Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Cadeaus geven, zo blijf het leuk. 5 handige tips!

Cadeaus geven, zo blijf het leuk! 5 handige tips!

De feestdagen staan al bijna weer voor de deur. Tijd voor gezelligheid en cadeaus! Hoewel het vooral om het samenzijn draait, horen cadeaus er ook bij. Maar hoe leuk het ook klinkt om een cadeau te geven, voor veel mensen zijn de feestdagen en het kopen van de cadeaus het recept voor stress... want wat moet je kopen? En is het nog op voorraad? Wanneer is het een beetje rustig in de winkels en als ik het online bestel, is het er dan wel op tijd?

Dat klinkt niet erg gezellig, toch? Maar het hoeft echt geen stressvolle maand te zijn... wij hebben vandaag 5 handige tips voor je om het leuk te houden met die cadeautjes;


1.Wat willen ze echt?


Het is verstandig om van iedereen te weten wat ze nu echt willen. Het hele jaar door zet ik cadeau ideeën in mijn notities op mijn telefoon. Soms zien de kinderen iets waar ze erg enthousiast van worden. Soms vergeten ze het weer en kan het idee weer weg, maar soms blijven ze het er maanden over hebben... dat zijn de cadeaus die je wilt geven!


Wist je dat maar liefst 19% van alle cadeaus weggegooid worden? Als je niet precies weet wat iemand wilt, dan is het lastig om een perfect cadeau te vinden, dus koop je gekke sokken (die niet lekker zitten), douchegel (die niet favoriet is) of een flesopener in de vorm van een spaarpot/ bierfles of kerstman (terwijl iedereen wel een flesopener heeft)


Je begrijpt vast het punt hier. Cadeaus die niet gewaardeerd worden, worden vaak weggegooid. Die 19% zijn wereldwijd, ieder jaar, 23 miljoen (!!!) cadeaus waar niks mee wordt gedaan en die weggegooid worden, dat is onvoorstelbaar veel en echt zonde voor het uitgegeven geld en de producten die gemaakt zijn.


Begin dus op tijd, vraag anderen wat ze graag willen hebben en koop echt iets wat iedereen echt wilt en gaat gebruiken.


2. Iedereen een cadeau?


Je kunt je afvragen voor wie het leuk is om een cadeau te krijgen? De meeste volwassenen hebben inmiddels alles wel wat ze willen hebben. Hebben ze toch een wens? Dan zijn ook de meeste mensen prima in staat om dat zelf aan te schaffen.


Je kunt dus afspreken om alleen cadeaus voor de kinderen te doen. Of, als je toch iedereen wilt laten uitpakken, ervoor kiezen om lootjes te trekken (met een verlanglijstje) waarbij je maar voor 1 iemand anders een perfect cadeau hoeft uit te zoeken.


3. Genoeg is genoeg


Bedenk van tevoren hoeveel cadeaus je wilt geven. (Kleine extra tip; kinderen zijn na gemiddeld 3 cadeaus wel klaar met uitpakken en willen dan gewoon graag spelen). Genoeg is dus genoeg.... zakken vol of kerstbomen bedolven onder de cadeaus is erg overdreven en niet echt nodig.


Vindt je het lastig om zelfs 3 cadeaus te verzinnen, dan kun je altijd iets kopen waar ze echt iets aan hebben. Een pyjama, nieuwe sjaal of boek, maar onthoud; vooral speelgoed is natuurlijk populair, dus koop niet alleen maar "handige" cadeaus, om teleurstellingen te voorkomen.


4. Vul geen cadeaus aan


Om even voort te borduren op tip 3... vul geen cadeaus aan. Koop geen cadeautjes om " de zak te vullen" of omdat je nog € 7,- over hebt van je budget, Vaak zijn het dan cadeautjes waar weinig mee wordt gedaan. Je kunt dat beter bij je budget voor de volgende keer leggen en daar weer iets van kopen wat ze graag willen.


Je hoeft ook niet persé voor ieder kind hetzelfde uit te geven. Vroeger was het wel gewenst om alles gelijk te houden, maar je kunt prima het ene kind een duurder cadeau geven en het andere kind de volgende keer een duurder cadeau geven. Als dat cadeaus zijn die ze echt heel erg graag willen, dan is dat helemaal goed.


Zolang je ervoor zorgt dat de kinderen blij zijn met hun cadeaus en niet 1 kind altijd de duurdere dingen krijgt, kan dat prima.


5. Geef een ervaring


Bij kinderen is het verstandig om sowieso iets te geven om uit te pakken en meteen lekker mee te spelen, maar daarnaast kun je ook een ervaring geven. Denk aan een abonnement op een speeltuin om de hele lente en zomer lekker te spelen of een keertje zwemmen, een bezoek aan een museum (bijvoorbeeld NEMO) of het spoorwegmuseum of een dagje pretpark in de zomer.


Het duurt wel even voordat het cadeau "gebeurt", maar je hebt er later nog iets aan en je maakt samen herinneringen. Als je niet meer weet wat je kunt geven, dan is dat altijd een ideaal cadeau!


Extra tip;


Nog een kleine extra tip; maak alvast wat ruimte voor de cadeaus die de kinderen gaan krijgen. Ruim de kamers op, overleg of er misschien iets weg kan of ruim speelgoed op waar al maanden niet naar omgekeken is. Je kunt het inleveren bij de kringloop of verkopen, zo stroomt het huis niet vol en heb je letterlijk ruimte voor alles wat er weer bijkomt.

Onze week; Mei vakantie! Uitstapjes, ijs en een nachtje hotel
door Doortje 07 mei, 2024
Een nieuw weekoverzicht, Kijk je mee?!
Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Show More
Share by: