Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Hoe handwerken mij rust geeft

Vandaag weer een gezellig gastblog van gastblogger Eva! Zij vertelt hoe zij handwerk ontdekte en het haar de rust geeft, die soms zo hard nodig is! 

Niets doen, dat kan ik gewoon niet. Van niets doen word ik heel onrustig en ongeduldig. Lezen dat vraagt een concentratie die ik nu niet op kan brengen, sinds ik meermaals burn-out klachten gehad heb, heb ik weinig boeken kunnen lezen. En nu met een kleintje is dat extra moeilijk, want ik kan mezelf dan niet verliezen in het verhaal. Ik kan mezelf verliezen in het eindeloos stomme spelletjes spelen op mijn telefoon en scrollen door social media, maar dan voel ik me achteraf zo doelloos bezig geweest Dus doe ik handwerken.
 
Al sinds ik me kan herinneren ben ik een freubelaar. Ik knutselde als kind al veel en leerde op jonge leeftijd van mijn oma’s haken en breien. Ik was alleen te ongeduldig om een werkje af te maken. Mijn hoofd zat dan vol met associaties en dan had ik geen tijd om steek voor steek verder te gaan. Mijn hoofd wilde sneller dan mijn handen. Op de naaimachine schoot het tenminste een beetje op. Ik verbouwde kledingstukken tot iets anders en mijn poppen hadden altijd iets om aan te trekken. Misschien dat ik daarom in mijn klas niet accepteer als de pop zonder kleertjes ligt, ze heeft genoeg om aan te doen.
 
Toen mijn grote kinderen iets groter werden en ik iets tijd kreeg, kocht ik bij een verbouwingsuitverkoop een naaimachine. Daarmee begon ik eigen ideeën uit te werken. Om mezelf te verbeteren ging ik patronen en handleidingen volgen. Online kwam er steeds meer inspiratie beschikbaar en in een opwelling kocht ik bij de winkel waar ik mijn fournituren haalde een haaknaald. En met bolletjes van de Wibra begon ik te doen wat ik als klein meisje leerde. Ik haakte een rokje voor mijn meisje en sjaals en mutsen. En net als met het naaien, ging ik mijzelf verbeteren door patronen en handleidingen erbij te gebruiken. .

Het voordeel van haken is, dat ik het altijd mee kan nemen. Dus met mijn kinderen naar het speelbos, ik zat op een bankje en haakte en zij beleefden avonturen in hun fantasie. Ook in de speeltuin werkte dat prima en kreeg ik veel kinderen die kwamen vragen wat ik aan het doen was.
 
In de periode dat ik weinig te besteden had, deed ik een oproep voor de restjes van iedereen. En daarmee haakte ik een ECO-sprei. In plaats van weggooien, gebruikte ik de beetjes garen en dat gaat verspilling tegen.
 
Ik leerde Marco kennen en hij gaf me garen voor een crochet-along deken. In een groep op facebook kwam er elke weer een stukje van een patroon online en zo groeide je deken elke week. Ik nam mijn deken elk weekend mee in de trein om ook bij Marco verder te haken. En door de week haakte ik bij de tv.
crocket-along deken

Toen duidelijk werd dat ik een eigen kleuterklas kreeg, trok ik de stoute schoenen aan en begon ik aan een Dendennis. Dat is een gehaakte personage bedacht door handwerkboekenschrijver Dennis van den Brink. Die zomer had ik last van burn-out klachten en het werkte fantastisch als ik lekker buiten kon zijn en ondertussen haakte ik de ene na de andere pop. Dendennis, maar ook op dat patroon gebaseerde Janjanne en Robinbin. Verder kreeg Dendennis zijn maatje Harley ook op vakantie.

Ik zat, ik haakte en ondertussen ontspon er in mijn hoofd een stukje rust. Mijn hoofd kreeg de tijd om in het onderbewuste de puzzelstukjes weer te ordenen en mij te laten helen.

DenDennis

Toen kwam er weer een moment dat ik een nieuwe uitdaging zocht, het lijkt een terugkerend iets te worden. Ik startte met een cursus lingerie maken. Eindelijk het ondergoed maken wat echt lekker zit en in de kleurtjes die ik mooi vind. Dat is een mega concentratiewerkje. Ik had eindelijk de rust in mijn leven dat ik dat kon opbrengen en doen. Alleen, ik werd nog zwanger en een zwanger lijf veranderd harder dan het ondergoed dat ik maakte. Dus zette ik dat even in de ijskast. Ik had me verheugd om te gaan haken voor de baby uitzet , maar mijn vingers gingen tintelen en handwerken lukte niet.


Na de zwangerschap ging het iets beter met mijn handen en maakte ik de roze harley voor Alecia nog af. Maar met een gezin van 5 en samenwonen met mijn partner in een nieuw huis, maakte dat er verder van handwerken weinig komt. In de avonden zat ik veel met Alecia aan de borst en dan kan ik niets doen, behalve een beetje scrollen op mijn telefoon.


Daar was het , dat mijn favoriete haakboekenschrijver een breiboek maakte. Omdat hij niet kon breien en het wel wilde leren, maakte hij met een vriend een haakboek met vrolijke sokken en een duidelijke uitleg. Tijdens de lockdown maakte sowieso het handwerken een vlucht. Zoveel mensen die ineens te tijd lijken te hebben om iets te gaan maken.


Ik merkte dat ik als ik wilde haken, ik gelijk iets moeilijks wil maken (ik verleg elke keer toch mijn lat) en iets moeilijks haken gaat niet samen met Netflix kijken of een gesprek voeren. Ik heb omdat het echt nodig was wel een nieuwe Dendennis voor de klas afgemaakt, Maar ik was toe aan iets nieuws. Dus na een beetje oefenen met naalden en een restje wol. Trok ik de stoute schoenen aan bestelde materialen.


En zo ben ik stap voor stap begonnen met het breien van sokken. Mijn eerste paar is af en een mini paar voor Alecia van de restjes. Breien is voor mij nu net als haken in de speeltuin. Ik kan het doen terwijl ik een film kijk of een gesprek voer en toch geeft het voldoening om elke keer een stukje mijn werk te zien groeien en leer ik elke dag nog iets meer en beter doen.

Alecia gaat nu gewoon elke avond ook op tijd naar bed, dus heb ik ook de ruimte om iets in mijn handen te hebben en ben ik wat minder online. Ik kan wat meer los zijn van social-media en gewoon thuis aanwezig zijn met mijn hoofd en handen.

Het vrolijke sokken breiboek

 

Er is alleen de laatste weken wel weer op social media iets bijgekomen. Op donderdagavond van 20.00- 21.00 kijk ik mee met het online brei-uurtje van Dendennis en Mr Knitbear. De schrijvers van het vrolijke sokken breiboek en mijn favoriete haakboeken. Zij kletsen dan een uur vol over meer en minder handwerk gerelateerde onderwerpen en ondertussen haken en breien ze lekker verder. Met meer dan 100 anderen ben ik dan met handwerken als rode draad verbonden over de wereld. 

Onze week; Mei vakantie! Uitstapjes, ijs en een nachtje hotel
door Doortje 07 mei, 2024
Een nieuw weekoverzicht, Kijk je mee?!
Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Show More
Share by: