Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Recept; De lekkerste erwtensoep

In de winter is er niets lekkerder dan een lekkere kom erwtensoep, ook wel snert genoemd natuurlijk! Het maken van een lekkere erwtensoep is best even een werkje, je hebt er even wat tijd voor nodig. Maar wij maken vaak een hele pan (of 2!) vol. Erwtensoep kun je gemakkelijk invriezen, dus je kunt het 1 keer maken en de rest van de winter eten, heerlijk! Ik deel vandaag het succesrecept van mijn eigen moeder. 

Dit heb je nodig voor een grote pan vol;

1 kg. spliterwten 
1 knolselderij 
450 gram soepgroenten 
2 - 3 eetlepels tuinkruiden bouillon (naar smaak)
2 stuks rookworst 
300 gram spekjes 

Dit moet je doen;


Je begint met dit recept een dag van tevoren. De spliterwten moet je even goed afspoelen en daarna weken (ongeveer 10 uur) Het is dus handig om dit 's avonds alvast te doen, dan kun je 's ochtends meteen aan de slag met de soep.


* Spoel bij het beginnen de erwten nog een keer af en vul de pan met schoon water. Zorg dat de erwten net onder water staan en breng dit aan de kook.

* Snijd ondertussen de knolselderij in stukjes. Dit doe je gemakkelijk door hem in plakken te snijden en daarna in blokjes. Vergeet hem niet te schillen!

* Als de erwten aan de kook komen, dan komt er een schuimlaagje in de pan. Je kunt dit laten zitten, maar het is handig en lekkerder om het schuim er zoveel mogelijk af te scheppen.


* Bak de spekjes in een koekenpan lekker uit (ik hou van krokant!) en laat ze uitlekken op keukenpapier.

* Voeg nu de bouillonpoeder toe. Je kunt ook andere bouillon gebruiken als je dat lekkerder vindt en onthoud dat je altijd later nog iets meer toe kunt voegen, dus voeg niet teveel toe.

* Voeg de soepgroenten en knolselderij toe.

* Snijd de rookworst alvast in plakjes en voeg samen met de spekjes als laatste toe.


Nu mag de soep lekker koken op een heel laag vuurtje! Denk aan 1,5-2 uur. Dan is de soep het allerlekkerste! Proef de soep nog even goed en voeg eventueel nog wat bouillon of bijvoorbeeld peper toe.


Ik ben dol op allerlei soorten soep. Van pompoensoep in de herfst tot tomatensoep in de zomer. In de winter is een kom erwtensoep natuurlijk heerlijk! Lekker met een stuk vers brood en knoflookboter of de bekende roggebrood met katenspek.


Eet Smakelijk!

Onze week: Winkelen, een ongeluk, een run en de winter Efteling
door Doortje 16 december 2025
Een nieuw weekoverzicht, kijk je mee?!
Recept: Kerststerren van bladerdeeg met chocoladevulling
door Doortje 14 december 2025
Vandaag delen we weer een heerlijke receptje voor de kerstdagen!
10 slimme tips om te besparen op je kerstboodschappen (zonder in te leveren op gezelligheid)
door Doortje 13 december 2025
Wij delen vandaag 10 slimme tips om te besparen op je kerstboodschappen
Voorbereiden op een recessie? Dit kun je doen!
door Doortje 11 december 2025
Na een hoge inflatie volgt vaak een recessie, maar dat is nu nog extra onzeker. Toch kan het geen kwaad om je een beetje voor te bereiden.
Onze week: Sinterklaas, ontbijt op bed en nieuwe sportkleding
door Doortje 9 december 2025
Een nieuw weekoverzicht, kijk je mee?!
Wat je moet weten over moderne trends en klassieke kledingstukken
door Doortje 8 december 2025
Vandaag vertellen wij je alles over moderne trends en klassieke kledingstukken (Gesponsord artikel)
Dit kun je maken met Sinterklaas left overs!
door Doortje 6 december 2025
Heb jij ook nog veel Sint lekkers over? Ik vertel je vandaag graag wat je daar allemaal mee kunt maken!
Koken met seizoensgroenten in december: vers, voedzaam en verrassend lekker
door Doortje 4 december 2025
Welke seizoensgroenten zijn er eigenlijk in December? Vandaag zetten wij ze voor je op een rij!
Onze week: Kerstbomen opzetten, schoen zetten, kruidnootjes bakken en stage
door Doortje 2 december 2025
Een nieuw weekoverzicht, kijk je mee?!
5 x besparen in December
door Doortje 1 december 2025
De laatste maand van het jaar is begonnen. Ook deze maand delen we weer 5 handige bespaartips of opdrachten om mee aan de slag te gaan, succes!
Show More