Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Zo leer je je kind omgaan met geld, 5 handige stappen

Zo leer je je kind omgaan met geld, 5 handige stappen

Sparen is belangrijk, wij sparen iedere maand in verschillende potjes; om een buffer achter de hand te hebben, voor een nieuwe keuken, voor later en voor de kinderen. De potjes veranderen als er weer een spaardoel is behaald en worden aangevuld als we ze nodig hebben gehad. Zo kochten wij laatst vrij onverwachts een nieuwe auto, daar hebben we de buffer voor gebruikt en die vullen we de komende tijd weer aan. 


Spaargeld zorgt ervoor dat je lekker slaapt, dat je geen geldzorgen hoeft te hebben en dat je voor grotere uitgaves kunt sparen, daarom wil ik mijn kinderen ook leren om te sparen, ook al is de rente nu laag, die gaat vast weer een keer omhoog en ik gun onze kinderen later ook een meer dan goede nachtrust. Daarom leren wij ze nu al om te sparen, hoe wij dat doen? Dat vertel ik je vandaag; 


Stap 1, geef zakgeld;


Onze kinderen krijgen iedere week zakgeld. Dat krijgen ze meestal contant (en ja, dat is soms even puzzelen, want dat hebben we niet altijd meer in huis) Maar daardoor leren ze wel hoe de verschillende muntjes eruitzien, wat ze waard zijn en hoeveel ze bij elkaar hebben gespaard. We kijken regelmatig samen naar de muntjes en tellen ze op; hoeveel hebben ze al gespaard? En waarvoor sparen ze eigenlijk? Hoeveel hebben ze dan nog nodig en nog belangrijker; hoe lang duurt dat dan nog? Het geeft ze veel inzicht en ze leren hierdoor meteen heel veel over geld. Zakgeld is dus heel belangrijk; onze kinderen krijgen een vast bedrag (en dat wordt meer als ze ouder worden) op een vaste dag in de week. 


Stap 2, Open een Jongerengroeirekening;


Juist omdat alles steeds meer digitaal gaat, is het belangrijk dat kinderen ook leren hoe dat werkt. Wij liepen laatst langs een pinautomaat en toen zei Sofie; Mam, uit dat apparaat krijg je geld! Ik heb het moment meteen even aangepakt om uit te leggen dat je niet echt geld krijgt, maar dat het van je eigen rekening af gaat. 


Thijs krijgt nu de leeftijd dat hij ook zelf dingen koopt, hij gaat weleens zelf (of met vrienden) naar de winkel en een eigen pinpas is een must om te leren hoe een bankrekening nou werkt. Er zitten veel voordelen aan een Jongerengroeirekening; Kinderen kunnen niet rood staan, de rekening is gratis en als ouders kun je verschillende dingen instellen zoals een betaallimiet, meekijken op de rekening en betaalalerts ontvangen bij een betaling (handig!) Een Jongerengroeirekening is zo geopend en is een goede stap om je kind financieel veel te leren en zelfstandig te maken. (met nu nog even wat hulp van de ouders, want fouten maken horen er ook bij) 


Stap 3, Spaardoelen bedenken;


Als onze kinderen zakgeld krijgen, dan is het natuurlijk heel verleidelijk om het meteen uit te geven, helemaal als we langs een automaat lopen waar je voor € 1,- een prul uit kunt halen… En echt niet alles hoeft gespaard te worden, maar wij kijken wel samen met de kinderen naar wat ze echt willen hebben. Voor dat duurdere stuk speelgoed moet je langer sparen, maar daar heb je ook veel langer plezier van! 


Zorg ervoor dat je samen met je kind een mooi spaardoel bedenkt en let daarbij op dat ze niet gaan sparen voor speelgoed van honderden euro’s, dat streven is mooi, maar de kans dat ze dat volhouden is op jonge leeftijd niet echt realistisch. Zoek samen iets moois uit, waar ze een paar weken voor moeten sparen en motiveer ze om goed in de gaten te houden hoeveel ze al gespaard hebben en hoe lang het nog duurt. Je kunt de muntjes samen tellen of wekelijks op de Jongerengroeirekening kijken wat er al op staat. 


Stap 4, zakgeld is er om te leren;


Het is goed om te leren dat als geld op is het ook echt op is. In deze tijd met leningen, leasen en kopen op afbetaling vind ik het belangrijk dat onze kinderen leren dat lenen niet altijd de beste keuze is, ook niet op jonge leeftijd. 


Dat betekent dat ze niet mogen lenen bij ons. Als het zakgeld op is en ze zien iets leuks, dan hebben ze toch echt pech. Willen ze echt iets waarvoor ze wel even moeten sparen, dan laten wij zien dat ze dat best snel bij elkaar kunnen sparen. Bijvoorbeeld door iets extra’s voor een goed rapport, een extraatje voor een klusje in huis (naast de normale klusjes die ze meestal doen) en zo helpen wij ze dan om hun spaardoel te bereiken. Ze leren veel meer door er zelf iets extra’s voor te doen dan dat wij als ouders onze portemonnee weer trekken, zo werkt het later ook niet. 


Stap 5, Steeds een stapje verder;


Leren sparen begint met geld opzij zetten en zo ga je steeds een stapje verder. Met de Jongerengroeirekening kun je iedere keer een stapje verder gaan in wat je kind mag met de rekening (
dit stel je zelf in en je houdt als ouders de volledige controle tot wanneer dat nodig is). Je kunt er eerst voor kiezen dat je kind een betaallimiet heeft en dat steeds verder verhogen. Je kunt ervoor kiezen dat je kind eerst niet zelf mag betalen en later wel. Je kunt zelf betaalalerts ontvangen als je kind iets betaalt en dat later weer uitzetten als ze hebben bewezen dat ze zelfstandig zijn en ga zo maar door. Je kunt als ouders ook steeds een stapje verder gaan om je kind zelfstandig met geld om te leren gaan en te leren sparen; Denk aan het storten van het zakgeld iedere week, door samen spaardoelen te maken, maar ook door het je kind daarna zelf te laten doen en bekijken hoe lang ze nog moeten sparen (en daar mag je uiteraard zeker mee helpen als dat nodig is) Er komt bij ons een tijd dat ze zelf kleding gaan kopen en kleedgeld op hun Jongerengroeirekening gestort krijgen en zo leren ze steeds meer over geld en zullen ze (hopelijk) ook later de juiste keuze maken en sparen als dat kan.

Onze week; Mei vakantie! Uitstapjes, ijs en een nachtje hotel
door Doortje 07 mei, 2024
Een nieuw weekoverzicht, Kijk je mee?!
Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Show More
Share by: