Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Bespaar tip van de dag; gebruik wat je hebt

Bespaar tip van de dag; gebruik wat je hebt

In Januari zijn er weer mensen die de hand op de knip houden. Na December is de eerste maand van het jaar altijd vrij lang en worden de uitgaven geminimaliseerd. In "de bespaar tip van dag" lichten we iedere keer een nieuwe bespaar tip uit. Deze keer gaan we het hebben over "gewoon gebruiken wat je hebt". Dat klinkt simpel en dat is het eigenlijk ook.. ;) Dus laten we snel alles wat je kunt gebruiken voor je op een rij zetten;


Gebruiken wat je hebt is niet moeilijk, het is de bedoeling om niet voor iedere boodschap naar de winkel te rennen, maar gewoon eens te kijken wat er al in huis is. Dat is vaak meer dan gedacht... dus probeer het eens; kijken wat je eigenlijk hebt en geen onnodige dingen kopen, daarmee kun je vaak goed besparen.


- Restjes opmaken


Het belangrijkste is om dingen op te maken en geen restjes weg te gooien. Want je hebt de producten gekocht en er iets lekkers van gekookt, dan is het handig om ook gewoon op te maken. Eet de maaltijd de volgende dag voor de lunch, snijd een overgebleven wortel om als 10-uurtje mee te geven naar school, maak tosti's of croutons van oudere boterhammen en blijft het toch langer liggen? Vries het dan in voor een andere dag. Plan meteen een restjes dag in je weekmenu, dan weet je zeker dat het toch op gaat.


- Maak je voorraadkast (bijna) leeg


In bijna ieders voorraadkast liggen wel dingen die niet op gaan. Als je in December een kerst pakket hebt gehad, dan kan het zomaar zijn dat er etenswaren bij zaten die je netjes in de voorraadkast hebt gezet, maar die je eigenlijk niet van plan bent om op te maken.


Maak de pakken pasta op, koop geen extra koekjes als er nog 3 pakken liggen en aangebroken zakken noten kun je gebruiken om zelf granola voor het ontbijt te maken. Zijn er potjes en pakjes die je echt niet kunt of wilt gebruiken? Zet ze in een buurtkastje neer, die zie je door heel Nederland steeds meer en er is er vast 1 bij je in de buurt, dan kan iemand anders de spullen nog gebruiken. Gratis af te halen op Facebook groepen of marktplaats kan ook prima.


- Maak je vriezer (bijna) leeg


Ook in de vriezer ligt vaak meer dan je denkt. Wij hadden tot een aantal jaar terug 3 lades, die altijd helemaal vol zaten. Inmiddels hebben we een grote vriezer met veel meer vakken die, je raadt het al, ook altijd zo goed als vol zitten. Ik zorg ervoor dat we de vriezer regelmatig een stuk leger maken. Van vlees uit de aanbieding tot diepvriesfruit. Maak het allemaal eens of kijk welke maaltijden je ermee kunt maken.


Invriezen is een prima manier om dingen te bewaren, maar na 3 maanden is het meeste ook niet meer lekker, dus zorg dat je weet wat er in je vriezer zit en maak het op.


- Draag je kleding


Dat klinkt alsof iedereen dat natuurlijk doet, maar vaak hebben we veel te veel kleding (en niks om aan te trekken!) Zorg dat je kleding die niet mooi meer is, niet lekker zit of te klein of te groot is, gewoon eens weg doet. Je favorieten blijven dan in de kast liggen.


Zorg dat je de kleding die je hebt ook echt draagt. Een gaatje kan gemaakt worden en een lastige rits kun je smeren. Je hebt echt veel minder kleding nodig dan je denkt, dus gebruik gewoon wat je hebt en je kunt waarschijnlijk een paar weken vooruit zonder te wassen...


- Gebruik cadeaubonnen


Iedereen krijgt ze weleens; cadeaubonnen. Het zijn ideale cadeautjes als je niet echt weet wat de ontvanger precies wilt, maar bij de meeste mensen belanden ze in een la of kast om er vervolgens nooit meer uit te komen, zonde!


De cadeautjes maand is net voorbij, dus misschien heb je wel cadeaubonnen gehad (of liggen er nog een paar van eerder) Zoek ze allemaal eens bij elkaar en gebruik ze voor aankopen die je nodig hebt. Het voelt altijd een beetje stom om je bol cadeaubon te gebruiken om kattenvoer te bestellen, maar waarom eigenlijk? Het is nog stommer als je die bon in de kast laat liggen en uiteindelijk kwijt raakt, dus gebruik ze gewoon.


- Minimaliseer en hou je huis netjes


Heb je teveel spullen in huis, dan raak je snel het overzicht kwijt. Met het gevaar dat je een blikopener niet kunt vinden als je die nodig hebt (of een schaar, knoflookpers, borstel voor je haar of schaatsen als het vriest)


Zorg dus dat je huis overzichtelijk is en dat je weet waar dingen zijn. Dat scheelt extra onnodige aankopen.


- Gebruik je spullen langer


Bij het gebruiken wat je hebt kun je ook veel geld besparen door langer met je spullen te doen. Niet iedere keer een nieuwe bank of interieur, maar nog even langer op dezelfde bank zitten. Niet meteen een nieuwe telefoon als je abonnement afloopt, maar een sim-only abonnement.


En dit kan met heel veel dingen; Je auto langer afrijden, geen nieuw servies etc. etc.


- Drink water


We deelden dit al eerder als bespaar tip, maar herhalen hem gewoon nog een keer. Water heb je altijd, het komt altijd uit de kraan (gelukkig!) Dus je gebruikt wat je hebt als je water drinkt. Nog gezond ook.


Zo kun je dus gewoon gebruiken wat je hebt. Het scheelt uitzoeken, uitstapjes naar de winkel (waarbij je vaak met meer thuiskomt dan je van plan was) en geld, besparen maar!

Onze week; Mei vakantie! Uitstapjes, ijs en een nachtje hotel
door Doortje 07 mei, 2024
Een nieuw weekoverzicht, Kijk je mee?!
Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Show More
Share by: