Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Mam & Pap, hoeveel geld hebben jullie eigenlijk?

Praten met je kind over geld...

Mam & Pap, hoeveel geld hebben jullie eigenlijk? Praten met je kind over geld...

In veel gezinnen wordt niet tot nauwelijks over geld gesproken. Maar liefst 60% van de ouders praat met de kinderen 1 of enkele keren per jaar over geld, terwijl geld een enorm belangrijk onderwerp is. Kinderen zijn vaak nieuwsgierig en vergis je niet; ze horen meer dan je denkt als je het zelf tussen neus en lippen door over geld praat. Wist je dat kinderen die al jong met geld om leren gaan, later makkelijker rondkomen en minder in de geldproblemen komen? Het is dus super belangrijk om open te zijn over geld. Het zal je niks verbazen, maar hier in huis gaat het regelmatig over geld, maar hoe pak je zo’n gesprek nou aan? Ik geef je vandaag een aantal handige tips… 


Maak het niet te zwaar; 


Het klinkt logisch, maar je hele belastingaangiften met je kind bespreken is natuurlijk niet de bedoeling. Hou het onderwerp luchtig en maak het niet te zwaar. Vaak vragen kinderen sowieso al veel dingen die ze willen weten; Mama en Pap, hoeveel geld hebben jullie eigenlijk? Sofie vroeg laatst twijfelachtig of wij misschien wel meer dan € 100,- hadden? Dat is voor kinderen natuurlijk een enorm bedrag! Geef dus antwoord op de vragen tussendoor en als ze meer vragen, ga eens met ze in gesprek. Vertel ze dat je voor een vakantie moet sparen of waarom je bij de boodschappen het huismerk meeneemt en niet het duurdere A-merk. Door de kinderen zo spelenderwijs dingen over geld te leren, leren ze al een heleboel. 


Zakgeld; 


Een goede manier om met geld om te gaan is het geven van zakgeld. Er gaat zoveel digitaal, maar probeer toch altijd contant geld te geven (vooral als ze nog jong zijn) Dan leren ze de waarde van de muntjes en kun je gezamenlijk regelmatig tellen hoeveel er al in de spaarpotten zit. Laat ze ook een spaardoel uitzoeken… dan “werken” ze naar iets toe. En maak het ze niet te makkelijk. Veel ouders geven toch toe als hun kind iets van € 50,- wilt hebben en ze hebben pas € 30,- gespaard. Dat kun je best bij uitzondering eens doen, maar probeer het te vermijden, je leert je kind dat je eigenlijk niet verder hoeft te sparen en het geld vanzelf wel gegeven wordt, dat is niet helemaal de bedoeling. 


Bij grotere bedragen geven wij soms wel toe. Thijs heeft bijna 2 jaar gespaard voor een Nintendo switch, maar het is een enorm bedrag met alleen zakgeld en af en toe iets extra’s. Hij heeft er 2 jaar ijverig voor gespaard en toen hebben wij wel de rest bijgelegd. Het is dus een beetje geven en nemen. 


Betrekken in geldzaken;


Je kinderen betrekken in geldzaken kan een goede manier zijn om met ze te praten over geld. Je kunt de bon van de supermarkt eens samen bekijken en zien hoeveel alles kost. Of als iemand iets komt ophalen, bijvoorbeeld een verkoop via marktplaats, dan kan je kind echt wel kijken hoe dat allemaal werkt. Iemand neemt de spullen mee en in ruil daarvoor krijg je geld. 


Zijn er (problematische) schulden in een gezin of kom je een aantal maanden moeilijker rond, dan is het verstandig om dat wel uit te leggen, maar maak het ook hier weer niet te zwaar. Uitspraken als; we zitten in de problemen of als wij niet meer kunnen werken, dan moeten we het huis verkopen kunnen ervoor zorgen dat je kind bang wordt en zich zorgen gaat maken. Betrek ze in geldzaken waar ze iets van kunnen leren en leg dingen uit als ze iets meekrijgen,. 


Wees eerlijk; 


Bij oudere kinderen ligt het weer even anders. Hen kun je prima uitleggen als het even niet lekker gaat. Ieder gezin krijgt weleens te maken met baanverlies, een faillissement of ziekte. Dat is op zichzelf al naar en kinderen merken dan echt wel dat er “iets” aan de hand is. Je kunt ze prima uitleggen dat het wat minder gaat worden. Dat je dit jaar niet op vakantie gaat of dat de auto wordt ingeruild voor een goedkoper exemplaar. Kinderen in de middelbare school leeftijd hebben vaak zelf hele mooie ideeën om nog te besparen… bespreek dat met ze en vier iedere besparing, dan doe je het met het hele gezin. 


Waarom krijg ik dat niet? 


Voor kinderen is geld nog iets onbelangrijks. Als ze klein zijn denken ze dat contant geld “gewoon” uit de muur komt en als ze ouder worden zullen ze steeds meer inzien hoeveel alles kost. Toch is het belangrijk om ook met je kind te bespreken waarom dingen zijn zoals ze zijn. Je wilt je kinderen alles geven, maar waarom krijgt een klasgenootje een elektrische step en ik niet? En waarom gaat de een drie weken naar Griekenland en wij niet? Die vragen komen geheid voor, want het is nou eenmaal zo dat de ene ouder meer verdient en te besteden heeft dan een andere ouder. Leg dit ook uit aan je kind. Je kunt niet altijd (meteen) krijgen wat je wilt en soms moet er extra gespaard worden of zijn dingen gewoon niet mogelijk. Probeer ze van jongs af aan mee te geven dat het ene gezin het andere niet is. 


Door regelmatig met je kinderen over geld te praten, leren ze een heleboel. Ze gaan misschien meer sparen, ze gaan verstandiger met hun zakgeld om en zo geef je ze een goede basis voor later… waarin ze opgroeien in een wereld vol met reclame en dingen die je “moet” hebben. Maak je kind hier weerbaar tegen. Een goede financiële situatie is nog altijd prettiger dan geldzorgen. 

Onze week; Mei vakantie! Uitstapjes, ijs en een nachtje hotel
door Doortje 07 mei, 2024
Een nieuw weekoverzicht, Kijk je mee?!
Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Show More
Share by: