Recept; Eetbaar koekjesdeeg met chocolade!
Vandaag heb ik weer een lekker recept voor je; om heerlijk van te snoepen! Als ik met de kinderen ga bakken, dan is het leukste natuurlijk om de kloppers van de mixer af te likken... of te snoepen van het deeg... Maar; je moet wel erg oppassen met de rauwe eieren die er vaak in zitten. Je kunt er erg ziek van worden en dat wil je natuurlijk niet! Daarom besloot ik om eens te experimenteren met koekjesdeeg wat je wel lekker op kunt eten. Het was even zoeken en uitproberen, maar vandaag deel ik mijn succes recept. Je kunt dit deeg overigens beter niet gebruiken om "echte" koekjes te bakken, dit is echt om zo lekker op te eten.
Wil je wel lekker bakken? Kijk dan hier voor makkelijke havermoutkoekjes, zandkoekjes
of chocolade koekjes.
Dit heb je nodig;
* 200 gram gebakken bloem (ik vertel je straks hoe je dit voor elkaar krijgt)
* 175 gram suiker
* 100 gram boter
* 2 eetlepels halfvolle melk
* theelepel vanille essence of extract
* 100 gram chocolade naar keuze (Je kunt druppels (affiliate) gebruiken of een chocoladereep naar keuze in stukjes hakken)
* snufje zout
Dit moet je doen;
* Verwarm de oven voor op 180 graden. (Huh? We gingen toch juist niet bakken?) Nee, dat klopt. We moeten oppassen met rauwe eieren, maar ook rauw bloem kun je beter niet eten. Er kan de E-coli bacterie in zitten en dat kan erg gevaarlijk zijn. Daarom gaan we de bloem eerst bakken, zodat we ook de bloem kunnen gebruiken.
Spreid de bloem over een bakplaat bekleed met bakpapier uit. Zet de bloem in de oven als de oven op temperatuur is. Laat de bloem dan 5 minuten bakken en zorg ervoor dat hiermee de bloem door en door verhit is. Let op! De bloem moet je goed in de gaten houden... bloem kan ook verbranden. Dus zorg dat de oven goed op temperatuur is en bak de bloem precies voor 5 minuten, dan gaat het helemaal goed.
* Klop ondertussen de boter met de suiker luchtig. Het is de bedoeling dat de suiker helemaal door de boter wordt opgenomen.
* Voeg de melk, de vanille en het snufje zout toe en mis door.
* Voeg daarna de bloem lepel voor lepel toe, schep de volgende lepel bloem in de mixer als de vorige lepel helemaal is opgenomen.
* Hak de chocolade in stukjes
(Ik koos zelf voor een reep melk chocolade, maar kies vooral de variant die jij het lekkerste vindt)
* Voeg de chocolade toe en kneed het deeg dan met de hand nog even goed door.
Dan is het koekjesdeeg klaar en kun je meteen proeven! Je kunt het koekjesdeeg zo uit de kom lepelen (lekker!) of er balletjes van rollen om uit te delen.
Het hoeft niet allemaal meteen op. Je kunt dit deeg tot 2 dagen in de koelkast bewaren.
In de onderstaande video kun je zien hoe wij het koekjesdeeg maken;