Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Zuinig stoken; Alle tips op een rij

Zuinig stoken; Alle tips op een rij

Brr, wat is het opeens koud buiten! Staat bij jullie de verwarming inmiddels al aan? Na de warme dagen in September en begin Oktober vond ik het afgelopen weekend echt even wennen aan de kou, de verwarming ging dus zeker even aan, het stookseizoen is hiermee begonnen.


Wij verbruiken weinig gas. In ons vorige huis verbruikten we zelfs in een jaar tijd maar 400 m3, met 5 personen. Dat huis was in de winter ideaal; grote ramen waar de hele dag de zon op stond (als de zon scheen). Daardoor warmde de woonkamer altijd razendsnel op, dat was overigens iets minder ideaal in de zomer, maar het scheelde heel veel stoken in de koude maanden. 


In ons nieuwe huis verwacht ik meer te gaan stoken... ten eerste omdat de zon hier niet de hele dag naar binnen schijnt... dat gebeurt alleen in de middag en hoewel dat wel verwarmt, scheelt het een paar uur warmte van de zon. Daarnaast wonen wij nu in een hoekwoning waardoor we minder profiteren van warmte van 2 kanten. (Als de buren stoken)


We hebben wel een houthaard die we gaan gebruiken, maar dat zal meer op de luie zondagen zijn dan een doordeweekse werkdag. Natuurlijk gaan we nog steeds op ons verbruik letten en daarom zet ik graag al onze tips om zuinig te stoken op een rij;


Onze tips om zuinig te stoken;


Deuren dichthouden


Ik weet nog dat ik het vroeger super irritant vond; Mijn ouders die riepen; DEUREN DICHT! Met een zucht en rollende ogen deden wij dan de deur toch maar dicht... Maar inmiddels ben ik zelf die ouder geworden, want het scheelt gewoon als je de deuren zoveel mogelijk dicht houdt. En met een gezin van 5 is dat een mooie besparing. En onze kinderen vinden dat ook vaak een beetje onzin, dus ook zij zuchten als wij dat weer roepen; ik spreek ze later nog weleens, haha!

Doe de deuren dus achter je dicht, dan blijft het lekker warm waar je stookt.


'S nachts (en als je weg bent) lager zetten


Zet de thermostaat 's nachts (en als je weg bent) lager. Vaak wordt er gezegd dat het meer zou kosten om een ruimte weer te verwarmen als je hem hoger zet, maar dat is (bij de meeste woningen) niet waar.


Je kunt de verwarming 's avonds ook wat eerder uitzetten, het blijft vaak nog wel even warm totdat je naar bed gaat.


Verwarm waar je bent


Je hoeft niet het hele huis te verwarmen als je alleen in de woonkamer zit. Bij ons stonden de verwarmingen boven altijd uit, want daar wordt het niet heel erg koud. Nu er meer huiswerk op de kamers wordt gedaan, staan ze wel aan, maar alleen als dat nodig is.


Het is verstandig om ze wel aan te zetten als het buiten erg vriest, om bevroren leidingen te voorkomen. Maar... als je een goed geïsoleerd huis hebt, dan is die kans heel erg klein en moet het buiten wel erg hard vriezen wil je hier problemen mee krijgen.


1 graad lager


Wist je dat je kunt wennen aan een lagere temperatuur? Er zijn momenteel veel mensen die de verwarming echt een stuk lager zetten.


Met de huidige prijzen bespaar je hier zo €100,- per jaar mee.


Gebruik energiebesparende producten


Je kunt altijd kijken hoe het zit met isolatie en verbeteringen in je woning. Denk aan een tochtstrip bij de ramen, een tochtrol bij de deur of radiator folie (affiliate link) achter de verwarming. Per m2 bespaar je daar zo'n € 10,- per jaar mee, omdat de warmte minder snel verdwijnt. Vaak kun je via je eigen gemeente energiebesparende producten met korting aanschaffen, dus vraag daar gerust naar.


Verwarm jezelf


Je woning verwarmen kan een stuk minder als je het zelf warm hebt. Als je geluk hebt, dan heb je het niet snel koud, maar als je pech hebt, dan is het een stuk minder aangenaam. Je kunt jezelf warm houden met een kop thee, een paar goede pantoffels, een dekentje op de bank of een dikke trui, wij gaven al eerder heel veel tips om jezelf warm te houden deze winter.


Ventileren


Het klinkt altijd zo tegenstrijdig; Ventileer en lucht je woning (waardoor het koud wordt) om daarna weer te besparen, maar het heeft echt wel nut. De lucht in huis wordt snel vochtig, dat gaat helemaal vanzelf... omdat iedereen in huis ademt, zweet, je kookt, de afwasmachine open zet of de was binnen ophangt. Door te luchten en te ventileren wordt de luchtvochtigheid lager en die lucht warmt nu eenmaal sneller op.


Ventileren is sowieso erg belangrijk, helemaal als je een goed geïsoleerd huis hebt, want het is voor je gezondheid echt heel belangrijk en veel mensen doen het veel te weinig. Zo zit er in 1 op de 10 woningen schimmel en in de meeste woningen hangt binnen meer fijnstof dan buiten.. oei! Tijd om goed te luchten en te ventileren.


Maak gebruik van warmte


De laatste en meest handige tip; maak gebruik van de warmte die er al is. Je eigen lichaamswarmte door met een dekentje op de bank te gaan zitten (als je 's avonds toch een serie gaat kijken). De warmte van de zon door de gordijnen open te gooien als de zon schijnt en bijvoorbeeld de oven open te zetten als je hem hebt gebruikt. Die warmte is helemaal gratis, dus maak er maar extra gebruik van.


Met deze zuinige tips moet het lukken om iets te besparen en minder te stoken. Houd goed je verbruik in de gaten en verhoog of verlaag je maandbedrag als dat nodig is, zo kom je met de jaarafrekening nooit voor verassingen te staan...

Onze week; Mei vakantie! Uitstapjes, ijs en een nachtje hotel
door Doortje 07 mei, 2024
Een nieuw weekoverzicht, Kijk je mee?!
Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Show More
Share by: