Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Je financiën bijhouden met een druk gezin, zo doe je dat! 

De financiën... we vinden het vaak maar irritant; al die cijfertjes, alles bijhouden en belasting betalen. Velen laten het liever iemand anders allemaal doen. Maar het is ontzettend belangrijk dat je weet hoe je er financieel voorstaat. Ik vond dit zelf altijd al erg interessant, maar nu we een gezin hebben nog veel meer, we hebben nu de verantwoordelijkheid voor 3 kinderen, daarom moeten we het ook financieel gewoon allemaal op een rijtje hebben! 

Toch slokt een druk gezin je tijd aardig op, hoe houden wij dan alles bij? Ik vertel het je vandaag... 

Stap 1; overzicht!

Bij je financiën is overzicht eigenlijk het aller belangrijkste. Wij hebben een kasboek. Er zijn tegenwoordig vele varianten. Van papieren versies, tot apps of excel sheets. Wij hebben gewoon een oud schrift, haha! We schrijven iedere dag of iedere paar dagen de uitgaven op en weten zo precies wat we iedere week uitgeven. Als de uitgaven wat "uit de hand" lopen of we hebben een dure maand, dan gaat de hand wat meer op de knip, zo houden we het goed in balans. 

Daarnaast gaan we eens in de zoveel tijd samen zitten, meestal s'avonds als de kinderen naar bed zijn. We kijken even hoe de hypotheek ervoor staat, hoe de verzekeringen allemaal zitten (en of we kunnen overstappen) en of er grote kosten aankomen waar we misschien voor moeten gaan sparen. 

Stap 2; Bijstellen!

Je kunt natuurlijk alles mooi bijhouden, maar als je daar niets mee doet, dan heeft het weinig zin. Soms heb je gewoon een dure maand en zijn er meer kosten, dat is helemaal niet gek. Maar hou goed in de gaten of het niet een beetje te gek wordt. Als je teveel geld uitgeeft, dan moet je je uitgaven bijstellen. Dat is misschien niet altijd leuk, maar wel nodig om er financieel ook over een paar maanden goed voor te staan.


Stap 3; Besparen maar!

Als je een mooi overzicht hebt van je variabele lasten, maak dan ook eens een overzicht van je vaste lasten. Want het lijkt misschien alsof die lasten helemaal vast staan, maar dat is vaak echt niet zo. Kijk dus naar besparingen, dat is misschien een avondje werk, maar levert vaak wel wat op. Uiteindelijk bespaar je geld waarmee je uiteindelijk weer iets anders kunt doen. Denk aan een mooie vakantie, uit eten of eerder met pensioen, ik noem maar even wat kleine en grote doelen....
Stap 4; Plannen en vooruitkijken!

Je weet gewoon wanneer sommige dure maanden eraan komen. Moet je de vakantie (aan)betalen of komt de rekening voor de gemeentelijke belasting binnen? Dan moeten die betaald worden. Hou daar van tevoren rekening mee, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. 

Ik heb altijd geleerd dat je altijd iets achter de hand moet hebben; financiële tegenslagen komen namelijk altijd, de vraag is alleen wanneer... helemaal met kinderen kan het bijvoorbeeld zo zijn dat ze "opeens" een groeispurt krijgen en nieuwe schoenen en kleding moeten hebben. Dan is het handig dat je dat gewoon kunt betalen, net als bijvoorbeeld de "bekende" wasmachine die opeens kapot kan gaan. 

Stap 5; Denk aan de toekomst!

Heb je het financieel goed voor elkaar, dan is het goed om ook aan de toekomst te denken. Natuurlijk leef je ook nu en alles oppotten zou ik niet doen (al moet je dat vooral doen als dat voor jou goed voelt!) Maar denk ook eens aan de kosten die in de toekomst voorbij gaan komen. Wil je alvast gaan sparen voor een studie voor je kinderen? Hoe is je eigen pensioen geregeld? Of kun je beter je hypotheek sneller aflossen of meer sparen? Natuurlijk weet je nooit hoe het leven zal lopen, maar nadenken over de toekomst kan geen kwaad.

Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Onze week; Advertenties op de blog, een babyboom aan het water en veel bloemen!
door Doortje 16 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht, met huishoudelijke mededeling! Kijk je mee?
De 10 beste tips bij het uitzoeken van een nieuwe keuken
door Doortje 14 apr., 2024
Op zoek naar een nieuwe keuken? Wij geven je vandaag 10 handige tips! (gesponsord artikel)
Recept; Honey loops rocky road
door Doortje 13 apr., 2024
Vandaag delen we een heerlijk recept; Honey loops rocky road...
tips om een moestuin te beginnen
door Doortje 11 apr., 2024
Wil je een moestuin beginnen? Vandaag geven we handige tips!
Show More
Share by: