Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Koolhydraatarm eten, 5 handige tips!

Koolhydraatarm eten, 5 handige tips
Tijdens mijn opleiding heb ik altijd geleerd dat koolhydraatarm eten niet gezond is. Als je wilt afvallen, dan is het belangrijk om geen enkele voedingsgroep uit te sluiten en is het wel belangrijk om een gezonde levensstijl aan te leren die je altijd kunt volhouden. 

Toch heb ik verschillende mensen geholpen met minder koolhydraten eten en kies ik er zelf ook regelmatig voor. Waarom? Omdat je er sneller mee afvalt en dat voor mensen die veel gewicht moeten verliezen meteen een goede motivatieboost geeft! Zelf kies ik er voor als ik een aantal dagen meer en ongezonder heb gegeten, dan voelt het altijd even als "pas op de plaats" en blijf ik makkelijker op gewicht. Ik ben (nog steeds) geen fan van het ketogeen dieet, dit is een dieet waarbij je heel weinig koolhydraten eet, vandaag vertel ik je graag over koolhydraatarm eten (en dus niet perse een dieet) wat bijvoorbeeld ook een gunstige uitwerking kan hebben op diabetes type 2. 

Wat zijn koolhydraten precies? 

Koolhydraten geven energie aan het lichaam en is een verzamelnaam voor suikers, zetmeel en vezels. Koolhydraten heb je nodig, maar we krijgen er al snel te veel van binnen. 

Je kunt prima gezond eten als je voor koolhydraten kiest. Denk aan volkorenbrood, volkoren pasta, aardappels en fruit. Andere koolhydraten die vindt je in frisdrank, wit brood, koek en snoep en deze kun je best wat minder gebruiken. 

Tip 1; Vervang 1 maaltijd tot een koolhydraat arme maaltijd.

Ik vertel vandaag dus niet over een dieet, maar wel hoe je koolhydraatarm kunt eten. Ik kies er zelf vaak voor om 1 maaltijd koolhydraatarm te maken. Dat kan een schaaltje yoghurt of kwark zijn bij het ontbijt. Of een kop soep of salade bij de lunch. 1 maaltijd met minder koolhydraten zorgt er bij mij voor dat ik na een paar dagen ongezonder eten weer snel lekker in mijn vel zit. 

tip 2; Eet veel groenten 

Groenten bevatten weinig koolhydraten, maar geven je wel een verzadigd gevoel. Eet dus lekker veel groenten... als salade voor de lunch (daar is hij weer), maar ook als tussendoortje. Kies voor snack groenten zoals komkommer, paprika, wortel en tomaatjes. Eet niet de hele dag tussendoor, maar eet op vaste momenten. 

Het is ook aan te raden om bij de avondmaaltijd meer groenten te eten. Zorg ervoor dat je bord voor de helft vol ligt met groenten, de andere helft kun je verdelen tussen vlees (of een vervanger) en bijvoorbeeld aardappels. Maar hoe meer groenten er op je bord liggen, hoe meer je ze zult eten en dat gaat dan meteen heel makkelijk. 
Koolhydraatarm eten

Tip 3; Vervang koolhydraten door eiwitten


Eiwitten zorgen voor een verzadigd gevoel, dus je kunt er best wat meer van gebruiken als je minder koolhydraten eet. Eiwitten zitten in eieren (goh!), kwark, vlees en vis, maar ook in groene bladgroenten, peulvruchten, noten en zaden.


Het is dus prima om iedere dag lekker een handje nootjes te snacken.


Tip 4; Koolhydraatarm varianten


We houden allemaal best van afwisseling, maar we hebben ook vaak maar een aantal succesgerechten die we graag eten. Ook die kun je gemakkelijk aanpassen naar koolhydraatarme varianten. De lasagne kun je bijvoorbeeld maken met plakken courgette in plaats van lasagne bladen.


En zo zijn er meer "vervangers" Denk aan spaghetti van courgette of wortel en rijst van bloemkool broccoli. Tegenwoordig wordt dit ook gewoon kant en klaar in de supermarkt verkocht, dus je hoeft het niet eens zelf te maken als je daar geen tijd voor hebt.


Tip 5; Drink genoeg


Drinken is altijd ontzettend belangrijk, genoeg water drinken zorgt ervoor dat afvalstoffen je lichaam kunnen verlaten en dat is wat we willen! Laat in de periode dat je minder koolhydraten wilt eten (en drinken) de frisdrank, vruchtensap en alcohol een tijdje staan en drink water, koffie en groene thee.


Door genoeg water te drinken, heb je ook minder trek (wist je dat we vaak geen trek hebben, maar dorst? En we dat dus herkennen als trek) waardoor je ook minder eet.


Uiteindelijk is het natuurlijk ontzettend belangrijk om een gezonde levensstijl aan te leren. Alles eten, maar de ongezondere dingen met mate. Koolhydraatarm eten kan prima als je veel wilt afvallen en daarbij een goede start wilt maken of (zoals ik het gebruik) als je even pas op de plaats wilt doen. Voor de langere termijn is koolhydraatarm eten minder geschikt. Heb je vragen of wil je hulp? Dan kun je altijd bij een diëtist terecht.

Onze week; Mei vakantie! Uitstapjes, ijs en een nachtje hotel
door Doortje 07 mei, 2024
Een nieuw weekoverzicht, Kijk je mee?!
Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Show More
Share by: