Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Grote porties koken; 
Deze gerechten kun je gemakkelijk invriezen

Gerechten om in te vriezen
Grote porties in 1 keer koken kan heel handig zijn. Het scheelt je veel tijd en bespaart geld. Grotere verpakkingen zijn vaak goedkoper en je kunt meerdere keren eten van 1 gekookte maaltijd. Ben je alleen, dan kan het helpen om lekker gevarieerd te eten. Je kookt dan een grote portie en vriest de maaltijd in verschillende porties in. Als je dan een voorraadje in je vriezer hebt, dan kun je lekker afwisselen. 

Ik kook vaker in grote porties. Met een gezin van 5 gaat er ook wel wat doorheen met de avondmaaltijd, maar sommige gerechten zijn gewoon ideaal om in grotere porties te maken. De restjes vriezen we dan in voor een andere keer. En dat komt soms heel handig uit; Na honkbal, zelfverdediging of andere sport hoeven we het eten alleen even op te warmen en na een dagje uit heb je thuis een gezonde maaltijd klaarstaan. Als de energie even op is, zit je alsnog zo aan tafel. Vandaag vertel ik je graag welke gerechten ik in grotere porties kook en welke gerechten er dus makkelijk in te vriezen zijn... 

1. Soep 

Met stip op 1 soep. Wij zijn sowieso soepliefhebbers, het staat hier gemiddeld eens per week op tafel. Met een afbakbroodje, een salade of een stuk hartige taart erbij. In de winter maak ik vaak 1 keer een hele grote pan erwtensoep, daar genieten we dan de hele winter van. 

Maar ook andere soepen kun je gemakkelijk in bulk maken. Tomatensoep of broccoli soep... of pompoensoep als de pompoenen in de herfst goed betaalbaar zijn. Je kunt hierdoor seizoensgroenten goedkoop aanschaffen en zo heel betaalbaar heel veel soep maken. 

Ik haal ook vaak een bakje soep uit de vriezer voor de lunch, dan heb ik even geen trek in boterhammen of wil ik graag wat extra groenten binnen krijgen, dan eet een bakje soep makkelijk en lekker weg. 

2. Stamppot 

Hoeveel gekookte aardappels niet erg lekker zijn om in te vriezen (ze worden er echt niet lekkerder van) vinden wij stamppot heel goed in te vriezen. En dit is ook weer zo'n maaltijd die ervoor gemaakt is om grote pannen tegelijk van te maken. 

Boerenkoolstamppot is hier in huis veruit het meest favoriet, daar heb ik dus altijd wat bakjes van in de vriezer liggen. De kinderen houden niet van zuurkool, maar ik maak dan vaak meteen 2 soorten tegelijk. Wat er over is, kan dan in de vriezer en eten we de volgende keer weer van. 

Stamppotten hoef je natuurlijk niet alleen maar met aardappels te maken. Probeer eens zoete aardappels, bloemkool of pastinaak als basis te gebruiken. Je kunt de stamppot na het ontdooien opleuken met nootjes, geitenkaas of spekjes. We kiezen vaak voor de traditionele stamppot (en die zijn ook gewoon erg lekker) maar probeer eens iets anders uit, er is heel veel mogelijk! 
Stamppot maken

 

3. Pastasaus


Pasta zelf vriezen wij bijna niet in, het wordt na het ontdooien toch een stuk minder lekker. Maar pastasaus kan wel heel goed ingevroren worden! Een goede pastasaus mag best even op het vuur staan en daarom is het handig om meteen een grote pan vol te maken.


Kies voor verse tomaten (die je in de zomer goedkoop kunt krijgen) en maak een lekkere volle saus met ui, knoflook, wortel en lekker veel Italiaanse kruiden.


De pastasaus kun je in porties invriezen, dan hoef je alleen nog maar even pasta te koken als je wilt gaan eten. Een beetje Parmezaanse kaas eroverheen raspen en je hebt een heerlijke, snelle en gezonde maaltijd.


4. Stoofpotten


En dan vooral; stoofvlees! Stoven is ook vaak handiger in grote porties, je maakt geen stoofvlees voor 1 persoon... maak dan gewoon meteen een hele pan vol en laat het lekker pruttelen. Na een paar uur kun je het verdelen in bakjes en invriezen.


Bij het ontdooien kun je kiezen voor het maken van aardappelpuree en rode kool of je doet nog makkelijker en eet het stoofvlees lekker op een broodje.


Andere stoofpotten die je makkelijk kunt invriezen zijn bijvoorbeeld;

- Chili con carne

- Goulash

- Vegetarisch stoofpotje met champignons of met bonen


5. Hartige taart


Hartige taarten maak je vaak per taart, maar aangezien de oven toch aanstaat, kun je er net zo makkelijk 2 of zelfs 3 tegelijk maken. Ook hier kun je met smaken alle kanten op; Hartige taart met broccoli of met paprika. Met goudse kaas of met feta... uitproberen maar!


Ik raad je aan om de hartige taart in puntjes in te vriezen. Dan kun je die er gemakkelijk per stuk uithalen. (Voor de avondmaaltijd of de lunch) Maak er een simpele salade bij (of snijd wat snack groenten) en je zit snel aan tafel.


Invriezen maar;


Er zijn dus heel veel gerechten makkelijk in te vriezen. Bij drukke dagen eten wij vaak "uit de diepvries" Maar het kan ook handig zijn als je bijna gaat bevallen. In de kraamtijd wil je gezond en lekker eten, maar tijd om te koken is er vrijwel niet. Een vriezer vol handige maaltijden is dan echt een uitkomst.


Het enige wat je voor een volle vriezer moet doen is je huidige gerechten dubbel koken, dan bouw je super snel een voorraadje op.

Onze week; Mei vakantie! Uitstapjes, ijs en een nachtje hotel
door Doortje 07 mei, 2024
Een nieuw weekoverzicht, Kijk je mee?!
Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Show More
Share by: