Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Met de kinderen naar de tandarts; mijn tips

Met de kinderen naar de tandarts; mijn tips
Ik vertelde gisteren in het weekoverzicht al dat het vorige week weer zo ver was; we moesten voor controle naar de tandarts. Ik ben zelf niet zo'n fan van de tandarts (wie wel eigenlijk?) en hoewel ik natuurlijk wel weet hoe het allemaal gaat, zie ik er vaak toch wat tegenop. Kinderen moeten natuurlijk ook mee naar de tandarts en gelukkig vinden zij het geen probleem, ik vertel je vandaag mijn persoonlijke tips om een bezoekje aan de tandarts leuker te maken... 

Goed poetsen;

Het is natuurlijk belangrijk om goed te poetsen. Vanaf het moment dat het eerste tandje tevoorschijn is gekomen, is het belangrijk om te poetsen. Tot 2 jaar is 1 keer per dag voldoende, maar daarna poets je 2 keer per dag. De meeste kinderen zijn er geen fan van... die tandenborstel in de mond voelt toch vervelend, maar het is belangrijk om goed te blijven poetsen.

Ook als kinderen ouder worden, dan is het nog steeds belangrijk om goed te poetsen. Kies voor een mooie tandenborstel en fijne tandpasta. Er wordt aangeraden om tot minimaal 10 jaar na te poetsen, kinderen hebben voor die tijd nog niet de beste motoriek om hun tanden helemaal goed te poetsen. 

Wat hier goed werkt is dat wij het goede voorbeeld geven. Wij poetsen natuurlijk 2 keer per dag onze tanden, maar zijn ook vaak in de weer met ragertjes en zorgen ervoor dat we niet teveel eetmomenten op een dag hebben. Onze kinderen vonden het van jongs af aan reuze interessant om mee te kijken met het tandenpoetsen. 

Het melkgebit;

Hoewel het hele melkgebit gewisseld wordt, is het alsnog heel belangrijk om het gebit goed te verzorgen. Toch betekent een goede verzorging helaas niet dat er nooit iets moet gebeuren...  Ik had zelf geen geluk met mijn melkgebit en heb veel "gedoe" gehad met mijn tanden toen ik kind was. Ik denk dat ik daarom een bezoekje aan de tandarts nog steeds niet met plezier doe. 

Kinderen krijgen tegenwoordig veel meer suiker binnen, waardoor veel kinderen problemen met hun melkgebit krijgen. Let dus, naast het goed poetsen op de eetmomenten per dag (bij suikerrijk drinken, moet je de drinkmomenten ook meetellen) zorg voor maximaal 7 eet of drinkmomenten. Kies dus vaker voor water als drinken en niet teveel tussendoortjes. 
melkgebit verzorgen

Naar de tandarts;


Een bezoekje aan de tandarts is dus niet altijd een feest, maar het is wel belangrijk om ook met kinderen ieder half jaar te gaan. Voor kinderen worden de kosten vergoed vanuit de basisverzekering. Hoe zorg je ervoor dat het bezoek fijn verloopt? Deze tips kunnen helpen;


- Vertel je kind dat jullie naar de tandarts gaan. Als je je kind van jongs af aan meeneemt, dan wennen ze al een beetje. Vanaf een jaar of 2 mogen ze ook in de stoel liggen en kijkt de tandarts naar de tanden, vaak worden de tandjes geteld en dat is het enige wat er gebeurt.

(Onze kinderen gingen steeds mee, maar ik weet nog precies toen de meiden in de stoel mochten. 1 van de 2 weigerde pertinent om haar mond open te doen, haha! We hebben wat geprobeerd, maar ze deed het echt niet! Om er verder geen groot "ding" van te maken hebben we het gelaten en de keer daarna was ze een half jaar ouder en deed ze gemakkelijk haar mond open. Het is dus belangrijk om kinderen op hun gemak te laten voelen en niet te dwingen, dat kan er juist voor zorgen dat je kind angstig wordt.)


- Als je het zelf niet prettig vindt om naar de tandarts te gaan, dan kan het handig zijn om je eigen afspraak op een ander moment te plannen. Dan ga je apart met je kind naar de tandarts en zelf een andere keer. Als je angstig bent, dan kunnen kinderen dat voelen en zelf angstig worden.


- Als er iets vervelends moet gebeuren, leg dat dan ook uit. Het moet gebeuren en is even niet anders. Vertel niet dat het geen pijn gaat doen, als dat wel zo is. Wees eerlijk en beloof je kind eventueel een beloning (leuk speelgoed) als de behandeling voorbij is.


- Bedenk zelf wanneer je vertelt dat jullie naar de tandarts gaan. Voor het ene kind is het prima om een paar dagen van tevoren te zeggen dat jullie naar de tandarts gaan, terwijl het andere kind zich dan juist dagen druk kan maken. Vertel dat jullie gaan, hou het luchtig en positief.


- Stel de controles niet uit. Helemaal als je zelf angstig bent en de controles vervelend vindt, dan is het een fijn idee om de controles uit te stellen, omdat je ervoor zorgt dat je kind dan niet hoeft. Maar juist dan kan het vervelend worden. Als je ieder half jaar voor een controle gaat, dan kunnen grotere problemen voorkomen worden.


Voor ons zit het er dus voor het komende half jaar weer even op. Niemand had een gaatje, dus dat was fijn. Naast het feit dat het niet onze favoriete bezigheid is, gaan wij toch iedere keer.... (en zijn we altijd opgelucht als we over een half jaar weer terug mogen komen, haha!)


Lees ook; 3 x waarom kinderen mee naar de tandarts moeten gaan!

Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Onze week; Advertenties op de blog, een babyboom aan het water en veel bloemen!
door Doortje 16 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht, met huishoudelijke mededeling! Kijk je mee?
De 10 beste tips bij het uitzoeken van een nieuwe keuken
door Doortje 14 apr., 2024
Op zoek naar een nieuwe keuken? Wij geven je vandaag 10 handige tips! (gesponsord artikel)
Recept; Honey loops rocky road
door Doortje 13 apr., 2024
Vandaag delen we een heerlijk recept; Honey loops rocky road...
tips om een moestuin te beginnen
door Doortje 11 apr., 2024
Wil je een moestuin beginnen? Vandaag geven we handige tips!
Onze week; Lekker lenteweer, naar de dierenarts en heerlijk eten
door Doortje 09 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht, kijk je mee?
Op zoek naar goede pannen? Lees hier de tips!
door Doortje 08 apr., 2024
Op zoek naar goede pannen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Show More
Share by: