Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

De feestdagen in Mexico! 

Sinterklaas, kerst... het is de maand van de feestdagen! Gastblogger Maria vertelt hoe zij de feestdagen vieren in Mexico! 

De feestdagen

Mexico is een land met heel veel tradities en “gekke” gewoontes. Wij vieren onder andere de dood, het is een kleurrijk feest die mensen bij elkaar brengt. Hiervoor mag je ook aangekleed of geschminkt als een skelet ofwel als een “Katrina” komen (ja, zoals in de film Coco). Voor buitenstaanders kan het een gezellige bedoeling lijken maar als je het eens mee kan beleven zul je zien dat het prachtig is!. Een andere gewoonte die ook “apart” kan lijken is dat als een meisje 15 wordt er een “Quinceañera” gevierd wordt. Dan mag diegene een mooie lange en dure gala jurk aandoen en een groot feest geven om “het proces van een meisje naar een vrouw” te vieren. En wie heeft er ooit over de “piñatas” die kapot geslagen worden tijdens een verjaardag gehoord? Die hangen ook de hele maand december overal want tja, je mag het niet vergeten om er een te halen voor de feestdagen, voor sommigen ook de leukste tijd van het jaar, een piñata hoort er gewoon in deze tradities bij. 

Kerst in Mexico

In Mexico begint het vieren van de Kerst met de “Posadas”. Deze vieringen komen 9 dagen lang voor de kerstdag. De bedoeling is om de situatie van Maria en Jozef in Bethlehem na te doen door middel van liedjes en gebeden. Een heerlijke maaltijd met bepaalde drankjes en lekkernijen zijn onmisbaar in een Posada, net als een ronde pinata met 7 punten (zie foto). Deze soort piñata is het symbool voor de aarde en menselijke zonden. De bedoeling is dat deze gebroken moet worden door onschuldige kinderhanden die daarna beloond worden met een regen van snoep of fruit die uit de piñata komen. Tegenwoordig worden de Posadas soms wat anders gevierd door jongeren en volwassenen zonder kinderen, met bijvoorbeeld minder gezang en gebed en ze maken dan de piñatas kapot na een shot tequila en 10 rondjes draaien met een blinddoek. Ook gezellig uiteraard! Het is ook gebruikelijk om deze piñata met kerstavond of kerstdag kapot te slaan.

In Nederland is er een eerste en een tweede kerstdag. Het is een van de weinige landen waar een extra dag aan de kerst vastgeplakt werd aan de kalender. Hier in Mexico vieren wij kerstavond en  kerst op 25 december. Kerstavond is net zo belangrijk als de kerst, naar mijn ervaring kan het zelfs belangrijker zijn dan de 25e.


Normaal gesproken komt de hele familie bij elkaar, de héle familie! Tantes, ooms, nichtjes, neefjes, die je alleen met de kerst ziet, kleinkinderen, iedereen. Bij ons in de familie worden nog steeds beide dagen met ongeveer 40 personen in één huis gevierd (met uitzondering van dit jaar i.v.m. Corona). Emma en Lucas vinden het geweldig! Vorig jaar was de eerste keer dat ze kerst in Mexico hadden gevierd en er was toen nog geen corona dus het mocht gezellig en groots gevierd worden.

Sinterklaas


Het is toch heel anders dan in Nederland maar ik moet wel erkennen dat wij wel alle kerstmarktjes die je in Nederland kan bezoeken waar je je helemaal in een kerstsprookje kan voelen wel missen, in Mexico kun je ook marktjes vinden maar de sfeer is toch anders.

Een andere traditie in Nederland die wij wel missen is de tijd waar de “heilige man” uit Spanje komt. Hier wordt Sinterklaas niet gevierd. Toen ik in 2008 voor de eerste keer in Nederland was vond ik het heel ingewikkeld om te begrijpen hoe Sinterklaas gevierd werd. Hij komt uit Spanje met een boot, elk jaar op een andere datum, maar op die dag nog niet de échte viering is, maar hij blijft wel weken lang in Nederland, ouders mogen bepalen wanneer hun kinderen de schoen mogen zetten, sommige kinderen krijgen elke week een cadeau, sommige elke dag, sommige alleen op de verjaardag van Sinterklaas. Niet zo simpel. 


Een keer moest ik ook op schoot komen zitten bij Sinterklaas  met mijn host familie en hun vrienden, ik kon toen geen Nederlands maar Sinterklaas kon ook geen Spaans ondanks hij al jaren in Spanje woont!? Iedereen moest lachen en Sinterklaas kreeg het ineens heel warm. Met dank aan mijn lieve host moeder die vanaf het moment dat Sinterklaas in Nederland was elke dag aan mij heeft uitgelegd onder andere, waarom wij op bepaalde dagen voor de haard moesten zingen en mijn schoen daar moest achterlaten, begon ik een grote fan van Sinterklaas te worden…en ben het nog steeds!

Tradities blijven volgen


Als wij in Nederland zijn, zijn er Mexicaanse tradities die wij willen aanhouden. Voor nu dat wij hier zijn doen wij met bepaalde Nederlandse gewoontes mee en Sinterklaas is natuurlijk geen uitzondering. 


Lootjes trekken op school en een surprise voor een klasgenootje maken is erg leuk voor de kinderen daarom hebben wij met ons gezin lootjes getrokken en zijn wij nu bezig met surprises maken, wij geven elkaar iets kleins en maken er een feestje van! Natuurlijk hebben wij onze schoenen, nou ja, onze slippers gezet op de dag dat Sinterklaas naar Nederland kwam en hebben samen liedjes gezongen. Sinterklaasjournaal wordt hier dagelijks bekeken en ik heb het gevoel dat de kinderen gedurende dit programma even met hun hoofd naar Nederland vliegen en alles terug beleven. Naar die tijd waar wij gezellig met familieleden in Nederland pakjesavond hebben gevierd, liedjes hebben gezongen en oh wat was het spannend toen iemand aan de deur klopte! Het verlangen naar dát moment en de gezichtjes van de kinderen toen Sinterklaas of de pieten éindelijk thuis waren met een cadeau zijn onvergetelijk momenten!.


En het is hoe het is. Elk jaar in de maand december zouden wij ons blijven verlangen naar wat wij van de “andere kant” missen . Naar een bepaalde gewoonte of traditie die wij niet honderd procent aan beide kanten kunnen hebben. Als ik aan de kinderen vraag waar ze de feestdagen liever door zouden willen brengen is het voor allebei heel moeilijk om één te kiezen. In Nederland missen ze behalve de familie de kerstsfeer met het koude weer, de kerstmarkten, de kraampjes met oliebollen, sinterklaas viering en kerstdiner op school. En van Mexico missen ze het eten wat gebruikelijk gegeten wordt rondom de feestdagen, de kraampjes met churros, dat het een groot feest is met veel mensen, muziek, spelletjes, piñata en ook dat ze soms een korte broek aan kunnen doen ook als het december is omdat het niet te koud wordt.


Behalve dat wij niet met veel mensen bij elkaar mogen zitten willen wij dit jaar alle Mexicaanse tradities van december goed volgen, wie weet wanneer wij weer met kerst hier kunnen zijn? En misschien ook verstandig om dit jaar in het verhaal van de kerstpiñata te geloven , dat die de aarde en de menselijke zonden vertegenwoordigen, wie weet wordt 2021 hierdoor een beter jaar dan 2020?


Ik wens jullie allemaal fijne en vooral heel gezonde feestdagen toe!


Veel liefs, Maria


Onze week; Mei vakantie! Uitstapjes, ijs en een nachtje hotel
door Doortje 07 mei, 2024
Een nieuw weekoverzicht, Kijk je mee?!
Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Show More
Share by: