Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Gezond eten met het hele gezin; handige tips!

Gezond eten gezin tips
Gezond eten is belangrijk, voor ons, maar ook voor de kinderen en dat is vaak een uitdaging. Mogen de kinderen ongezonde tussendoortjes en hoe vaak dan? Is het niet zielig als ze altijd fruit krijgen en de rest van de klas niet? Moeten ze eerst een boterham met hartig of mag alles zoet zijn? 

Er is tegenwoordig zoveel verkrijgbaar en kinderen snoepen meer. Een speelafspraakje hier, een feestje daar...  dan gaat het al best hard met het gesnoep. Ik vind het soms best lastig allemaal, maar onze kinderen eten ook veel gezond, dus zo leren ze een gezonde levensstijl aan. 

Vandaag heb ik handige tips die hier in huis helpen om allemaal gezond te eten;

1. Fruitschaal in het zicht 

Iedereen eet hier graag fruit, maar als ik alles in de koelkast leg, dan merk ik dat er minder gegeten wordt. Dus de fruitschaal heeft inmiddels een prominente plek op tafel. Er is altijd genoeg te kiezen... van bananen tot appels en van sinaasappels tot frambozen. Als het in het zicht ligt, eten ze er meer van. 

En wat hierbij ook helpt; maak het alvast klaar. Een schaaltje gewassen aardbeien eten ze sneller dan aardbeien die nog schoongemaakt moeten worden. 

2. Kies voor volkoren 

Volkoren producten zorgen ervoor dat je langer vol zit en minder zin hebt om te snacken. Ik heb dus vaak volkoren brood, pasta en zilvervliesrijst in huis. 

3. Water drinken 

Ik gooi hem er nog maar eens in, maar water drinken is heel belangrijk. Het is soms moeilijk om genoeg te drinken en soms heb ik het idee dat ik de hele dag achter de kinderen aan loop met drinkbekers, maar genoeg vocht binnen krijgen is belangrijk en ze drinken hier allemaal water, dus dat is prima. 

4. Plannen 

Plannen is handig om gezonde keuzes te maken. Bij het maken van het weekmenu hou ik ook rekening met alle activiteiten in de agenda. Hebben ze bijvoorbeeld een kinderfeestje, waarbij natuurlijk wel iets van friet of pannenkoeken worden gegeten, dan eten we die week zelf thuis geen pannenkoeken. Dat is dan een beetje dubbelop. Wij eten gemiddeld eens per week iets ongezonds en dat is helemaal prima wat mij betreft. 

Daarnaast hou ik er rekening mee als wij zelf iets minder gezonds op het weekmenu hebben staan. Dan zet ik tussen de middag vaak een schaal snoepgroenten neer of zorg ik dat er op de andere dagen meer groenten gegeten worden, dat compenseert het dan weer. Dat hoeft niet altijd, maar soms is het hartstikke handig. 

5. Proeven 

Lust ik niet, wil ik niet, eet ik niet. We kennen allemaal wel de fase tijdens het avondeten. Kinderen moeten vaak wennen aan smaken en ik vind het altijd belangrijk als ze in ieder geval proeven. Natuurlijk zet ik niet express iets op tafel wat ze echt niet lekker vinden (die strijd heb ik echt geen zin in iedere avond) maar we proberen wel vaak nieuwe dingen en zo leren ze veel dingen te eten. 

 

6. Gezond = lekker


Het wordt wel vaker gezegd; als je nu je boterham met kaas op eet, dan mag je daarna iets lekkers... oeps, dat is niet handig. Ik probeer altijd te benadrukken dat gezond ook lekker is.


7. Samen doen


Ik merk, nu de kinderen ouder worden, dat ze het heel interessant vinden om te helpen. Helpen met boodschappen doen, helpen in de keuken. Daardoor proeven ze ook meer... laatst maakte ik samen met de meiden de plaattaartjes... de geitenkaas werd in de keuken al snel gegeten en hoewel het een scherpe smaak is, aten ze er heerlijk van.


Door samen te helpen hebben ze al veel meer dingen leren eten... brie, olijven... gewoon neerzetten en laten snijden, dan komt het proeven vanzelf!


8. Porties


Porties zijn de laatste jaren groter geworden. Ik merk het vaak in een restaurant, het kost mij moeite om mijn bord leeg te eten en dan is het vaak teveel. We zijn ook meer gewend om met een hele zak chips op de bank te ploffen, maar vroeger kregen we een bakje chips, dat is helemaal niet zo gek.


9. Afwisselen


Ik wissel veel af in verschillende maaltijden. De ene keer bloemkool, de andere keer rode kool en dan weer broccoli. Ook zorg ik er vaak voor dat we verschillende groenten op tafel hebben staan, de afwisseling is lekker om verschillende vitamines en mineralen binnen te krijgen en ook weer om verschillende dingen te proeven.


10. Het goede voorbeeld


Het klinkt heel logisch, het is belangrijk om zelf het goede voorbeeld te geven. En ik geef toe hoor; ik heb ook weleens chocolade in de keuken gegeten, haha! Maar over het algemeen leven wij ook gezond. We drinken water, eten fruit, eten mee met de snoepgroenten en rennen mee in de speeltuin. Goed voorbeeld doet natuurlijk volgen, want wij willen natuurlijk ook gezond blijven!

Onze week; Mei vakantie! Uitstapjes, ijs en een nachtje hotel
door Doortje 07 mei, 2024
Een nieuw weekoverzicht, Kijk je mee?!
Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Show More
Share by: