Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Handige bespaartips voor de dure Decembermaand

De dure Decembermaand staat weer voor de deur. Een maand waarin we vaak veel meer uitgeven aan boodschappen, cadeautjes en andere uitgaven. De cadeautjes zijn hier in huis al allemaal binnen, dat is meteen een goede tip; verspreid die kosten over een langere tijd; sla dus op tijd in! Een goede tip voor volgend jaar; Vandaag deel ik graag handige tips voor de hele maand waarmee je nog wel aan de slag kunt;

1. Zorgverzekering

In December kun je overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Ik vind het altijd even gedoe, want het is echt even uitzoeken welke verzekering het beste bij je past. En ook volgend jaar wordt de zorgverzekering weer duurder, dus vergelijk er een aantal en maak een goede keus. 

Wij kiezen vaak voor een lagere dekking en een hoger eigen risico. Dus veel dingen betalen wij zelf, denk aan de tandarts. Als je een gezond gebit hebt, kan dat prima. Een hoger eigen risico kan interessant zijn als je een goede buffer hebt en geen hoge kosten verwacht. 

Daarnaast kun je ervoor kiezen om je verzekering in 1 keer te betalen, je ontvangt dan een korting van gemiddeld 3%. Dit jaar kiezen wij ervoor om dit niet te doen, de verzekering wordt steeds duurder en het is een flink bedrag om in 1 keer te betalen, wij hebben dat bedrag op dit moment liever achter de hand. Maar heb je een flinke spaarrekening en doe je niets anders met het geld? Dan is het verstandig om het bedrag in 1 keer te betalen. 

2. Zorg voor gezelligheid


Wij hebben nog jonge kinderen en dan ontkom je niet aan de cadeaus, althans... wij kiezen ervoor om cadeaus te geven, omdat we dat graag doen en de kinderen er blij van worden.


Als je oudere kinderen hebt of de feestdagen alleen samen met de familie viert, bespreek dan eens of je cadeaus wilt geven. Vaak worden er cadeautjes van dezelfde waarde doorgegeven of weet niemand wat er gekocht moet worden en liggen er kerstsokken en douchegel die je liever niet gebruikt onder de boom.


Dit jaar vieren we de feestdagen waarschijnlijk met minder familie. Het is dus een goed jaar om eens te bedenken wat je met de cadeaus wilt doen. Uiteindelijk gaat het om het samen zijn en de gezelligheid. Als je daarvoor zorgt, dan is het helemaal goed.


Je hoeft geen 4 gangen diner te koken, als je het heerlijk vindt om frietjes te bakken of een pizza te bestellen, dan zou ik dat gewoon doen. Vooral doen waar je zelf blij van wordt :)


3. Nu al boodschappen doen


Of je nu wel een 4 gangen diner kookt of kiest voor iets simpelers... de boodschappen moeten worden gedaan en de kerstboodschappen zijn vaak een flink bedrag in 1 keer. Daarnaast is het in die periode erg druk in de supermarkt en daar willen we op dit moment ook niet graag tussen lopen.


Deze kosten kun je gemakkelijk spreiden door nu alvast boodschappen te doen. Ga je iedere week naar de supermarkt? Zet dan iedere week een paar extra boodschappen op je lijstje. Haal alvast de wijn of het afbak stokbrood. Zoek alvast vlees uit voor de gourmet en doe het in de vriezer. Zo heb je tegen die tijd bijna alles al in huis en hoef je alleen nog maar wat verse producten te halen, dat kan makkelijk 's ochtends vroeg of net voordat de supermarkt dichtgaat, dan hoef je ook niet door de drukte heen.


4. Kook voor 2 dagen


Juist omdat we meer uitgeven aan boodschappen, is dit de tijd om hier iets op te besparen. Kies er bijvoorbeeld voor om voor 2 dagen tegelijk te koken, dan kook je 1 keer en kun je de dag erna makkelijk doen. Dit bespaart je tijd en geld. Hiermee kun je weer iets extra's halen voor de feestdagen. Kies voor gemakkelijke gerechten zoals; Pasta's, stamppot of maaltijdsoepen.


Ben je geen fan van het eten van dezelfde maaltijd 2 dagen na elkaar? Vries de andere helft dan in of laat er een dag tussen zitten.

5. No spend day


Wist je dat November eigenlijk de "no spend maand" is? Daar doe ik zelf niet aan mee, maar ik heb wel regelmatig een no spend day. Het scheelt al dat we niet meer zo vaak naar de winkels gaan, dan kom je ook niet in de verleiding om allerlei "handige" dingen mee te nemen.


Maar een no spend day geldt ook voor online aankopen. Pak je agenda erbij en plan een aantal no spend days in voor de komende tijd. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je op de andere dagen dan juist meer koopt. Wil je een aankoop doen, zorg er dan voor dat je er goed over nadenkt. Laat het even rusten en de kans is groot dat het niet meer zo nodig is. Bedenk dus goed wat er echt nodig is... we hebben vaak al zoveel! Hoe meer no spend days je houdt, hoe minder je uitgeeft, een mooie besparing.

Onze week; Mei vakantie! Uitstapjes, ijs en een nachtje hotel
door Doortje 07 mei, 2024
Een nieuw weekoverzicht, Kijk je mee?!
Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Show More
Share by: