Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Zo eet je kind meer groenten!

Je kind genoeg groenten laten eten, het is voor veel ouders erg lastig. Toch zijn groenten, naast fruit, enorm gezond! Ze bevatten vitaminen en mineralen en als je je kind een gezond eetpatroon aanleert op jonge leeftijd, dan is de kans groter dat ze later als volwassene ook gezond eten. Maar hoe zorg je er nou voor dat je kind genoeg groenten eet? Ik heb een aantal handige tips die zeker werken.

Wat hebben ze nodig?

Er zijn per leeftijd verschillende richtlijnen;
1-3 jaar; 50 tot 100 gram groenten per dag
4-8 jaar; 100 tot 150 gram groenten per dag
9 -13 jaar; 150 tot 200 gram groenten per dag

Eerder bleek dat veel kinderen de aanbevolen hoeveelheid niet halen, maar gelukkig is er een stijgende lijn te zien en zijn er steeds meer kinderen die wel voldoende groenten eten. 

Tip 1; Groenten bij de lunch;

"Wij" zijn heel erg gewend aan groenten bij de avondmaaltijd. In landen zoals Spanje en Italië eten ze als lunch ook vaak groenten mee en dat kan ook prima bij de Hollandse boterham. Onze kinderen eten tussen de middag thuis en ik zet bijna altijd een schaaltje groenten op tafel. Plakjes komkommer, tomaat of stukje wortel. Dat knagen ze naar hun boterham lekker weg, dat is dan alvast binnen! 

Tip 2; Groenten als snack;

Ook als tussendoortje is groente een goede keuze. Ik zet vaak een bord met snoepgroenten neer op tafel als ik ga koken (of groenten die nog over zijn van de dag ervoor) De kinderen eten dat vaak al leeg en dan hebben ze al veel groenten op als we aan tafel gaan. Denk weer aan de plakjes komkommer, tomaat of stukjes wortel, maar denk ook aan bijvoorbeeld paprika, radijsjes of augurk.
Tip 3; In de soep of smoothie;

Wij eten regelmatig een kom soep, als avondeten, maar ook als lunch. In soep kun je natuurlijk alle groenten wel kwijt en krijg je ongemerkt heel wat groenten binnen! Denk ook eens aan een smoothie. Onze kinderen vinden het heerlijk en je kunt er gemakkelijk wat spinazie of sla in kwijt, dat geeft ook nog eens een heerlijk groen kleurtje, waardoor je meteen een monsterdrankje hebt gemaakt ;) 

Tip 4; In het zicht;

Ik merk ook bij mijzelf dat ik meer groenten en fruit eet als het in het zicht staat. Als de fruitschaal mooi gevuld is, dan pak ik er sneller iets van en dat werkt dus bij mijn kinderen ook prima. Als ik een schaal met snoepgroenten neerzet, dan eten ze het makkelijk op. Moeten ze er zelf om vragen, dan gebeurt het minder snel! Zorg er dus voor dat je lekker veel in huis hebt en het regelmatig neerzet. Daarnaast is het belangrijk om zelf het goede voorbeeld te geven. Eet zelf ook veel groenten en fruit en je kinderen zullen dat eerder ook gaan doen.

Tip 5; Varieer;

Variatie is heel erg belangrijk. Iedere groenten heeft weer andere vitaminen of mineralen, daarom wordt er ook vaak gezegd; "Eat the Rainbow" Eet dus alle kleuren die je maar kunt vinden. Van oranje wortel tot rode radijs en van paarse bieten tot groene sperziebonen. De mogelijkheden in de supermarkten zijn eindeloos, dus maak er ook gebruik van!

Wat wij ook weleens doen is meerdere groenten op tafel zetten. Dat kunnen snoepgroenten zijn, maar we maken bijvoorbeeld ook weleens doperwtjes en rode kool. Dan eten we van beiden wat en hebben we meteen meerdere kleuren gegeten. Ik vind het zelf niet handig om iedere avond dubbel te koken, maar af en toe kan het prima! 
Onze week; Mei vakantie! Uitstapjes, ijs en een nachtje hotel
door Doortje 07 mei, 2024
Een nieuw weekoverzicht, Kijk je mee?!
Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Show More
Share by: