Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Klusjes voor kinderen; Zo gaat dat hier in huis!

Kinderen die meehelpen in het huishouden... de meningen zijn erover verdeeld. Bij ons in huis helpen de kinderen mee, wel spelenderwijs, maar vooral zodat ze leren dat het huishouden er ook bijhoort en we dat met zijn allen kunnen doen. Natuurlijk doen wij het meeste en bij veel dingen helpen ze wanneer ze dat willen, vandaag vertel ik je welke klusjes onze kinderen nu doen... 

Onze kinderen zijn 5 (de meiden) en 8 (Thijs) maar hoewel ze van leeftijd verschillen, hebben ze geen verschillende klusjes. De meiden vinden het vaak juist leuk om te helpen en zij doen dat vaak vanzelf. Bij Thijs moeten we er soms even om vragen, maar ook hij doet het dan graag. Deze klusjes doen onze kinderen wanneer ze willen helpen;

(Speelgoed) opruimen;

Ik vind het belangrijk dat het een beetje opgeruimd blijft. Ze hebben veel speelgoed en dat hoeft niet allemaal door de kamer heen te liggen. Lego bouwwerken mogen hier best blijven staan, maar uiteindelijk ruimen ze het zelf weer op. Ook hun kamers ruimen ze zelf op, dat gaat de ene keer iets makkelijker, dan de andere keer. Wij helpen ze daar natuurlijk bij. 

Kleding in de was;

Onze wasmachine staat op zolder, maar in de badkamer staat de wasmand en het is erg fijn als de kleding daar ook in terecht komt ;) Een tijdje lag er steeds kleding op alle kamers, toen heb ik gezegd dat ze er echt zelf voor moeten zorgen dat hun kleding in de wasmand komt, dan wordt het namelijk gewassen, haha! Toen dat nog niet gebeurde heb ik het weleens laten liggen, totdat de vraag kwam waar alle shirts waren! Die lagen dus nog in de slaapkamer op een grote hoop, sindsdien wordt de kleding bijna altijd netjes in de wasmand gedaan, top! 

Tafel dekken / afruimen;

Ik vraag met het tafel dekken weleens om hulp. Niet altijd, soms laat ik ze lekker spelen als ze in hun spel zitten, maar als ze voor de tv hangen, dan vraag ik het meestal wel! Na het eten zetten ze allemaal hun bord in de keuken. Soms helpen ze met de tafel verder afruimen, soms niet. 

Stofzuigen;

Regelmatig vragen de kinderen zelf of ze mogen stofzuigen, dat laat ik ze natuurlijk geen tweede keer vragen... ;) Ze vinden het reuze interessant om te doen en hoewel het zeker niet zo schoon wordt als dat ik het zelf doe, vind ik het prima. Helemaal omdat ze er altijd zo enthousiast om vragen... lekker laten stofzuigen dan! 

De was;

Meestal doe ik de was zelf, maar de kinderen helpen wel mee als ze toevallig langslopen... de wasmachine aanzetten, de was ophangen aan de waslijn en soms de was opvouwen en hun eigen kleding in de kast leggen. Ze kunnen dat echt al best wel goed!

De huisdieren verzorgen;

De kinderen vullen regelmatig de brokjes van de katten bij en Thijs heeft nu een hamster die iedere dag aandacht verdient en natuurlijk regelmatig een schoon hok moet hebben. Het hok doen we samen, de andere verzorging moet hij zelf doen, maar natuurlijk letten wij er wel op dat het gebeurt. 

Dit zijn eigenlijk de klusjes die ze hier in huis doen. Ik vind het heel belangrijk dat ze ook leren koken. Bakken doen we regelmatig en met koken helpen ze ook wel mee, maar ze doen dit niet alleen. Wij koken zelf op gas, dus dat vind ik echt nog te gevaarlijk. Als ze ouder zijn, dan kunnen ze dit langzaam eens proberen. 

Ik vind het dus persoonlijk prettig dat de kinderen zo af en toe meehelpen. Sommige dingen gaan als vanzelf (zoals hun bord in de keuken zetten na het eten) en andere dingen gaan echt spelenderwijs.... 
Onze week; Mei vakantie! Uitstapjes, ijs en een nachtje hotel
door Doortje 07 mei, 2024
Een nieuw weekoverzicht, Kijk je mee?!
Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Show More
Share by: