Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Wat als je niet wilt beleggen? 5 alternatieven op een rij...

Wat als je niet wilt beleggen? 5 alternatieven op een rij...

Beleggen is hot! Nu de spaarrente nagenoeg 0 is zoeken heel veel mensen naar alternatieven en beleggen staat daarbij inmiddels op de eerste plaats. Beleggen is natuurlijk heel erg leuk, je geld groeit in ieder geval een stuk beter dan op de spaarrekening... je leest er veel over, veel bloggers raden beleggen aan (vaak gesponsord door de desbetreffende partij) en zo zijn er heel veel mensen die lekker aan het beleggen zijn.


Maar... laatst sprak ik iemand die daar best mee worstelt. Wat nou als je graag risicomijdend bent? En als je daarom dus niet wilt beleggen? Want laten we eerlijk en transparant zijn; met beleggen kun je je geld gemakkelijk kwijt raken. De laatste jaren is de beurs flink omhoog gegaan, maar dat blijft natuurlijk niet zo. Wat nou als je jaren belegt en met minder geld aan de eindstreep staat? Er zijn gewoon flinke risico's. Mijn advies was gemakkelijk; Als je niet wilt beleggen en geen risico wilt lopen, doe het dan vooral niet. Er is niets zuurders dan iets doen omdat "iedereen" het doet en je zuurverdiende geld kwijtraken... Maar wat zijn dan de alternatieven? Ik zet er vandaag 5 voor je op een rij...


1.Sparen


Nu de spaarrente 0 is en de inflatie erg hoog, betekent het dat je met hetzelfde geld steeds minder kunt kopen. Als jij €10.000 op je spaarrekening hebt, dan kun je daar over 10 jaar minder van kopen... maar... het is sowieso altijd handig om een buffer achter de hand te hebben en die €10.000 blijft in ieder geval € 10.000, en waarschijnlijk meer als je gewoon lekker doorspaart. Sparen is een ideale manier om risicovrij een bedrag op te bouwen.


2.Deposito


Een deposito is handig als je je geld voor de langere termijn weg kunt zetten. Maar ook hier geldt weer... de rente is niet erg hoog, voor 10 jaar kun je momenteel zo'n 1% rente per jaar ontvangen. Dat is tenminste wel iets en op hogere bedragen kan dat dan weer best interessant zijn. Als jij je geld voor de langere termijn niet nodig hebt, dan kan het voor jou een goede optie zijn, ook met een kleine rente.


3. Verduurzamen


Heb je een eigen woning? Dan kan het interessant zijn om je geld te gebruiken om te verduurzamen. Door zonnepanelen op het dak te plaatsen gaat je energierekening naar beneden. Door te isoleren hoeft de verwarming minder vaak of minder lang aan en door elektrisch te gaan rijden hoef je minder (of niet) duur te tanken. Al deze verduurzamingen kosten best wat geld, maar als je dat toch hebt liggen, dan is het zeker handig om hiermee je andere vaste lasten naar beneden te brengen.


4. Hypotheek aflossen


De rente op hypotheekleningen is momenteel ook niet hoog, maar het is alsnog hoger dan de rente die je op een spaarrekening krijgt. Het kan dus slim zijn om je hypotheek versnelt af te lossen, dan ben je eerder hypotheekvrij. Vaak kun je per jaar 10% van de hypotheeksom boetevrij aflossen, maar kijk dat natuurlijk altijd even na.


Heb je andere schulden lopen, los die dan eerst af voordat je andere dingen met je geld gaat doen. Schulden voor auto's of huishoudelijke apparaten hebben vaak een hoge rente, die kun je dus het beste eerst aflossen, dan ben je daar maar vanaf en kun je daarna kijken wat je verder met je geld wilt doen.


5. Schenken


Heb je veel geld achter de hand en wil je daar andere mensen mee helpen, omdat je het zelf bijvoorbeeld niet nodig hebt? Dan kun je denken aan schenken. Dat kan aan familie, maar ook aan vrienden. Bekijk op de site van de belastingdienst wat je mag schenken, zodat je geen schenkbelasting hoeft te betalen. Zo kun je andere mensen (op weg) helpen.


Je kunt er ook aan denken om je geld uit te lenen. Je kunt dan het beste zwart op wit laten zetten wat je iemand uitleent, wat de rente is die betaald moet worden en wanneer de lening terugbetaald dient te worden, ook hiermee kun je anderen helpen, maar leen je geld alleen uit als je het echt kunt missen en aan mensen die je kunt vertrouwen, je wilt niet zelf in de problemen komen.

Onze week; Mei vakantie! Uitstapjes, ijs en een nachtje hotel
door Doortje 07 mei, 2024
Een nieuw weekoverzicht, Kijk je mee?!
Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Show More
Share by: