Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Mijn evolutie als moeder in 16 jaar!

Het moederschap verandert steeds en gastblogger Eva heeft 2 oudere kinderen en nu weer een kleintje. Hoe is zij als moeder verandert door de jaren heen? Vandaag vertelt ze erover...

Ik was 27 jaar toen ik mijn oudste zoon kreeg. Ik werkte in die tijd 4 dagen per week in de kinderopvang in Amsterdam . Mijn zoon ging naar een andere locatie van de stichting. Een paar jaar later ben ik toen iets minder gaan werken. Ik deed het meeste met de kinderen en in het huis, want ik werkte minder.
In de voorbereiding van de komst van mijne eerste ben ik op een puf cursus gegaan met de vader van mijn oudste kinderen samen. Ook heb ik me uitgebreid voor laten lichten over borstvoeding. Ik was erg fanatiek. Ik moest en zou minimaal 6 maanden exclusief borstvoeding geven, want in die tijd dacht men dat dat de beste manier was om allergie te voorkomen. Bij mijn oudste dochter hebben we mee gedaan aan een Europees onderzoek over (borst)voeding en allergie. Hiervoor heeft ze navelstrengbloed afgestaan en bij het vervolgonderzoek nog een keer bloed en tussendoor nog vragenlijsten invullen.
 
Nu bij de geboorte van mijn jongste is dus duidelijk, dat kinderen minder snel allergieën ontwikkelen als ze voor de 6e maand in contact komen met verschillende allergenen. Vanaf bijna 4 maanden toonde mijn kleintje interesse in vaste voeding. En waar ik met mijn oudste 2 heel precies startte ik met eerst bloemkool voor 2 dagen en vervolgens pas een nieuw voedingsmiddel. Bij deze kleine doen we maar wat met eten. We bieden haar van alles door elkaar aan. Vooral de papa van deze kleine bied de meest bijzondere dingen aan. Zo kreeg ze al patatjes en boterham met hagelslag. Hij heeft geen ervaring met kleine kinderen en geeft haar gewoon wat hij eet.
 
Bij mijn oudste stond ik altijd aan. Bij elke kik of kreun uit de wieg was ik wakker. Ik raakte wat overprikkeld. Met een week of 6 verhuisde hij daarom gedurende een groot deel van de nachten naar zijn eigen slaapkamertje. Zijn vader haalde hem naar het bed als hij kwam voor een voeding. Hij is lange tijd elke nacht nog 2 keer gekomen om te drinken. Hij was een blije, maar onrustige baby. Ook groeide hij niet altijd even goed. Nu weten we dat dat komt door een lactose-intolerantie. Ik heb wat keren bij het consutlatie bureau gestaan. Daar vonden ze me een overbezorgde moeder, maar ik weet nu heel goed dat mijn onderbuik gelijk had. Ik heb zelfs een poos zelf een koemelkvrij dieet gevolgd, maar dat maakte niet uit voor de moedermelk.
 
Bij mijn oudste dochter waren de nachten al wat beter te doen. Bij haar werd ik wel eens wakker na meer dan 6 uur slapen. Daar veranderde alleen toen ik weer ging werken en zij bij de opvang haar flessen ging weigeren. Alleen bij Opa dronk ze wel uit de fles. Haar vader had toen geen zorgdag. Zij sliep langere tijd naast ons bed, ook omdat ze vanaf dag 4 een buikslaper bleek. Ze sliep onrustig, tot ik haar na een voeding op haar buik plaatste. Zij stopte haar duim in de mond, haar andere hand op haar hoofd en viel in slaap. Zo had ze in de buik ook al gelegen. Buikslapen geeft een groter risico op wiegendood, maar een oververmoeide baby is ook een risico.
Mijn dochter was verslaafd aan mijn borsten. Als ik haar kwam halen op de opvang, kroop ze naar me toen en ik moest echt eerst gaan zitten voor een voeding.
 
Mijn jongste is helemaal niet zo onder de indruk van borstvoeding. Ze drinkt met moeite 2 kleine flesjes leeg, maar diksap heeft ze net zo graag. Eten is net zo leuk en mama is best lief, maar ook op een andere manier dan alleen aan de borst. Ik werk weer 4 dagen en haar papa is er 2 dagen voor haar. Verder gaat ze naar Oma en de opvang. Als ze drinkt is ze snel afgeleid. Ze laat vaak los en drinkt heel slordig. Als zij niet perse drinken wil, dan bijt ze me. Ze slaapt al vanaf een week of 2 oud de nachten door. Een enkele keer komt ze in de nacht voor een voeding. Maar heel regelmatig sliep ze langer dan ik, want ik werd wakker met te volle borsten. Het was wel fijn voor mijn voorraad. Omdat zij zo goed slaapt in de nacht, is ze overdag veel wakker. Ze heeft pas 1 nacht op haar eigen kamer geslapen en omdat in de avonden haar vader, haar oppakt en gewoon kan troosten met knuffelen en rondlopen, kan ik op tijd slapen.
Bij mijn oudste 2 had ik het gevoel dat ik mij moest bewijzen. Ik wilde alles goed doen en hield veel ballen hoog. Ik vond mijn werk niet zo leuk, ik had er geen uitdaging en had ook periodes met geldzorgen.  
Bij mijn jongste geniet ik veel meer, we doen eigenlijk maar wat en rommelen wat aan. Verder ben ik gedreven in mijn werk en doe ik dat met veel plezier. Tijdens mijn werk mis ik mijn kleine meisje ook zelden, ik weet dat ze in goede liefdevolle handen is.
Ik heb nu meer het idee dan ooit, dat het wel goed zal komen, hoe hard ik ook mijn best doe. Geef de kinderen vooral liefde en speel in op hun behoefte.
Onze week; Mei vakantie! Uitstapjes, ijs en een nachtje hotel
door Doortje 07 mei, 2024
Een nieuw weekoverzicht, Kijk je mee?!
Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Show More
Share by: