Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Het geldverhaal van Marije;

Ik spaarde de studiekosten bij elkaar met onder andere kooppunten

Kooppunten sparen

Regelmatig ontvang ik mails met mooie geldverhalen. Van lezers die gewoon even hun verhaal kwijt willen, die vragen om tips en soms komen er mails voorbij van lezers die hun verhaal graag willen vertellen op de blog. Zo ook de mail van Marije, waarin zij mij vertelde dat ze de studiekosten voor de studie van haar zoon bij elkaar spaarde met onder andere kooppunten! Juist omdat ik zo vaak herhaal dat alles begint met 1 euro en je echt met iedere euro iets kunt opbouwen en vele kleintjes vaak een groot bedrag maken, werd ik nieuwsgierig. Ik heb een afspraak met Marije gemaakt en heb haar aan de telefoon alles gevraagd over dit verhaal. Vandaag deel ik haar verhaal met jullie… heb je ook een mooi en inspirerend geldverhaal? Stuur mij gerust een mail!


Marije, ik stond versteld van je e-mail, vertel mij alles… 


Ja, het is zeker een mooi verhaal en ik ben er ontzettend trots op, daarom wil ik het graag vertellen. Het begint allemaal als ik vrij jong onverwachts zwanger raak. We zijn in shock, maar besluiten om samen, allebei net 20, het avontuur aan te gaan. Onze zoon wordt geboren na een makkelijke zwangerschap en inmiddels wonen we samen en begint ons volwassen leven echt. 


Hoe deed je dat qua financiën? 


We moesten in het begin samen echt wennen. Van thuis wonen, naar een appartement met zijn tweeën en daarna met zijn drieën. We vonden beiden vrij snel een leuke baan, maar we hadden zeker geen topsalarissen. In het begin was het een rommeltje, totdat we besloten om ons samen eens te verdiepen in “ons geld”. We schreven de inkomsten en uitgaven op en gingen budgetteren. 


Lees ook; in 3 stappen een goed financieel overzicht maken


Hoe deden jullie dat met de kosten van jullie zoon? 


Een kindje erbij zorgde er natuurlijk voor dat onze uitgaven hoger werden…. Luiers, hapjes en kleding, het telde best snel op. Gelukkig wilden de oma’s beiden oppassen, waardoor we daar geen kosten aan hadden, dat was enorm fijn! Toen we gingen budgetteren begon ik ook steeds meer te lezen over geld. 


Hoe kwam je op het idee om kooppunten te gaan sparen? 


Ik had natuurlijk echt weleens gehoord van kooppunten bij de supermarkten. Maar omdat ik nog thuis woonde, had ik met boodschappen weinig te maken. Pas toen ik meer ging lezen over geld en over besparen, besloot ik om mij er eens in te verdiepen. We begonnen met sparen en het liep nog best snel op. Dat kwam ook doordat ik soms boodschappen voor mijn werk mocht doen en daar de kooppunten bij mocht sparen (met mijn eigen geld natuurlijk) Maar toen spaarden we opeens ongemerkt een heel bedrag.


Hoe kwamen jullie op het idee om het bedrag te sparen voor jullie zoon? En hoe deden jullie dat? 


Via andere ouders hoorde ik over sparen voor later en ook las is steeds meer over sparen. Ik hoorde dat ouders de kinderbijslag apart spaarden voor later, maar dat lukte ons toen niet. Omdat we toch al een spaardoel zochten voor die kooppunten, besloten we om dat bedrag iedere keer apart te zetten.


Het sparen ging heel ongemerkt, iedere keer met de boodschappen een klein bedrag merk je qua uitgaven niet. 2 x per jaar lieten we het uitbetalen en boekten we het geld over naar een spaarrekening (waar je toen ook nog wat rente op kreeg) Zo groeide het bedrag Iedere keer verder. 


Op welk bedrag kwam je dan uit? 


We hebben voor onze zoon alle studiekosten kunnen betalen. De laatste jaren ging er dus steeds geld van de rekening af. Maar door de jaren heen groeide het bedrag, kregen we het financieel beter en spaarden we soms nog wat extra (van bijvoorbeeld verkopen via marktplaats enzo) en ik denk dat er uiteindelijk bijna € 10.000 op de rekening stond. 


Wauw! Dat is een mega groot bedrag. Heb je alles ook nodig gehad? 


Onze zoon is vorig jaar afgestudeerd. We hebben ook weleens dingen betaald van onze eigen spaarrekening, gewoon omdat dat kon, dus er staat nog wat geld op. Als onze zoon uit huis gaat, dan krijgt hij dat mee. Ik ben heel erg blij dat we zo toch hebben kunnen sparen en hij zonder studieschuld is afgestudeerd. Al die keren van een paar euro hebben gewoon een hele studie betaald, dat vind ik echt waanzinnig en daarom wilde ik het verhaal graag delen. 


Dat is zeker waanzinnig! Ben je het ermee eens dat alles begint met 1 euro? 


Oh jazeker! Iedere ton begint met 1 euro, ieder miljoen begint met 1 euro. Soms lijkt het echt alsof die euro of paar euro’s geen zin hebben, maar je kunt er zoveel mee doen. Op de langere termijn kun je duizenden euro’s bij elkaar sparen, je hebt alleen geduld nodig. 


Daar ben ik het helemaal mee eens. Marije, dankjewel voor het delen van je inspirerende geldverhaal. Wij sparen ook altijd kooppunten… en dat blijven we, na dit verhaal, zeker doen. 

Onze week; Mei vakantie! Uitstapjes, ijs en een nachtje hotel
door Doortje 07 mei, 2024
Een nieuw weekoverzicht, Kijk je mee?!
Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Show More
Share by: