Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

20 tips om te leven met weinig geld

leven met weinig geld

Leven met weinig geld, dat doet toch niemand voor zijn lol? Of toch wel? Voor de een is weinig een inkomen van €1500,- in de maand, de ander komt niet uit met €3500,- Voor iedereen is de perceptie van weinig geld dus anders... Maar wist je dat het grote voordelen heeft? Door minder geld "nodig" te hebben, kun je minder werken, meer sparen of eerder met pensioen. Je slaapt lekkerder (want je hebt geen geldzorgen) en kunt ook grote uitgaven in 1 keer betalen...


Het heeft dus toch best wel veel voordelen om met weinig geld rond te komen, daarom doen ook steeds meer mensen dat. En dat hoeft niet saai, zielig of vervelend te zijn, dat hebben we inmiddels wel geleerd. Je hebt daardoor minder geld nodig om rond te komen, doet goedkoop boodschappen en kunt besparen door goedkoop online te shoppen.


Lees hier meer over meer sparen en financiën.


Vandaag gaan we dus aan de slag om te leven met weinig geld. Met deze 20 tips gaat het je zeker ook lukken;


1.Zorg dat je geld overhoudt


Ja, dat is een makkelijke eerste tip, maar misschien ook wel de aller belangrijkste! Zorg dat je iedere maand geld overhoudt en kunt sparen. Maak je op dit moment alles op? Of spaar je wel, maar boek je het geld net zo gemakkelijk weer terug? Dan is het goed om te gaan besparen. Bespaar op je vaste en variabele lasten en zorg dat je geld overhoudt.


2. Maak een financieel overzicht


Overzicht in je financiën is nodig. Om te bekijken wat er nu precies binnenkomt en wat je allemaal uitgeeft. Door een mooi overzicht te maken, kun je precies zien welke uitgaven overbodig zijn, of uitgaven waar je eigenlijk veel meer aan uitgeeft dan gedacht. Maak dus regelmatig een financieel overzicht, dan weet je hoe je ervoor staat en waar je eventueel dingen aan moet veranderen.


3. Geef je geld uit aan dingen waar je iets aan hebt


Je geld uitgeven kan geld opleveren, waardoor je daarna lagere vaste lasten hebt en meer geld overhoudt om daar weer slimme dingen mee te doen. Denk bijvoorbeeld aan het isoleren van je huis of de aanschaf van zonnepanelen. Je maandlasten worden lager en hoewel je eerst een grotere uitgaven moet doen, heb je er daarna jaren plezier van.


4. Extra aflossen


Heb je schulden? Dan is het belangrijk om die zo snel mogelijk af te lossen. Het is vooral zonde hoeveel geld je uiteindelijk betaald aan rente. Door extra af te lossen kan dat over de jaren heen honderden euro's schelen.


Een hypotheek is een schuld die "geaccepteerd" is. Dat wil zeggen dat veel mensen hem hebben en niemand het raar vindt of zich ervoor schaamt. Dat hoeft gelukkig ook niet, maar ook hier kan extra aflossen slim zijn. Je kunt door extra af te lossen ervoor zorgen dat je eerder hypotheekvrij bent (en dus sneller lagere maandlasten hebt) of je kunt je overwaarde vermeerderen als je je huis uiteindelijk wilt verkopen. Bekijk goed welke methode aantrekkelijk is voor je eigen situatie.


5. Zorg ervoor dat je geldzorgen verleden tijd zijn


Veel mensen hebben geldzorgen en met alle stijgende prijzen komen er misschien wel 1,2 miljoen huishouden niet meer rond (dat was vorige week in het nieuws). Hoewel echt niet iedereen hier iets aan kan doen, kunnen gelukkig heel veel mensen dat wel.


Geen geldzorgen hebben is beter dan een auto voor de deur hebben staan, dan 10 verzekeringen af te sluiten of een duur telefoon abonnement te hebben. Zorg ervoor dat je bij iedere uitgave nadenkt of dit je financiële leven beter of slechter maakt. Geldzorgen kunnen je letterlijk ziek van de stress maken, dus maak andere keuzes als dat kan. Geen geldzorgen hebben is voor iedereen beter.


6. Verkoop wat je niet meer gebruikt


Als ik vertel aan mensen dat ik dingen verkoop op marktplaats of Vinted, dan zijn ze geïnteresseerd, want de meesten doen dit juist niet. Ze vinden het gedoe of lastig (en eerlijk is eerlijk... soms heb je er mensen tussen... pff!) Maar goed... dat neem ik voor lief, want ik weet wat het oplevert. Door de jaren heen hebben wij voor duizenden euro's verkocht. Euro's die we konden gebruiken voor mooie vakanties, om extra te sparen en meer.


En ja, soms kost het even moeite, maar meestal gaat het hartstikke goed. Laat de spullen dus niet in de kast versloffen, zet ze te koop. (En houdt je verkopen bij, dan weet ik zeker dat al die beetjes veel meer opleveren dan je nu zou denken)


7. Spaar op verschillende manieren


Laatst vertelde ik al dat er aan alle kanten extraatjes binnen kwamen en we zo meer konden sparen. Het is verstandig om overal van die potjes te hebben. Als je pas net een buffer aan het opbouwen bent en je moet hem aanspreken, dan heb je nog allerlei dingen achter de hand. Gewoon beginnen met kooppunten of klikprogramma's. Ook hier geldt; al die kleine beetjes is straks een mooi bedrag.


8. Koop tweedehands


Om even voort te borduren op het verkopen van je spullen... Met weinig geld rondkomen betekent ook; tweedehands kopen. En dat gaat tegenwoordig ook gemakkelijk via de bekende kanalen. En je zult zien dat het zoveel geld scheelt... Playmobil voor de helft van de nieuwprijs (en nog mooi ook) of kleding voor een schijntje. Je kunt veel meer met je geld als je tweedehands koopt.


9. Wees tevreden met wat je hebt


Door tevreden te zijn met wat je hebt, heb je weinig nodig. Dat scheelt in de uitgaven! Wil je met weinig geld rond kunnen komen, dan moet je keuzes maken. Minder abonnementen, minder kleding, minder speelgoed, maar allemaal gewoon genoeg. Op een gegeven moment bedenk je je echt dat het net zo goed is en dat je een hartstikke rijk leven hebt.


10. Doe een staycation


De zomervakantie komt eraan voor de basisschoolleerlingen. Blijf gewoon ook eens thuis. Het lijkt alsof veel mensen iedere vakantie wel weg zijn (en dat is ook helemaal prima, want dat kan ook prima low budget) maar ook thuis is vaak genoeg te beleven. Een tent in de tuin, uitstapjes in de buurt... geen inpakstress en vakantiewas, het is zo gek nog niet.


11. Bedenk wat echt belangrijk is


Vaak leren we van jongs af aan al dat het leuk is om "rijk" te zijn. Om in een dure auto en groot huis te wonen, maar bedenk je eens wat echt belangrijk is... ik geef een paar voorbeelden; gezondheid, familie, vrienden, samen tijd doorbrengen met je kinderen en partner. Geld is niet het belangrijkste in het leven.


12. Stel dingen uit


Nee, niet de uitstapjes, vakanties die je wilt doen of etentjes met de mensen die belangrijk zijn. Maar wel de aankopen van de nieuwste telefoon, het jurkje waarvan je er al 3 in de kast hebt hangen of die handige onderzetters die je uiteindelijk nooit gebruikt. Stel je aankopen uit en kom erachter dat je ze eigenlijk niet nodig hebt.

13. Ruil geld in voor tijd


Bedenk je dat tijd belangrijker is dan geld, want je kunt heel veel geld verdienen en je kinderen nooit zien of genoegen nemen met minder geld en ze op een doordeweekse dag meenemen naar het strand.


We kijken allemaal naar geld, maar verander dat eens in tijd. Hoeveel tijd wil je overhouden? En heb je genoeg tijd of vliegen de weken aan je voorbij? Heb je tijd met je gezin als je eindelijk eens op vakantie bent of zou je liever vaker thuis willen zijn? Door met weinig geld rond te komen, heb je alle opties...


14. Zorg voor een buffer


Een buffer is altijd handig. Als je financiële tegenslagen te verwerken hebt, dan is het fijn dat je je geen zorgen hoeft te maken. Maar denk ook eens verder; Met een goede buffer hoef je niet perse die annuleringsverzekering af te sluiten (en bespaar je zo € 100,-) Door een goede buffer aan te houden, kun je misschien wel een hoger eigen risico nemen op je zorgverzekering (en zo korting krijgen)


Een buffer is niet in 1 dag opgebouwd. Begin met kleine beetjes als dat lukt, ook die maken (weer) uiteindelijk een hele mooie buffer.


15. Vervang je uitgaven


Als je met minder geld rond wilt komen, dan moet je aanpassingen doen. Vervang je uitgaven door goedkopere opties, zoals;


- Drink je koffie thuis in plaats van onderweg

- Vervang een dag pretpark door een dag naar het strand

- Ga op de fiets in plaats van met de auto

- Koop geen boeken, maar wordt lid van de bieb

- Zet de eigen frituurpan aan in plaats van een bezoekje aan de friettent


Al die dingen schelen je heel veel geld. Het betekent niet dat je nooit meer buiten de deur koffie mag drinken, maar houd het als bijzonder uitstapje in plaats van een dagelijkse kostenpost.


16. Houd je financiën in de gaten


Als je een mooi overzicht hebt gemaakt, zoals bij tip 2, zorg dan dat je je financiën ook in de gaten houdt. Open regelmatig eens de bank app en kijk waar je geld naartoe gaat. Bekijk regelmatig je vaste lasten, stap over naar goedkopere verzekeringen als ze net zo goed zijn en zorg ervoor dat je regelmatig met je financiën bezig bent... het overzicht behoudt je door bijvoorbeeld iedere week even een avond alles te bekijken. (samen met je partner)


17. Daag jezelf uit


Als het brood hier bijna op is (en ik niet weer naar de supermarkt wil) dan bak ik zelf iets of eten we crackers. Daag jezelf ook regelmatig uit met je geld. Staat er nog € 50,- op de rekening, zorg dan dat je het daarmee redt. Trek de vriezer open en eet de restjes op of maak iets met die pot uit de voorraadkast die er al maanden staat...


18. Maak zoveel mogelijk herinneringen


Met weinig geld rondkomen, betekent niet dat je nooit iets leuks doet. Maak herinneringen met je kinderen, je partner, familie en vrienden. Een picknick is net zo leuk als een bezoek aan een pannenkoeken restaurant.


Het leven gaat voorbij, dat is een feit. We weten alleen niet wanneer het onze tijd is. Wat als dat sneller is dan gedacht? Zou je dan liever heel veel hebben gewerkt of heel veel tijd hebben doorgebracht met de mensen van wie je houdt? Juist!


19. Denk aan de toekomst


Hoewel het leven snel voorbij kan gaan, moet je ook aan je toekomst denken. Want hoewel maar liefst 1 op de 3 mensen hun pensioen leeftijd niet haalt, maak je die kans groter door eerder met pensioen te kunnen gaan.


En heb je minder geld nodig? Dan heb je dus ook minder geld nodig om dit doel te bereiken.... mooi meegenomen dus!

Maak een plan voor de toekomst. Want ieder jaar € 1000,- sparen is bijvoorbeeld over 20 jaar een jaarsalaris waarvan je een jaar eerder kunt stoppen met werken...


20. Blijf positief


Positiviteit is altijd een goed idee... en veel makkelijker als je gelukkig bent en tevreden bent met je leven. Nee, je gaat niet met je kinderen 20 x op vakantie per jaar, maar is dat een "must" Nee, natuurlijk niet!


De kunst om met minder geld te kunnen leven is om positief te zijn. Om vrolijk in het leven te staan en je leven te leven zoals jij dat wilt (niet de buurman of iemand anders die het nu eenmaal anders doet)


Wees blij dat je minder nodig hebt, dat je kunt sparen, dat je een huis hebt en gezond bent... want dat is nog altijd veel meer dan heel veel andere mensen.


In dit artikel staat een gesponsorde link.

Onze week; Mei vakantie! Uitstapjes, ijs en een nachtje hotel
door Doortje 07 mei, 2024
Een nieuw weekoverzicht, Kijk je mee?!
Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Show More
Share by: