Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Bespaar drift en wennen aan de kou?

energie crisis jezelf warm houden

We zitten middenin een energie crisis, met torenhoge prijzen voor gas en elektra. Afgelopen week las ik dat we in Nederland bezig zijn met bespaar drift, want tussen Juli en Oktober hebben we gemiddeld 17% minder gas verbruikt. Dat is mooi voor de rekening, maar de echt koude maanden moeten nog komen. Vandaag neem ik jullie weer even mee in ons verbruik en de rest van de cijfertjes; Wat betalen wij nu voor gas en elektra? En wat doen wij om het warm te houden?


Ik zit op dit moment te werken aan de keukentafel. Het is hier in de woonkamer nu 18 graden. Vorig jaar had ik dat veel te koud gevonden, nu heb ik het warm. Ik hoor het veel om mij heen; het lijkt alsof we allemaal razendsnel wennen aan wat kou. Ik ben 's ochtends altijd in huis bezig; nog even de was aanzetten, opruimen, stofzuigen. Daarna ga ik aan het werk. Doordat ik bezig ben geweest, heb ik het sowieso de eerste tijd niet koud.


Als de kinderen 's middags weer naar school zijn, dan maak ik eerst een wandeling. Ook daarna is het heerlijk warm binnen en kan ik gerust werken zonder het koud te krijgen. De verwarming gaat hier vaak pas aan het eind van de middag aan, als hij aan gaat.


In November hebben we de verwarming bijna niet aan gehad. Er waren nog best wat zonnige dagen en daardoor warmt onze woonkamer altijd snel op. Het was overdag meestal rond de 19,5 graad, helemaal prima. Als de zon niet schijnt, dan koelt het langzaam af en na een paar dagen zitten we nu op 18 graden. Als we het koud krijgen gaat de verwarming overigens wel aan, maar het duurt bij ons dus even voordat het echt koud is. (En boven staat de verwarming eigenlijk nooit aan)


Wat betalen wij momenteel?


Het handige van een app van de leverancier is dat je kunt zien hoeveel je verbruikt en hoeveel je betaald. Toen we in November wel een aantal keer de verwarming aan hadden, schrokken we eigenlijk best wel; bijna € 20,- op een dag... dat gaat super snel!


Toen ons energiecontract in Juli afliep, kregen we nog ruim €250,- terug. We kregen nieuwe tarieven die een stukje hoger waren; € 0,35 per kWh en € 1,58 per m3 gas. Begin Oktober kregen we bericht dat de tarieven begin November weer hoger zouden worden; maar liefst € 0,89 per kWh en € 3,30 per m3 gas... ook weer een enorm verschil.


(Hier zitten de vaste leveringskosten overigens nog niet bij)


Het is dus belangrijk om zuinig te doen, helemaal nu wij in onze nieuwe woning wonen. Wij hebben nu een oudere woning dan wij hadden en het is ook nog eens een hoekwoning, dus het verbruik wordt hoger. Het grote voordeel is wel dat wij hier vloerverwarming hebben; heerlijk! Met lekkere warme voeten heb je het al snel lekker warm. Er zijn nog veel meer voordelen; Lees hier maar eens alle comfortvoordelen van vloerverwarming. Wij vinden het echt heerlijk nu we er in het nieuwe huis gebruik van kunnen maken. 


Verbruik in November;


Begin deze week kreeg ik het overzicht van November te zien en daarin is goed te zien dat de verwarming nog niet vaak aan is geweest. Vorig jaar verbruikten we in November 201 kWh en 41 m3 gas. Dit jaar is het nog een stuk minder;


- 140 kHw (en we leverden met de zonnepanelen 55 kWh terug)

- 25 m3


Gemiddelden voor onze woning en gezinssamenstelling zijn; 393 kWh en 152 m3. Wat dat betreft doen we het dus meer dan goed!


November was dus wat dat betreft een geslaagde maand. We gaan proberen om hier in December mee door te gaan... niet in de kou zitten, maar uiteraard wel opletten (zoals iedereen tegenwoordig doet.) De gordijnen open als de zon schijnt, goed ventileren en luchten (waarbij ook maar weer blijkt dat kou echt went, aangezien ik afgelopen week de schuifpui open had staan en vergat hem dicht te doen) en met dekentjes op de bank komt het vast helemaal goed.


(Dit artikel bevat een gesponsorde link)

Onze week; Mei vakantie! Uitstapjes, ijs en een nachtje hotel
door Doortje 07 mei, 2024
Een nieuw weekoverzicht, Kijk je mee?!
Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Show More
Share by: