Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Zindelijk worden in een week, kan dat?!

Nu we allemaal veel binnen moeten blijven, is dit het ideale moment om aan de slag te gaan met het zindelijk proberen te krijgen van je peuter, toch?! Of kan dat eigenlijk niet in korte tijd? Gastblogger Saskia probeerde het uit! 

Droog in een week, kan dat? Ik moet zeggen dat ik er niet in geloofde. Onze oudste is net drie geworden en het werd langzamerhand wel tijd om zijn plasjes op het toilet te gaan doen. Al een jaar lang rommelen we wat aan met elke dag wel een paar (geluks)plasjes op het potje, applaus, springen, dansen, stickers en kleine cadeautjes. Maar toch altijd weer die luier aan. 

Mijn vriendin, in eenzelfde situatie met een dochter van dezelfde leeftijd, besloot tot het aanschaffen van een zindelijkheidsbox waarbij beloofd wordt je kind binnen een week uit de luiers te krijgen. En aangezien we in deze tijd toch vooral thuis moeten blijven waren we opeens beland in de juiste setting om nog eens een goede poging te wagen. Zelf heb ik de zindelijkheidsbox niet aangeschaft, maar kan ik wel kort vertellen wat de inhoud hiervan is omdat mijn vriendin hem heeft gebruikt. De zindelijkheidbox bevat een trainingsprogramma, instructiekaarten, complimentkaarten, schema’s om de plasmomenten in kaart te brengen, beloningskaarten, stickers en een diploma. Ik hoorde na twee dagen al een flinke verbetering in het aantal succesvolle momenten op het potje, waarna ik besloot ook te gaan starten en in grote lijnen de successen uit haar verhaal te gaan gebruiken. Hoe hebben we dit aangepakt?

Dag 1

Oké dit gaan we doen. Potje staat klaar, de luiers ritueel verbrand, stapel droge broeken klaar en de bank afgedekt met zeil (ja, echt). Julian was enthousiast, geen luier meer en de hele dag je joggingbroek aan klonk hem als muziek in de oren. Afgesproken dat als hij moet plassen hij naar het potje rent of even roept, maar dat we ook een wekkertje zetten en we dan een plasje proberen te doen. Wekker gezet op twintig minuten en ja hoor, binnen tien minuten was daar een plas. Op de grond. Droge broek aan, wekker weer gezet op twintig minuten. En oeps, daar was meteen weer een plasje. Na het derde ongelukje in 1.5 uur tijd was ik èn verbaasd over de hoeveelheid plasjes in korte tijd en begon ik een beetje te twijfelen aan deze aanpak. Mocht er als de wekker af gaat na twintig minuten geen plas zijn dan wordt de wekker op tien minuten gezet en daarna op vijf minuten. Toen kwam daar gelukkig een plasje op het potje, gevolgd door nog één, en nog één. We bleven maar stickers plakken. Aan het einde van de dag maakten we de winst op; drie ongelukjes in de ochtend maar de rest van de dag droog!

Dag 2 

Na de toch wel succesvolle dag van gister beginnen we vol goede moed aan dag twee. De wekker verzet van twintig minuten naar dertig minuten. Al snel bleek dat we deze tijd verder konden uitbreiden naar drie kwartier. Elke drie kwartier even proberen met af en toe tussendoor even zelf gaan plassen. Stand van zaken aan het einde van de dag was een zeer trotse jongen, helemaal droog gebleven! Wel met de wekker aan, niet van huis geweest en nog een luier aan tijdens het slapen overdag.

Dag 3

Vandaag de wekker op 1.5 uur gezet en ook dit pakte goed uit. We zien al snel wanneer hij moet plassen en hij heeft het zelf goed door. Tijd om er op uit te gaan dus en te oefenen buitenshuis! Na een flink stuk fietsen kwamen we geheel droog weer thuis. Ook na zijn middagslaap komt hij droog zijn bed weer uit. Waar de eerste twee dagen draaide om stickertjes verzamelen en na vijf stickers een klein cadeautje, is dit op dag drie al niet meer belangrijk en vraagt hij er niet meer om.

Dag 4

De wekker kan uit en we kijken wat er gebeurt deze dag. Dat gaat wonderbaarlijk goed! Julian went er snel aan en geeft aan dat hij met het slapen ’s middags ook geen luier meer aan hoeft omdat hij zijn plasje kan ophouden. Goed idee en dat moeten we zeker volgen, ook dit gaat goed. Conclusie aan het einde van de dag: de hele dag droog en alleen nog een luier in de nacht!

Dag 5

Het wordt misschien een beetje van hetzelfde, maar Julian komt droog de dag door en heeft er nog steeds veel plezier in. En wat scheelt het een hoop gedoe om geen luiers te wisselen! Hoewel hij nog steeds op het potje zit overwegen we hem te laten plassen op het toilet. We leggen het in de week bij hem door het steeds te benoemen, maar hij zit nog even liever op het potje.

Dag 6

Julian antwoordt vandaag volmondig ja als we hem vragen of hij op het toilet wil plassen in plaats van op zijn potje. Wat is hij opeens groot als hij daar op zit, met die lange benen al bungelend naar beneden. Apetrots is hij op zichzelf en wij op hem. Een wandeling buiten, een ritje in de auto, lekker buiten spelen, het lukt hem op alle momenten om op tijd het toilet te bereiken.

Dag 7

Een week is voorbij en zoals je ziet is er in een week toch echt wel een hoop mogelijk! Dit hangt natuurlijk ook samen met het feit of je kind er klaar voor is. Overdag gaat het heel goed, maar ook ’s nachts gaat het heel goed. Hij draagt dan nog wel een luier, maar komt elke ochtend met een droge luier zijn bed uit. Hij vertelt dan met een trots gezichtje dat hij het goed heeft opgehouden. Wanneer kom je op het punt dat je ook deze luier weg laat?

Er kwam al snel antwoord op deze vraag. Inmiddels zijn we elf dagen na het starten verder en is meneer vannacht zonder luier gaan slapen. Hij wilde hem absoluut niet aan. En vanochtend? Helemaal droog en een stralende jongen! 
Onze week; Mei vakantie! Uitstapjes, ijs en een nachtje hotel
door Doortje 07 mei, 2024
Een nieuw weekoverzicht, Kijk je mee?!
Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Show More
Share by: