Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

De favoriete 10-uurtjes van onze kinderen

De favoriete 10-uurtjes van onze kinderen
De scholen zijn hier weer begonnen en onze kinderen gaan af en toe naar de overblijf, maar uiteraard krijgen ze wel iedere dag een lekker 10-uurtje mee. Het tussendoortje in de ochtend eten ze met de klas. Onze kinderen zitten op een gezonde school, dat betekent dat het 10-uurtje ook gezond moet zijn, al is daar soms nog wat verwarring over. Zo mochten de meiden vorig schooljaar hun crackers met zeezout en kruiden heerlijk opeten en moest Thijs ze mee naar huis nemen omdat ze niet gezond waren. Hoewel ik persoonlijk niet geloof in het creëren van een gezonde levensstijl met 1 eetmoment op school, waardeer ik toch de moeite die vanuit school wordt gedaan 

Ze hebben inmiddels ook 3 dagen in de week schoolfruit en ook al zijn onze kinderen dol op fruit, ze proberen ook regelmatig iets nieuws. Zo kreeg ik weleens de vraag of ik kaki wilde kopen, want dat was zo lekker. Ik had dat niet standaard in mijn boodschappenmandje, maar inmiddels nemen we ze regelmatig mee als ze verkrijgbaar zijn. 

Belangrijk bij het 10-uurtje is om niet teveel mee te geven, ze hebben helaas vaak maar 10-15 minuten de tijd om te eten en dat het gemakkelijk weg eet. Ik geef weleens gesneden sinaasappel mee, maar dan moet er een vorkje bij, want anders is het het ideale recept voor een plakkerige stoel, tafel en handen. Onze kinderen hebben de volgende favorieten voor het dagelijkse 10- uurtje; 

1. Fruit 

Stipt op 1 staat fruit. Hoewel Thijs vaker voor hetzelfde kiest (een appel in 4 stukken, soms met kaneel en soms zonder kaneel) wisselen de meiden nog veel meer af. De ene keer een banaan, dan appel, sinaasappel, druiven etc. Zomerfruit is ook enorm favoriet; aardbeien, blauwe bessen, frambozen.. ik kan er kilo's van kopen en dan hebben ze soms nog niets om mee naar school te nemen, omdat het al op is ;) 

Fruit is sowieso een ideaal tussendoortje. Het is gezond, eet makkelijk weg en de kinderen hebben dan meteen 1 stuk fruit op. 

2. Snoepgroenten / rauwkost 

Natuurlijk ook een hele gezonde keuze; snoepgroenten (of groenten die je zelf in stukken snijdt) Denk aan plakjes komkommer, stukjes tomaat, reepjes paprika en wortel. Door iedere dag iets anders te kiezen krijgen ze over de hele week heen verschillende vitaminen en mineralen binnen. De groenten zijn hier ook enorm favoriet. Wil je het low budget houden, dan koop je geen snoepgroenten, maar snij je zelf; winterpeen kost minder dan € 1,- voor een kilo en daar kun je wel even mee doen. Paprika's in de aanbieding en komkommers in de zomer, zo houdt je het heel betaalbaar en gezond. 
10-uurtje mee naar school

3. Broodje, boterham


Een "gewone" boterham tussendoor vult goed en eet makkelijk. Ik wissel weleens af met een krentenbol, pitabroodje of een plak soda brood. Ze mogen zelf hun beleg kiezen. De ene keer kaas en de andere keer chocoladepasta, ook hier verschilt het per dag en net waar ze trek in hebben.


4. Cracker


Crackers zijn hier ook favoriet. De eerder genoemde crackers met zeezout en kruiden vinden ze het lekkerste. En ik vind ze prima gezond. Het nadeel is dat ze per 3 stuks verpakt zitten (dus veel plastic) en daarom halen we ze af en toe in huis. Dan kunnen ze ze kiezen totdat het pak weer leeg is. Ik kreeg deze week al de vraag wanneer we de crackers weer zouden hebben, dus ik bestel ze deze week weer mee met de boodschappen.


Je kunt overigens ook andere crackers meegeven. Knäckebröd, kleine naturel crackers, luchtige crackers, meerzaden crackers... er is van alles te krijgen, dus afwisselen is ook makkelijk.


5. Koekje


Een koekje hoort natuurlijk niet helemaal bij een gezonde keuze, maar als je eens iets anders probeert, dan kan dat best. Ik heb de kinderen vorig jaar regelmatig een havermout koekje meegegeven, zelf gebakken en daardoor zeker niet ongezond. Net als een plak (volkoren) ontbijtkoek, dat kan ook prima. Ik geef het niet iedere dag mee, maar af en toe vind ik dit een mooie keuze als ongezondere variant in een gezonder jasje.


Wat nemen jullie kinderen het liefst mee naar school? Klets mee via bijvoorbeeld onze Facebook pagina.

Onze week; Mei vakantie! Uitstapjes, ijs en een nachtje hotel
door Doortje 07 mei, 2024
Een nieuw weekoverzicht, Kijk je mee?!
Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Show More
Share by: