Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Bespaar tip van de dag; Gebruik een kasboek

Bespaar tip van de dag; Gebruik een kasboek

In de rubriek “bespaar tip van de dag” lichten we iedere keer een handige bespaar tip uit. Vandaag gaan we het hebben over een kasboek, want er zijn meer dan genoeg redenen om er 1 bij te houden. We zetten ze voor je op een rij en geven handige tips om het beste uit je persoonlijke kasboek te halen! 


- Gebruik wat je hebt 


Ik schrijf en lees veel over geld en financiën. Dat betekent dat ik ook op social media veel over geld lees en regelmatig te vinden ben ik financiële groepen, bijvoorbeeld op Facebook. Veel mensen worden lid en gaan dan aan de slag met hun persoonlijk financiën, alleen ik verbaas mij er altijd over; Morgen beginnen, want ik “moet” nog even een kasboek kopen. Huh? Om te beginnen met besparen, moet je eerst een aankoop doen, nee dus. Gebruik gewoon wat je hebt; een oud schrift, een leeg papier… en een pen. Dat is het enige wat je nodig hebt om een kasboek te beginnen. 


- Bedenk wat je doel is van het bijhouden van een kasboek 


Weet je al alles over je financiën, dan is het voor jou misschien niet zo interessant om een kasboek bij te houden, maar wil je meer overzicht en weten waar al dat geld nou eigenlijk aan uitgegeven wordt? Dan is het handig om bij te houden. Doe dit ook trouw, want een weekje heeft weinig nut. Bedenk dus eerst goed waarom je een kasboek wilt bijhouden. 


- Zoek eerst uit wat je eigen uitgaven zijn 


Door een kasboek bij te houden, krijg je mooi overzicht in je eigen financiën en kun je besparen als je dat wilt. Maar om te beginnen, zou je eerst eens een tijdje een kasboek bij moeten houden. Iemand kan € 200,- aan boodschappen uitgeven, maar een huishouden met minder personen of iemand anders vindt €400,- aan benzine belachelijk, terwijl jij de auto nodig hebt voor je werk. Zo is iedere situatie en ieder huishouden anders. Zorg er dus voor dat je eerst eens een aantal weken een kasboek bij begint te houden, voordat je jezelf onhaalbare besparingen oplegt. Zorg eerst voor overzicht, daarna kun je aan de slag. 


Lees ook; 20 tips om te leven met weinig geld


- Overzicht en dan? 


Na een aantal weken kun je al een mooi overzicht hebben over je eigen uitgaven. Geef je veel uit in de supermarkt of koop je veel nieuwe kleding? Helemaal prima, nu weet je het! Als je het te veel vindt, dan is het nu tijd om actie te ondernemen. Stel een (voor jou) realistisch budget vast en hou je daaraan. 


Handige tips om je uitgaven naar beneden te krijgen;


- Maak een budget 

- Ga minder vaak naar de winkel

- Laat je pinpas thuis als je hem niet nodig hebt 

- Neem eten en drinken mee als je het huis uit gaat

- Schrijf je uit van nieuwsbrieven met “fantastische” aanbiedingen 

- Probeer eens zonder iets te doen (speciale cappuccino melk hoeft echt niet) 

- Koop tweedehands 


- Je gedrag aanpassen, het duurt even 


Heb je inmiddels een mooi overzicht en wil je minder uitgeven? Dan is het nodig om je gedrag aan te passen en dat duurt gewoon even. Geef niet op als je in je kasboek ziet dat je toch iets teveel hebt uitgegeven, zolang je niet in de schulden komt, zal het vast wel meevallen. Geef jezelf de tijd om minder uit te geven, je gedrag is niet opeens verandert, dus geef het ook de tijd die je nodig hebt. Wees blij met elke overwinning en iedere euro die je minder uitgeeft. 


- Blijf je kasboek bijhouden 


Ook als je alles financieel goed op de rit hebt, is het verstandig om je kasboek bij te blijven houden…. Wij hebben zelf geen budgetten meer, het loopt hier (bijna) altijd wel goed. Maar toch is het ook prettig om af en toe weer even een paar weken bij te houden hoeveel we uitgeven. Gek genoeg is dat toch altijd weer meer dan we denken en dat geeft inspiratie en duidelijkheid om er iets mee te doen. Dus blijf je kasboek bijhouden en ben je de doorgewinterde bespaarder geworden, doe dit dan af en toe eens een paar weken, het geeft je altijd een mooi beeld van je uitgavenpatroon. (Die, laten we eerlijk zijn, ook vaak weer verandert) 


- Sparen maar! (Of beleggen/ hypotheek aflossen etc.) 


Weet je inmiddels alles van je eigen financiële situatie en houdt je geld over? Yes, goed bezig! Je hebt van tevoren al nagedacht over het doel waarom je een kasboek wilde bijhouden, maar nu is het tijd om te bedenken wat je met het geld gaat doen… alles is mogelijk, dus bedenk ook iets wat je lekker gemotiveerd houdt! Bijvoorbeeld…. 


- Sparen voor een vakantie 

- Sparen voor de kinderen

- Sparen voor een nieuwe auto

- Beleggen voor extra inkomen op de langere termijn 

- Hypotheek versneld aflossen (en ja, dat kan ook met “maar” € 100,- per maand) 


Heb je een mooi doel? Blijf dan lekker doorgaan, je zult zien dat je steeds gemotiveerder raakt als je resultaat gaat zien. Dus gebruik dat kasboek, blijf het bijhouden… het voelt misschien “ouderwets”, maar het levert ook ouderwets geld op, dus waarom niet?! 


Ook interessant; 50 x besparen op de boodschappen

Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Onze week; Advertenties op de blog, een babyboom aan het water en veel bloemen!
door Doortje 16 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht, met huishoudelijke mededeling! Kijk je mee?
De 10 beste tips bij het uitzoeken van een nieuwe keuken
door Doortje 14 apr., 2024
Op zoek naar een nieuwe keuken? Wij geven je vandaag 10 handige tips! (gesponsord artikel)
Show More
Share by: