Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

De 5 beste manieren om meer te bewegen

De 5 beste manieren om meer te bewegen
Voldoende bewegen is van levensbelang, het is ontzettend belangrijk om iedere dag opnieuw in beweging te blijven. Door genoeg te bewegen zorg je ervoor dat je gezondheid optimaal blijft en heb je minder kans op overgewicht en verschillende ziektes, waardoor je misschien zorg nodig hebt. 

We hebben allemaal gezien dat de zorg op dit moment enorm druk is, wij konden laatst met onze dochter ook niet terecht, omdat er geen tijd was en alle afspraken helemaal vol zaten. Uiteindelijk is dat gelukkig allemaal opgelost, maar je zult maar wachten op een knieprothese operatie. De wachtlijsten lopen alleen maar op. Ik ken iemand die al maanden op de wachtlijst staat en de klachten worden alleen maar meer. Ook voor een heupprothese is de wachtlijst langer dan lang en dat is ontzettend vervelend als je alleen maar meer pijnklachten krijgt en daardoor minder kunt bewegen. Het gevolg is vaak dat er nog minder bewogen wordt en je nog meer kans hebt op vervelende gevolgen. Het is dan ontzettend fijn als je sneller terecht kunt. Veel mensen kijken naar zorg over de grens, daar zijn minder tot geen wachtlijsten en ik zou daar zeker naar kijken als je al lang op zorg wacht. De golf aan uitgestelde zorg in Nederland moet allemaal ingehaald worden en dat gaat wel even duren. 

Om een lang verhaal kort te maken; beweging is belangrijk om een goede gezondheid te behouden, daarom gaan we nu snel aan de slag met de 5 beste manieren om meer te bewegen;

1. Bewegen in het dagelijks leven 

Je hoeft niet naar de sportschool om genoeg te bewegen. Door beweging in je dagelijks leven in te passen, beweeg je ongemerkt vaak meer dan genoeg. Voor een goede gezondheid is het aanbevolen om 30 minuten per dag matig intensief te bewegen (dit betekent dat je hartslag verhoogd is). En door de beweging in je dagelijks leven in te passen, gaat dat heel ongemerkt.

Doe bijvoorbeeld de boodschappen op de fiets. Het zal je verbazen hoeveel boodschappen er in een meegenomen rugtas passen. Ook wandelen is populair (helemaal sinds de corona tijd). Wandelen kun je overal en het is altijd leuk om de omgeving op deze manier te ontdekken. Ik wandel zelf graag terwijl ik een podcast luister, ik loop dan ongemerkt verder en heb meteen iets leuks om te luisteren. 

Heb je jonge kinderen? Dan is bewegen vaak helemaal geen probleem. In de speeltuin kun je gerust meedoen met de spelletjes. Ik deed laatst een potje voetbal met Thijs en een vriendje en ik was na een half uur redelijk afgedraaid, haha! De kinderen vinden het vaak geweldig als wij meedoen met tikkertje of verstoppertje en je rent ongemerkt de hele speeltuin door. 

Hoewel het misschien niet het allerleukste is; het huishouden moet gebeuren. (Kleine extra tip; zet een lekker muziekje op en het gaat een stuk makkelijker). Door het doen van het huishouden beweeg je ongemerkt ook heel veel. De keuken poetsen, de was ophangen, stofzuigen of opruimen. Je beweegt en je huis is een stuk schoner en netter, dat is mooi meegenomen! 
Huishouden en beweging

2. Kies iets leuks 


Het klinkt vanzelfsprekend, maar er zijn genoeg mensen die iedere week 2 keer met tegenzin hun hardloopschoenen aantrekken. Kies dus iets wat je echt leuk vindt. De kans is dan veel groter dat je het bewegen langer volhoudt. De één houdt nu eenmaal meer van dansen en de ander zit het liefst elke dag op de mountainbike. 


Als je niet goed weet waar je moet beginnen, dan is het verstandig om verschillende dingen uit te proberen. Hou je van dansen? Dan kun je dat thuis doen, maar misschien is een teamsport zoals volleybal wel meer iets voor jou. 


3. Start vandaag 


Als het om onze gezondheid gaat, dan zijn we vaak de beste in het uitstellen. Denk aan gezonder eten, maar dus ook meer bewegen. En daarom is het belangrijk om meteen te beginnen. Waarom zou je volgende week pas beginnen met meer beweging? Je hoeft nergens op te wachten. Zelfs als je niet weet wat je precies wilt doen, dan kun je vandaag al iets uitproberen. Hierdoor zorg je er ook voor dat van uitstel geen afstel komt. 


4. Bedenk uitstapjes met meer beweging 


Je kunt afspreken met vriendinnen in een restaurant of de bioscoop (als dat straks weer kan) maar je kunt ook uitstapjes bedenken met meer beweging. Dan kun je gezellig bijkletsen en ben je meteen gezond bezig, ik geef je graag wat handige tips;


  • Maak samen een wandeling in de stad of in het bos.
  • Ontdek samen een nieuwe stad. Ga er naartoe, doe een mooie stadswandeling of ga gewoon eens kijken wat er allemaal te zien is. 
  • Spreek af om samen baantjes te gaan zwemmen.
  • Een dagje winkelen is ook heel goed voor de beweging.
  • Zoek op internet naar mooie wandeltochten en wandel samen een paar kilometer.
  • Ga een dagje naar het strand en maak een strandwandeling. 
  • Ga naar een grote stad, huur een fiets en verken de stad op de fiets. Ik kom zelf regelmatig in Amsterdam, maar op de fiets zie je de stad weer vanuit een heel ander oogpunt. 


5. Motiveer jezelf 


Niets is leuker dan jezelf te motiveren, want als je resultaat ziet of iets moois in het vooruitzicht hebt, dan weet je waarvoor je het doet! 


Door extra te bewegen zul je al snel merken dat je gezondheid vooruit gaat. Je conditie wordt beter en je kunt wat afvallen. Maar hou ook zelf je vooruitgang eens bij. Hoeveel stappen zet je nu op een dag? En over een maand? Als je kunt zien dat het steeds beter gaat en het bewegen je steeds minder moeite kost, dan geeft dat een fantastisch gevoel! 


Je kunt het ook op een andere manier aanpakken. Ik heb een vriendin die echt meer stappen wilde gaan zetten. Ze kocht een horloge met een stappenteller en probeerde iedere dag 10.000 stappen te zetten. Eerst lukte dat niet iedere dag en kostte het flink wat moeite, maar het ging steeds makkelijker. Ze had met zichzelf afgesproken om € 1,- te sparen voor iedere dag dat ze haar doel haalde. Na de eerste maand kocht ze een mooie bos bloemen voor zichzelf en de tweede maand kocht ze een lekker luchtje. Ik vond dit zo’n leuk idee! Als je echt iets voor jezelf koopt, dan motiveert dat natuurlijk enorm. 


Uiteindelijk is het dus belangrijk dat je zelf de eerste stap zet. Meer bewegen vanaf vandaag, dan beweeg je straks ongemerkt enorm veel! 

Onze week; Mei vakantie! Uitstapjes, ijs en een nachtje hotel
door Doortje 07 mei, 2024
Een nieuw weekoverzicht, Kijk je mee?!
Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Show More
Share by: