Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

De portemonnee van; Nicole,

Ik spaar hard om mijn financiële dromen en doelen te halen

De portemonnee van; Nicole, Ik spaar hard om mijn financiële dromen en doelen te halen

In de rubriek "De portemonnee van" praten we over geld. Hoeveel komt erin? Hoeveel gaat eruit? Is er nog iets over om te sparen en waar geef jij je geld aan uit? Wil je zelf een keer vertellen over je financiële situatie? Dat kan! Vul het formulier in en wij maken er een mooi artikel van.


Vandaag is het de beurt aan Nicole. Ze is sinds drie jaar ondernemer en dat gaat goed! Ze spaart en belegt om haar financiële dromen en doelen te halen....


Naam; Nicole van Roekel

Leeftijd; 28 jaar

Beroep; freelance online marketeer en eigenaar van verschillende websites, waaronder FinanceFreaks.nl


Inkomsten; Als ondernemer is mijn salaris geen maand hetzelfde. Ik keer altijd een percentage van mijn omzet aan mezelf uit als mijn salaris. Een gedeelte laat ik ook op mijn zakelijke rekening staan, zo heb ik altijd een buffer als ik ziek word of ik een tijdje geen opdrachten heb. Mijn salaris ligt maandelijks tussen de €3.000 en €5.000 netto.


Vaste lasten; Vaste lasten bij elkaar opgeteld: zo'n €1.250.

Hypotheek: €550,14 (bruto)

VVE: €180,-

Gas & Elektriciteit (EasyEnergy): €147,09

Internet & TV (Ziggo): €55,50

Water: €12,78

Zorgverzekering (United Consumers): €107,85

Reis-, annulering-, inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering (Interpolis): €16,91

Autoverzekering (Centraal Beheer): €25,82

Wegenbelasting: €20,-

Gemeentelijke belastingen: €47,22

Sportabonnementen (sportschool & padelvereniging): €45,50

Netflix (gedeeld): €3,50

Spotify (gedeeld): €6,50

Bankkosten (Rabobank): €3,70

Schoonmaakster: €50,00.


Dan nog variabele kosten:

Boodschappen: €250 per maand.

Buiten de deur: €250 per maand.

Vakanties: €300 per maand.

Benzine: €100 per maand.

Verzorging: €50 per maand.

Kleding: €200 per maand.

Goede doelen: €250 per maand.

Interieur: €50 per maand.

Extra zorgkosten voor osteopaat/tandarts etc: €80 per maand.


Hou je maandelijks geld over en heb je een spaarrekening?


Ik houd zeker geld over! Wat ik maandelijks spaar, is afhankelijk van mijn salaris die maand en mijn uitgaven. In ieder geval houd ik maandelijks meestal zo'n 40% van mijn salaris over. Bovendien spaar ik niet alles wat ik over heb, ik beleg ook een groot gedeelte van het geld dat overblijft.


Een paar maanden geleden ben ik begonnen met depositosparen. Je zet je geld dan voor langere tijd vast op een depositorekening, dat kan al vanaf 3 maanden. Je krijgt dan een hogere rente dan op je normale spaarrekening. Op dit moment heb ik zo'n €15.000,- in spaardeposito's zitten en verschillende bedragen vastgezet voor 3, 6 en 12 maanden. Omdat ik verwacht dat de spaarrente stijgt het komende jaar, heb ik nu vooral wat korte termijn deposito's geopend. Stijgt de spaarrente aanzienlijk? Dan wil ik het spaargeld dat ik voorlopig niet nodig heb, voor een wat langere tijd vastzetten.


Ben je tevreden met je financiële situatie op dit moment? 


Ik ben méér dan tevreden over mijn financiële situatie. Sterker nog: ik ben er stiekem ook best wel trots op. Sinds 3 jaar ben ik ondernemer en gaan de zaken goed. Heel goed. Dat had ik nooit durven dromen toen ik van tevoren begon!


Ik vind het fijn dat ik maandelijks meer dan voldoende geld overhoud om te sparen en beleggen. Dit doe ik namelijk om mijn dromen en doelen te bereiken, zoals meerdere keren per jaar op reis kunnen, ooit een vakantiehuisje kopen in het buitenland en binnenkort een nieuwe woning kopen.


Waar geef je graag geld aan uit?


Ik geef het liefst geld uit aan vakanties en leuke dingen buiten de deur. In "herinneringen" investeer ik graag! Ik ga meerdere keren per jaar op reis, soms gewoon in Nederland (ook megaleuk!) maar het liefst naar mooie, tropische bestemmingen. Vorig jaar ging ik met een vriendin 3 weken naar Mexico. Een rib uit mijn lijf (ruim €2.500,-) maar het was de mooiste reis die ik ooit heb gemaakt en elke euro waard. Doordat ik er al maanden bewust geld voor opzij zette, had ik ook al veel voorpret en voelde het uiteindelijk niet als een enorme uitgave. Ik had bovendien al maanden elke keer een beetje geld opzij gezet.


En waar geef je minder graag je geld aan uit? Waar bespaar je op?


Dingen die "moeten", zoals verzekeringen. Ik stap meerdere keren per jaar over van verzekeringen, als ik zie dat het ergens anders goedkoper kan onder dezelfde voorwaarden. Overstappen kost je maar een paar minuten en het kan je zo weer een paar tientjes op jaarbasis sparen.


Ook op kleding probeer ik de laatste tijd meer te besparen. Ik ben vorig jaar flink afgevallen en alle kleding die ik had, paste ik niet meer. En om nu een hele garderobe nieuw te kopen, dat werd me iets te gek. Ik heb Vinted helemaal ontdekt en echt hele toffe items gescoord voor weinig geld.


Hou je je uitgaven bij en zo ja, hoe doe je dat?


Jazeker! Op mijn 20e ging ik het huis uit en op kamers wonen en sindsdien houd ik mijn uitgaven maandelijks bij. Zo heb ik altijd overzicht én inzicht in mijn financiën en kan ik maandelijks acties opstellen om te besparen. 


Ik heb hiervoor altijd een Spreadsheet gebruikt. Onlangs lanceerde ik samen met mijn compagnon Dionne op onze website FinanceFreaks.nl zelfs een Spreadsheet om je inkomsten en uitgaven bij te houden: de Cash Control Spreadsheet. Deze is inmiddels al door ruim 100 mensen gekocht, zo leuk!


Wat zijn je financiële plannen voor de toekomst?


Ik heb meerdere dromen voor de toekomst, waar financiën absoluut een rol spelen. Want voor veel dromen en doelen heb je nu eenmaal geld nodig.


Op redelijk korte termijn hoop ik een nieuwe woning te kopen. Ik woon nu in een appartement, maar met 3 goede boekjaren als ondernemer, kan ik nu een veel hogere hypotheek krijgen. Ik hoop dit jaar nog een mooie woning mét tuin te kunnen kopen.


Wat is je duurste aankoop ooit? 


Op mijn huis na, was dat denk ik mijn auto. Deze kocht ik in 2015 voor een kleine €5.000,- en daar rijd ik vandaag nog steeds in rond. Ik rijd niet veel en de auto heeft nu - 8 jaar na aankoop - nét 100.000 kilometer op de teller. Mijn plan is om 'm gewoon helemaal op te rijden, met een beetje geluk kan de auto nog jaren mee en is dit dus een heel goede aankoop geweest.


Spaar je ergens specifiek voor op dit moment?


Op dit moment heb ik een spaarpotje om de Kosten Koper bij elkaar te sparen voor de nieuwe woning. Omdat ik nog gebruik kan maken van de vrijstelling van overdrachtsbelasting, valt het gelukkig best wel mee hoeveel geld ik daarvoor nodig heb. Daarna ga ik verder met sparen voor het interieur van mijn nieuwe woning.


Wat is je beste bespaar of geld tip?


Oeh, moeilijk om één tip te noemen... maar als ik dan toch een tip moet geven, die wat mij betreft de basis is van alle geld/bespaartips, dan is het: creëer overzicht in je financiën. Houd een Spreadsheet bij, gebruik een app of een papieren kasboekje, maar begin vandaag nog met je financiën overzichtelijk en inzichtelijk te maken. Pas daarna kun je aan de slag met specifieke geldtips en bespaartips.


Nicole, dankjewel voor je openheid over je financiën! Ontzettend leuk om te zien hoe een andere ondernemer het een en ander regelt, die doelen ga je zeker halen, succes.

Onze week; Mei vakantie! Uitstapjes, ijs en een nachtje hotel
door Doortje 07 mei, 2024
Een nieuw weekoverzicht, Kijk je mee?!
Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Show More
Share by: