Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Het weekmenu van: Niekje;

Ik lees wel zo'n 100 foodwebsites!

Het weekmenu van...

Wat eten we vandaag? En wat eten we vanavond? Het zijn vragen die in veel huishoudens iedere keer weer terugkomen... het is ook best een uitdaging om steeds lekker te eten en alles een beetje gevarieerd te houden. In "Het weekmenu van" vertellen lezers over hun eigen weekmenu. Wat staat er op tafel?


Wil je zelf een keer je weekmenu delen? Dat kan! Vul het formulier hier in.

Vandaag vertelt Niekje over haar weekmenu;


Maak je iedere week een weekmenu?


Ja, op woensdag plan ik het menu voor de week die op de maandag start. We hebben al jaren een systeem dat voor ons goed werkt. Ik haal op donderdag (bijna) altijd een tas met biologische groente en fruit op. Ik kan op de website zien wat er in de tas zit. De inhoud hiervan is de basis voor een of twee dagen. 

Daarnaast bestel ik online, nu al 8 jaar, onze boodschappen bij de Jumbo. Mijn man haalt ze op vrijdagochtend op. Ik fiets nog even langs ‘mijn marktkraam’ op vrijdag na schooltijd en haal daar dan mijn bestelling op. Die plaats ik ’s ochtends rond 07.15 uur door een briefje bij de marktkoopvrouw in te leveren. In het weekend doe ik nog wat laatste boodschappen bij de Lidl en de Turkse supermarkt.


Van het weekmenu maak ik in Excell een lijst. Dat is een bestand waarin kort staat wat we ’s avonds eten. Geen recepten, geen uitleg verder. Wel staat erbij waar het was of met wie als het niet gewoon thuis was. Ik heb inmiddels per jaar tabbladen die teruggaan tot 2008!


Uit hoeveel personen bestaat het huishouden? Wie eten er allemaal mee?


We zijn met ons tweetjes. Er eten niet vaak mensen mee, wel nodigen we af en toe mensen uit om te komen eten, maar dat is dan meer dan mee-eten. Dan koken we uitgebreid. Zowel mijn man als ik vinden koken leuk. We hebben allebei een andere stijl en beiden onze eigen favorieten. Ik kook meestal vegetarisch, mijn man maakt vleesgerechten. We eten niet vaak vlees, een keer per week gemiddeld. Ook eten we een keer per maand vis. Op vrijdag en zaterdag wordt er meestal niet gekookt voor twee, maar koken we voor onszelf. In de praktijk betekent dit dat mijn man eten besteld en ik iets in de wok maak of een pita met falafel of broodje makreel. Snel, makkelijk maar voor mij altijd gezond.


Hoe vindt je inspiratie voor je weekmenu?


Ik heb een lijst met zo’n 100 foodwebsites die ik lees. Ieder dag lees ik er ongeveer 15. Ze staan per dag in een leeslijst: culinair maandag, culinair dinsdag enz. Als ik iets zie waarvan ik denk dat ik dat lekker vind en het ook wil maken dan pak ik mijn Excellbestand erbij en zet ik het er alvast in. Het kan zijn dat ik deze week iets inplan voor in oktober, maar dat is dan meer om het niet te vergeten. Recepten lees ik vluchtig door en dan denk ik “ja, lekker” of ik denk “nee, laat maar”. Ik volg nooit recepten op de voet, tenzij het iets is als gebak, maar wanneer ik de ingrediënten lees weet ik wel of het me zal smaken of niet en geef ik er vervolgens mijn eigen draai aan. Ik heb natuurlijk ooit wel leren koken met recepten. Maar nu hoeft dat niet meer.


Wat is het populairste gerecht in jullie huishouden?


Er is niet een gerecht het populairst. We vinden allebei vegetarische lasagne met aubergine lekker. We houden ook van kipkerrie met een rotiplaat (kip maken we zelf, rotiplaat halen we bij de toko waar ze op donderdag vers gemaakt worden). We houden ook van een hele gewone Hollandse pot zoals bloemkool met een saucijs en aardappels of andijviestamppot met een gehaktbal. Stoofvlees met rode kool of spruitjes staat in de winter vaak op het menu, net als witlof ham en kaas. Eigenlijk vinden we alles wel lekker. Het gaat om de afwisseling denk ik. Veel gerechten uit het buitenland afgewisseld met traditionele gerechten uit eigen land. 


Tijd voor het hele weekmenu!

Wat eet je op maandag?


Vegetarische auberginelasagne met een salade. Ik maak altijd saus voor twee keer, zodat er ook een portie in de vriezer kan. We eten op maandag bijna altijd pasta en als we lasagne eten maak ik het altijd al op zondag. Dan staat het maandagavond klaar en hoeft het alleen de oven nog maar in. 


Wat eet je op dinsdag?


Makkelijke maaltijd van gebakken aardappels met spekjes en uien, ook bekend als Duitse bratkartoffeln, gekookte sperziebonen en een salade. Mijn man is de aardappelbakker in huis. Dus deze kookbeurt is voor hem.


Wat eet je op woensdag?


Foe yong hai, rijst, gewokte paksoi en taugé. Dit is mijn specialiteit. Ik maak zoetzure saus voor een aantal keer en vries dit dan in. Als we dit gerecht eten haal ik een portie uit de vriezer. Ik maak een omelet met doperwtjes en prei, als deze klaar is schep ik de saus er overheen. Ik wok de groente en warm de rijst op (ook in porties in de vriezer). Meestal hebben we ook nog wat atjar en zoetzure komkommer erbij. 


Wat eet je op donderdag?


Vandaag weer een kookbeurt voor mijn man. Een bijna vegetarische kidneybonenschotel. Bijna vegetarisch want hij gebruikt een chorizo die hij aanbakt voor de smaak. Deze stooft nog even mee in de saus en dan haalt hij hem er weer uit. Mijn man neem brood erbij , ik zilvervliesrijst. Ook eten we altijd een groene salade.


Wat eet je op vrijdag?


Ik heb een wrap gemaakt met kruidige kikkererwten en feta. Ook gepofte zoete aardappel, wat broccoli en nog een stuk Turkse pide. En spinaziekomkommersla.


Wat eet je op zaterdag?


Vegetarische noedels met pindasaus. Een wokgerecht tjokvol groente zoals paprika, prei, ui, peen, champignons, witte kool en taugé. Ook nog wat atjar erbij.


Wat eet je op zondag?


Deze week staat er een zomerse soep van doperwten, courgette en munt op het menu. We eten er een broodje bij, als beleg nog wat vleeswaren die op moeten en een eitje. 


Heb je nog toevoegingen?


Ik schrijf op mijn eigen blog, Mevrouw Niekje, ook veel over eten, maar dan hoeveel moeite ik heb met het eten van bepaalde dingen. Dit komt doordat ik een eetstoornis heb. Ik blog ook nog wel over andere dingen, maar meestal gaat het toch hier over. Voor mij is het een manier om de dingen van me af te schrijven en ook te relativeren. Vaak wordt er gedacht dat mensen met een eetstoornis niet van eten houden, in mijn geval is dat beslist niet zo, ik ben dol op eten én op eten maken!


Dankjewel Niekje voor het delen van jullie weekmenu, er staan heerlijke gerechten in! En ik ga snel je blog eens bij lezen...

Onze week; Mei vakantie! Uitstapjes, ijs en een nachtje hotel
door Doortje 07 mei, 2024
Een nieuw weekoverzicht, Kijk je mee?!
Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Show More
Share by: