Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

6 kosten waar je rekening mee moet houden

bij het kopen van een nieuwbouwhuis

6 kosten waar je rekening mee moet houden bij het kopen van een nieuwbouwhuis

Het kopen van een nieuwbouwhuis kan een spannende en opwindende ervaring zijn, maar het is belangrijk om te onthouden dat er naast de aankoopprijs nog andere kosten zijn waar je rekening mee moet houden. In dit artikel zullen we diverse kosten bespreken, zodat je goed voorbereid bent voordat je de stap zet om een nieuwbouwhuis te kopen. Of je nu een starter bent op de huizenmarkt of een ervaren koper, het is altijd verstandig om de kosten goed te begrijpen en ze mee te nemen in je overwegingen. Ontdek in dit artikel welke 6 kosten je kunt verwachten bij het kopen van een nieuwbouwhuis.


De aanschaf van het nieuwbouwhuis


Wanneer je een nieuwbouwhuis koopt heb je natuurlijk te maken met de koopsom. Dit is de prijs die je betaalt voor het huis zelf. Vaak is dit de grootste kostenpost bij het kopen van een nieuwbouwhuis, maar ook de grootste aankoop in je leven. Een nieuwbouwhuis of niet; een gemiddelde woning kost vandaag de dag zo’n 9 tot 12 jaarsalarissen van iemand met een gemiddeld loon. Dit is een enorm groot verschil, aangezien een huis vroeger 4 tot 5 jaarsalarissen kostte.


Extra kosten door meerwerk en bouwrente


Naast de vooraf afgesproken bedrag dat het nieuwbouwhuis moet gaan kosten, kunnen er ook extra kosten optreden. Deze nieuwbouwhuis kosten bestaan uit meerwerk en bouwrente. Meerwerk betekent dat er extra opties of aanpassingen aan het huis zijn gedaan, die niet zijn inbegrepen bij de standaardprijs van de betreffende woning. Daarnaast kan de bouwrente ook voor extra rentekosten zorgen, die je betaalt tijdens de bouwperiode. Deze kosten worden berekend over het bedrag dat je nog niet hebt betaald.


Financieringskosten


Na de extra kosten voor de bouwrente en het meerwerk zou je verwachten dat de kosten voor de woningaankoop wel klaar zouden zijn. Echter, bij het aanschaffen van een nieuwbouwhuis krijg je ook nog te maken met financieringskosten. Dit is een verzamelnaam voor verschillende kosten die bij het kopen van een huis komen kijken. Dit zijn de kosten die je maakt voor het afsluiten van een hypotheek, zoals advieskosten, taxatiekosten en afsluitprovisie. Ook de notariskosten horen bij deze kostenpost. Je hebt een notaris nodig voor de overdracht van de woning en het opstellen van de hypotheekakte.


Verhuiskosten


Nadat al het papierwerk is afgerond, kan de daadwerkelijke verhuizing beginnen. Ook het verhuizen zelf leveren de nodige kosten op. Je kunt ervoor kiezen om een gespecialiseerd team hiervoor in te huren, maar ook kun je zelf een busje huren en zelf je spullen verhuizen.Indien je een ruime auto hebt kun je deze ook inzetten bij de verhuizing en eventueel een aanhanger huren voor bijvoorbeeld grote meubels. Wanneer je zelf de verhuizing uit zal voeren, krijg je ook te maken met de brandstofkosten.


Inrichtingskosten


Vaak zijn niet al je eigen spullen genoeg om van jouw nieuwe huis een thuis te maken. Om het huis bewoonbaar te maken, moet je ook rekening houden met kosten voor meubels, omdat je oude meubels niet altijd volledig voldoen aan je wensen. Zo kunnen ze niet aansluiten bij de stijl van het nieuwe huis of zijn ze simpelweg te groot om in je nieuwe woning te passen. De meeste mensen die een huis kopen komen in een volledig lege woning terecht, waardoor raambekleding, vloerbedekking en andere inrichtingskosten hier nog bovenop komen.


Tuinaanleg


Wanneer binnen alles is afgerond, ben je nog niet klaar met de verhuizing. Ook buitenshuis is er vaak nog een hoop te doen.Als je een nieuwbouwhuis koopt, is de tuin meestal nog niet aangelegd. Als je een tuin wilt, moet je hier dus extra kosten voor maken. Echter, het voordeel hiervan is dat je wel de tuin precies in kan richten zoals jij dat wil. Wanneer je geen nieuwbouwwoning koopt kom je in een tuin terecht die door de verkopende partij is ingericht. Het kan voorkomen dat dit totaal niet aanslaat bij jouw smaak, of dat de vorige bewoner jarenlang niets aan de tuin heeft gedaan. In al deze situaties is de kans groot dat je een hoop tijd of geld kwijt bent aan het realiseren van jouw droomtuin.

Onze week; Mei vakantie! Uitstapjes, ijs en een nachtje hotel
door Doortje 07 mei, 2024
Een nieuw weekoverzicht, Kijk je mee?!
Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Show More
Share by: