Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Zo halveerden wij ons boodschappenbudget!

Boodschappen zijn vaak een redelijke kostenpost iedere maand. Je wilt niet teveel kwijt zijn, maar je wilt ook lekker en gezond eten en bij de kassa ben je altijd weer duurder uit dan gedacht. Wij hebben jarenlang flink wat uitgegeven aan boodschappen... van lekkere wijntjes, kant en klare borrelhapjes tot duur vlees, het was heerlijk! Totdat ik jaren geleden mijn baan kwijt raakte en we gingen besparen. Al snel gaven we veel minder uit en dat hebben we doorgezet. We hebben nu een gezin met 3 kinderen, maar doen nog steeds goedkoop de boodschappen. 

Wat is ons boodschappen budget? 

Hoewel wij vroeger met 2 personen zo €600,- per maand uitgaven, is dat nu een stuk minder. We hebben niet perse een budget, maar geven gemiddeld rond de € 280,- tot € 300,-  uit voor 5 personen! Hoe we dat doen? Ik geef je een aantal tips!

Tip 1; Overzicht!

Het is ontzettend belangrijk om overzicht te hebben van je uitgaven, niet alleen die voor je boodschappen, maar het is ook handig om al je uitgaven bij te houden. Wil je gaan besparen? En dan vooral op je boodschappen hou dan eens bij hoeveel je eigenlijk uitgeeft. Schrijf iedere uitgave op en ik kan je bijna verzekeren dat je schrikt aan het eind van de maand, het gaat vaak veel sneller dan je denkt! 

Tip 2; Maak een weekmenu!

Wij maken altijd een weekmenu. En dat klinkt vaak een beetje saai... dat je al weet wat je elke dag gaat eten. Maar het geeft overzicht en dat is zo fijn! En als er pasta staat en we hebben daar echt geen zin in, dan verschuiven we echt weleens iets. Ik ging eerder ook altijd 1 keer in de week naar de winkel, maar inmiddels loop ik iedere dag even binnen omdat ik er toch langs kom. Ik ben ook niet echt vatbaar meer voor impulsaankopen, dus het is voor mij niet "erg" om het op deze manier te doen. 

Tip 3; Kijk naar aanbiedingen!

Elke week zijn er nieuwe aanbiedingen en het is handig om de producten die je toch gebruikt lekker in de aanbieding te kopen. Let op; Wel de producten die sowieso gebruikt! Als je zogenaamde koopjes meeneemt en je gebruikt het eigenlijk nu al nooit, dan is de kans groot dat ze in de kast blijven staan en je ze uiteindelijk weggooit, zonde! 
Kijk ook naar de versaanbiedingen... is de bloemkool in de aanbieding? Eet dan bloemkool! Broccoli komt volgende week wel weer. Het scheelt enorm veel geld als je goed gebruikt maakt van de aanbiedingen. 
Tip 4; Kijk naar stickers!

Veel versproducten worden afgeprijsd als ze de houdbaarheidsdatum naderen, maar je kunt ze nog prima eten. Gebruik je neus en proef, dan weet je het zeker! Ik neem regelmatig vlees mee met een kortingssticker, dat scheelt enorm. Vlees kun je gemakkelijk nog invriezen, dus sla zeker in als je een aantal stickers ziet. 

Ook zuivel gaat hier regelmatig mee naar huis. Een pak yoghurt voor € 0,45, helemaal prima! En het gaat bij ons binnen een paar dagen op, dus dat is helemaal prima. De laatste tijd neem ik ook weleens opbak aardappeltjes mee, die vindt Dustin heel lekker. Zo'n zakje kost dan € 0,49. 

Tip 5; Heb een aantal low budget gerechten achter de hand!

Wij wisselen in ons weekmenu vaak af met duurdere en goedkopere gerechten. Eten we een keer duurder vlees? Dan eten we de volgende dag plaattaartjes met geitenkaas en diepvriesspinazie. Eten we een keer salade met duurdere groenten, dan eten we de volgende dag pannenkoeken! (Als ik ze bak zet ik snoepgroenten op tafel en dan heeft iedereen ook nog genoeg groenten binnen) Zo houden we het betaalbaar. 

Ik heb sowieso een aantal gerechten die regelmatig terugkomen op ons weekmenu. Vooral omdat we ze lekker vinden, maar ook omdat ze betaalbaar zijn, zoek naar recepten op internet en als je duurdere ingrediënten nodig hebt, kijk dan of je ze kunt weglaten of vervangen door een betaalbaar ingrediënt. Dan heb je in no-time een aantal low budget gerechten in je repertoire. ;) 

Bonustip; Probeer eens iets anders!

Als je wilt gaan besparen, dan is het lastig om patronen te doorbreken, maar het is wel nodig. Probeer eens een huismerk of c-merk van een bepaald artikel. Ben je tevreden? Is het net zo lekker? Dan heb je een artikel gevonden waarop je nu iedere keer bespaard. Probeer eens een goedkoop wasmiddel, wast het net zo schoon? top! Ben je niet tevreden, dan ga je terug naar je vertrouwde merk en kun je dat groots inkopen bij een aanbieding, dan bespaar je ook! 

Kijk ook eens in de diepvries. Zijn de sperziebonen best prijzig? In de diepvries zijn ze een stuk betaalbaarder. Je vindt bijvoorbeeld ook spinazie en boerenkool in de diepvries, veel goedkoper. 

Op ons Youtube kanaal plaatsen wij regelmatig een boodschappen shoplog. Kijk mee en zie hoe wij onze boodschappen doen en betaalbaar houden! 
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Onze week; Advertenties op de blog, een babyboom aan het water en veel bloemen!
door Doortje 16 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht, met huishoudelijke mededeling! Kijk je mee?
De 10 beste tips bij het uitzoeken van een nieuwe keuken
door Doortje 14 apr., 2024
Op zoek naar een nieuwe keuken? Wij geven je vandaag 10 handige tips! (gesponsord artikel)
Show More
Share by: