Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Hoe ik in een psychose belandde na de geboorte van mijn zoon

Gastblogger Gertien vertelt vandaag over een verdrietige tijd; Ze belandde na een psychose na de geboorte van hun zoon Tijs. Hoe dat begon en hoe zij zich voelde; daar vertelt ze vandaag over... 

Het had een gewone controle moeten zijn bij 38 weken en 6 dagen zwangerschap bij de gynaecoloog in februari 2012. Het bleek uiteindelijk het begin van een zeer lange, heftige bevalling. Mijn bloeddruk was te hoog en er zat eiwit in mijn urine. Ik werd direct opgenomen en de volgende ochtend begon het inleiden. Zo anders dan hoe ik het me allemaal had voorgesteld en ook hoe het in het bevalplan stond... :( Ik lag heel veel aan de CTG en met Tijs ging gelukkig alles goed! Het was duidelijk dat mijn lichaam totaal nog niet klaar was voor de bevalling, er gebeurde helemaal niets.

De volgende dag werd ik overgeplaatst naar de verloskamer, omdat het op de afdeling te druk zou zijn. Vele arts-assistentes aan mijn bed verder, heel veel weeopwekkers en drie dagen later (!), werd op de avond van 39 weken en 3 dagen Tijs dan eindelijk geboren!! <3 De keizersnede die ze aan het voorbereiden waren, was gelukkig niet nodig.

Deze hele heftige dagen leken natuurlijk gelijk al een beetje vergeten, met zo'n mooi mannetje op mijn buik! De eerste nacht, die al direct kwam hij werd om 23.11 uur geboren, sliep ik uiteraard niet. Nog niks schokkends, vertelde men ook. Dat ik direct achterdochtig was en de verpleging niet vertrouwde bij Tijs, was wel gek maar vertelde ik niet. Dat niet kunnen slapen bleef een probleem en het begon een beetje vreemd in mijn hoofd te worden. Ik had het idee dat ik 'helicopter-view’ over de wereld had en had er steeds over det ik een 'Boeddhistische' monnik’ was. Ik voelde me een soort alwetende, die verlicht was geraakt na de bevalling. Ik had wel door dat er iets niet helemaal klopte, maar wat wist ik ook niet precies. Ik was ook erg druk, kreeg ik van mijn omgeving te horen. Ik probeerde me wel in te houden, maar dat lukte niet echt.
Niemand wist echt wat er met me aan de hand was, ook de kraamverzorgster en de verloskundige niet. Ondertussen raakte ik steeds verder verwijderd van de gewone wereld. Ik had het idee dat ik aanwijzingen kreeg wat ik moest doen, via allerlei wegen. Het getal 3 kwam steeds terug, ik moest allerlei dingen drie keer doen. Ik had het idee dat ik in een soort "Wie is de mol?' zat en ik was bang dat ik zelf de Mol was... Ik had geen besef van tijd meer en had steeds het idee dat ik uitgetest werd, door iedereen. Voor Tijs had ik niet veel oog meer, maar gelukkig heb ik hem, of mezelf, nooit iets aan willen doen!

Toen Tijs 10 dagen oud was, werd ik opgenomen in het Erasmus MC op een psychiatrische afdeling. Een post partum psychose luidde de diagnose, ook wel bekend onder de naam kraambedpsychose. Op deze afdeling hadden ze vijf moeder-kind plaatsen, die waren op dat moment helaas allemaal bezet. Ik werd dus alleen opgenomen en Luuk ging samen met Tijs bij zijn ouders logeren. Toen Tijs 3 weken oud was was er voor hem ook plaats en samen bleven we in het ziekenhuis totdat hij 3 maanden oud was. Over die tijd zal ik later nog meer vertellen.
Onze week; Mei vakantie! Uitstapjes, ijs en een nachtje hotel
door Doortje 07 mei, 2024
Een nieuw weekoverzicht, Kijk je mee?!
Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Show More
Share by: