegenslagen is het altijd balen, maar het "prettige" is dat je je erop voor kunt bereiden, want dingen gaan nou eenmaal kapot en ongelukken kunnen gebeuren. Je weet dus eigenlijk al dat er tegenslagen aankomen, alleen je weet niet wanneer. Ik geef je vandaag handige tips om je goed voor te bereiden;

1. Leg die buffer aan

Ik vertel vaak over een buffer, want spaargeld achter de hand is ontzettend belangrijk. Je wilt geen geld lenen bij een financiële tegenslag, want als je er nog 1 krijgt (en laten we eerlijk zijn, alles lijkt altijd tegelijk te komen) dan moet je nog meer geld lenen en voor je het weet heb je flinke schulden.

Zorg er dus voor dat je spaargeld achter de hand hebt. Ga besparen en breng je uitgaven naar beneden. Vraag een salarisverhoging of verkoop spullen op marktplaats. Zorg ervoor dat je iets achter de hand hebt zodat je iets anders kunt kopen. Dat hoeft zeker niet altijd nieuw te zijn, je kunt ook een tweedehands wasmachine van de kringloopwinkel aanschaffen. Als je maar een buffer(tje) hebt om dingen op te vangen. 


2. Kijk wat je echt nodig hebt

Je kunt alles vervangen, maar bedenk ook goed of het echt nodig is. Toen onze droger ermee op hield, besloten we om geen nieuwe te kopen en inmiddels zijn we bijna 6 jaar verder en missen we hem nog steeds niet. Je kunt bij sommige dingen ook gewoon even afwachten of je het echt wel mist. Afwassen kan met de hand, was kan drogen aan een rekje en wellicht mis je de auto ook niet en pak je lekker de fiets. Dit is voor iedereen persoonlijk, dus bedenk voor jezelf goed hoeveel buffer je nodig hebt. 

3. Spaar voor vervanging


Je weet natuurlijk dat een wasmachine het op een gegeven moment niet meer doet. Maar hoe lang dat duurt, dat verschilt per wasmachine. Ook sommige auto's gaan jaren en jaren mee, terwijl anderen er na 5 jaar al mee ophouden.


Door vooruit te kijken kun je alvast sparen voor vervanging. Ik ken mensen die bij iedere was een euro in een spaarpot doen, maar je kunt ook iedere maand iets op een spaarrekening storten. Als je bekijkt hoeveel een nieuwe wasmachine kost en je berekent hoe lang je er minimaal mee zult doen, dan kun je het bedrag per maand berekenen. Zet dit op een aparte spaarrekening en haal het eraf als je die nieuwe machine nodig hebt, wellicht heb je zelfs nog iets over, dat is alleen maar mooi meegenomen en dat kun je weer in een ander spaarpotje stoppen.


4. Let op aanbiedingen


Natuurlijk let je graag op aanbiedingen, maar misschien gaat alles net kapot als er geen goede aanbiedingen zijn. Dan is het ook handig om vooruit te denken. Thijs had bijvoorbeeld binnenkort een nieuwe fiets nodig, niet omdat de oude kapot was, maar die werd wel te klein. We besloten om eens rond te kijken en hebben gewacht tot black friday, toen kochten we een nieuwe fiets met flinke korting, mooi meegenomen!


Je kunt er ook voor kiezen om je cv-ketel in de zomer te vervangen. Als hij al ouder is, dan is de kans dat hij in de winter kapot gaat groter. Daarnaast zijn nieuwe ketels vaak zuiniger, dus is het soms beter om alvast te kiezen voor vervanging en dan hoef je nooit onder een koude douche.


Hiermee bespaarden wij bijna € 1000,- per jaar!


5. Vraag om korting


Vragen om korting heeft vaak een negatief imago. Je gaat toch niet om korting vragen, dat staat zo armoedig! Maar echt... we onderhandelen toch ook als we een huis of een auto kopen? In fysieke winkels kun je bij een wasmachine dus echt wel vragen of ze hem kunnen verkopen voor een betere prijs. Of wellicht kun je iets extra's krijgen zoals wasmiddel voor een bepaalde periode. Ook bij laptops kun je om korting vragen of bijvoorbeeld extra software. Als je het niet vraagt, dan krijg je het sowieso niet.


Denk maar even terug aan die auto reparatie waar ik net over vertelde. Wij hebben de auto nog niet zo lang, dus wij vonden dat de garage coulant moest zijn. Nadat we hierom hadden gevraagd kregen we korting op de reparatie en dat is gewoon serieus geld, dus wees niet bang en vraag erom, nee heb je en ja kun je krijgen.

Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Onze week; Advertenties op de blog, een babyboom aan het water en veel bloemen!
door Doortje 16 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht, met huishoudelijke mededeling! Kijk je mee?
Show More
Share by: