Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Bespaar tip van de dag; Ga verspilling tegen

Bespaar tip van de dag; Ga verspilling tegen

In de rubriek; Bespaar tip van de dag, lichten we 1 specifieke bespaar tip uit. Vandaag gaan we het hebben over voedselverspilling, want helaas wordt er nog veel goed voedsel verspilt. In Nederland gooien we per jaar per persoon ongeveer 34 kilo eten weg, dit is nog zonder het eten dat tijdens het verpakken, transport en meer wordt weggegooid omdat het bijvoorbeeld beschadigd of eten dat in de supermarkt niet wordt verkocht. 34 kilo is erg veel, helemaal met de hoge prijzen momenteel in de supermarkt. Als je goed eten weggooit, dan gooi je zonder dat je het door hebt zo je euro's weg. Geld waar je ongetwijfeld hard voor hebt gewerkt, erg zonde! Dus verspil minder, dan kun je vaak ook prima besparen op de uitgaven van je boodschappen. Wij zetten vandaag alle handige tips op een rij;


Koop minder;


Vaak blijft voedsel liggen omdat we teveel kopen. We denken een kilo wortels wel op te maken, maar voor we het weten liggen die wortels zacht te worden en kunnen ze weg. Bedenk dus goed met je aankopen wat je echt nodig hebt. Soms kan het handig zijn om gewoon wat minder te kopen. Niet 2 verschillende soorten groenten bij de avondmaaltijd, maar 1 soort die ook zeker weten op gaat. Of geen extra pak koekjes als je nog andere koekjes hebt liggen... maak ze eerst op en koop daarna weer iets nieuws.


Je kunt vaak beter iets minder kopen dan teveel kopen. Als je graag genoeg in huis wilt hebben, dan kun je altijd extra groenten achter de hand hebben in de diepvries of koekjesdeeg in de diepvries om zo verse koekjes te bakken als je daar zin in hebt.


Plan je maaltijden;


Door een weekmenu te maken kun je verschillende dingen opmaken die je nog hebt staan. Dat pak pasta kan mooi door de pasta salade en de bloemkool die wel erg groot is, daar plan je 2 maaltijden mee. En vergeet ook niet om een restjes dag in te plannen om alle restjes op te maken. Heb je die uiteindelijk toch niet meer? Dan kun je prima nog wat dingen bijkopen, maar vaak heb je meer in huis dan je denkt.


Weet hoeveel je eet;


Het kan per dag verschillen, maar het is handig om een beetje te weten hoeveel je eet. Een pak pasta van 400 gram is voor 4 personen bij sommige gezinnen helemaal prima en bij anderen te weinig. Met kinderen is het soms ook even passen en meten, want de ene avond eten ze de hele pan leeg en de andere avond eten ze bijna niks, maar goed, daar heb je dan de restjes dag weer voor.


Eet restjes als lunch;


Als je nog een lekker restje over hebt, eet het dan als lunch. We zijn heel erg gewend om een boterham te eten tussen de middag, maar in zo'n beetje de rest van de wereld eten ze graag warm. Dus heb je een maaltijd over, maak die dan meteen de volgende dag op.


Gebruik je diepvries;


Ik ben zo'n fan van de diepvries! We hebben momenteel een kleinere diepvries, maar ik kan er nog genoeg in kwijt... hele broden waarbij we eruit halen wat we nodig hebben, fruit voor in smoothies, satésaus als het bakje niet leeg gaat, geraspte kaas van restjes kaas, boter als er een goede aanbieding is, verse pesto die je in grote hoeveelheden maakt en pasta saus, soepen en pizza bodems.


Je kunt heel veel dingen invriezen. Zorg er wel voor dat je het overzicht houdt en weet wat je in de vriezer hebt liggen, zodat je niet alles weg moet gooien omdat het er al 2 jaar in ligt.


Maak iets anders van je restjes;


Je kunt van restjes groenten heel gemakkelijk een lekker soepje maken, ook lekker voor de lunch! Maak een goed gevulde pasta saus van overgebleven tomaten en met die paar plakjes bladerdeeg maak je lekkere hapjes door ze te vullen met een restje groenten en / of kaas.


Koop bij winkels met producten tegen de houdbaarheidsdatum aan;


Ik noem ze anti verspillingswinkels, je hebt er tegenwoordig een heleboel. Online en offline. Het zijn winkels die producten inkopen die tegen de houdbaarheidsdatum aan zitten, je kunt de producten voor veel minder kopen. Fijn voor je portemonnee en tegen verspilling.


Koop bij Too good to go


Too good to go is ook een initiatief waarmee je helpt voedselverspilling terug te dringen. Je kunt pakketten kopen bij onder andere supermarkten en krijgt producten mee die de volgende dag niet meer te verkopen zijn. Een broodpakket voor € 2,94 of een verrassingspakket met bijvoorbeeld groenten en vlees of vis voor € 4,95.


Albert Heijn heeft een eigen initiatief in hun app; de overblijvers. Ik kocht laatst een broodpakket voor € 2,95. Prima om het brood in de vriezer te bewaren.


Door op te letten wat je koopt, hoeveel je koopt en wat je eigenlijk opmaakt, kun je zeker besparen op de uitgaven voor je boodschappen en help je voedselverspilling te voorkomen, dan gaat die 34 kilo per persoon per jaar vast naar beneden!

Onze week; Mei vakantie! Uitstapjes, ijs en een nachtje hotel
door Doortje 07 mei, 2024
Een nieuw weekoverzicht, Kijk je mee?!
Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Show More
Share by: