Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Aften bij kinderen; Wat zijn het en wat kun je doen?!

Als je er zelf weleens last van hebt gehad, dan weet je hoe vervelend ze zijn en hoeveel pijn ze doen; Aften. Het zijn plekjes in de mond die plotseling opkomen en binnen 2 weken weer verdwijnen. In de tussentijd doen ze erg veel pijn en kan het lastig zijn om te eten. Vandaag vertel ik je wat je hier het beste tegen kunt doen;

Hoe ontstaan aften?

Ik heb zelf weleens aften gehad en het verhaal gaat dat je ze krijgt door een Vitamine C tekort, dat is niet waar. Toen 1 van onze kinderen ze kreeg, werd er voldoende gegeten en wist ik zeker dat het niet door een Vitamine C tekort kwam. Ik heb contact gezocht met de tandarts, want hoewel ze vanzelf weer weg gaan, is de pijn erg vervelend en hoewel onze kinderen altijd makkelijke eters zijn, werd dit opeens een probleem. 

Aften kunnen ontstaan door wondjes in de mond (bijvoorbeeld het bijten op de wang of tong) Of wondjes die ontstaan door te hard tandenpoetsen. Ze kunnen ontstaan door stress of erfelijkheid (Als je dus zelf weleens last hebt of hebt gehad van aften, dan is de kans groter dat je kind daar ook last van krijgt) Ze kunnen ook ontstaan door een bacterie of virus. 

Wat kun je doen als je kind aften heeft?

Het belangrijkste is om goed te bedenken dat ze vanzelf weer verdwijnen, hoe vervelend ook! Let op met gekruid eten of eten met harde "randjes" zoals bijvoorbeeld een toastje. Ook zure etenswaren kun je het beste vermijden. En als dit niet genoeg helpt, dan mag je paracetamol geven, een half uurtje voor de maaltijd zorgt ervoor dat het eten minder pijn doet. 

Wat kun je doen als je kind er vaker last van heeft?

Op een gegeven moment had ons kind ze regelmatig. En het was iedere keer weer balen. We aten gezond, zorgden voor voldoende slaap en beweging en gingen ieder half jaar naar de tandarts. Het mocht helaas niet baten en ze kwamen iedere keer terug. 

Wat hielp uiteindelijk voor ons?

Op internet las ik de vele tips die zouden moeten helpen. Als je zelf aften hebt, snap ik dat je ze allemaal uitprobeert, maar ik kon de meeste tips echt niet uitvoeren. (Welk kind wil er nou een schep honing in zijn mond houden?) Het zijn leuke en vast goede tips, maar voor kinderen is dat vaak echt niet te doen. 

Toch las ik op een gegeven moment dat het ook aan de tandpasta kan liggen. Sommige tandpasta's (en dan vooral die voor kinderen) hebben een extra ingredient waardoor de tandpasta goed schuimt, maar dat kan juist zorgen voor aften. Bij de tandarts bleek dit inderdaad zo te zijn. Zendium is bijvoorbeeld 1 van de weinige tandpasta's die dit minder heeft. Ze hebben een variant voor kinderen, maar je kunt bij kinderen ook de volwassene variant gebruiken, als je er maar voor zorgt dat je dan minder tandpasta gebruikt.

Sinds er hier met Zendium wordt gepoetst (en nee, dit is niet gesponsord, haha) zijn de aften verleden tijd, al bijna een jaar! En ik durf niet met zekerheid te zeggen dat ze nooit meer terugkomen, maar dat dit helpt, dat is wel zeker! 

Extra informatie;

Er bestaan verschillende middeltjes tegen aften, die zijn verkrijgbaar bij de apotheek. Denk aan iets om aan te stippen (flink pijnlijk! van horen zeggen) of een mondspoeling. Wij hebben deze toen niet geprobeerd en gebruikten alleen paracetamol om de pijn te onderdrukken. 

De meeste aften gaan dus binnen 2 weken weer weg, als ze langer blijven zitten of je kind is er ziek van (koorts) neem dan contact op met je huisarts. 
Onze week; Mei vakantie! Uitstapjes, ijs en een nachtje hotel
door Doortje 07 mei, 2024
Een nieuw weekoverzicht, Kijk je mee?!
Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Show More
Share by: