Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

€ 1000,- per maand voor boodschappen

€ 1000,- per maand voor boodschappen

Afgelopen weekend las ik online een artikel over een gezin. Ze deden voor € 1000,- boodschappen per maand voor 2 volwassenen en 2 kinderen. Nou weet ik uit ervaring dat dit soort artikelen vaak nogal overdreven worden... of je nu veel uitgeeft of juist niet, het moet vooral veel lezers trekken en veel reacties op social media helpen alleen maar mee om nog meer lezers naar de desbetreffende site door te laten klikken. Eerlijk is eerlijk, dat wil ik ook voor mijn blog, juist daarom koos ik vandaag voor deze titel ;)


Hoewel ik het artikel met verbazing las, kunnen we natuurlijk niet ontkennen dat de boodschappen duurder en duurder worden. De grote supermarkten delen schaamteloos hun mega winsten, maar wijzen ons erop dat de boodschappen vooral duurder worden door allerlei andere factoren. Tja, we kunnen ons er enorm druk over maken en eerlijk is het niet dat precies dezelfde boodschappen in buurtlanden een stuk goedkoper zijn, maar... we kunnen onze eigen uitgaven wel onder controle houden. En daarom vandaag weer eens een heerlijk artikel over het besparen op de boodschappen, juist nu. Want ook al is een kilo kipfilet €10,- of een reep chocolade €3,-... we hoeven het niet te kopen. We zetten de beste tips graag voor je op een rij;


Bedenk zelf waar je je geld aan uitgeeft;


De allerbelangrijkste tip wat mij betreft. Ik zie tegenwoordig aanbiedingsprijzen voor zakken chips van € 3,50. Ik vind het belachelijk en daarom kopen we dat niet. Je kunt echt helemaal zelf kiezen waar jij je geld aan uitgeeft. Vindt je een product te duur? Laat het liggen en kies een alternatief.


Zoek dus de goedkopere producten uit;


Denk aan winterpeen. Een kilo kost nog net onder de €1,- en je kunt er van alles mee... in stukjes met een dip bij de borrel, door de hutspot of gekookt bij de aardappels en een stukje vlees.


Uien zijn ook goedkoop (en gezond) Maak uiensoep, maak een kaas/ uien broodje en gooi uien door de pasta saus, je vulling voor wraps, de pizza's en meer...


Kijk natuurlijk eens naar huismerken, die zijn vaak net zo goed en een stuk goedkoper. Al moet je helaas blijven opletten... deze week 2 A-merken pakken yoghurt; 1+1 gratis bij de AH, dat is goedkoper dan 2 lossen pakken huismerk yoghurt.


Bedenk wat je echt nodig hebt;


Als je je uitgaven voor de boodschappen te hoog vindt, kijk dan eens kritisch naar wat je koopt. Wat heb je echt nodig? Bijvoorbeeld; frisdrank, niet nodig... chips, niet nodig... chocolade, niet nodig... of pakjes drinken voor mee naar school, niet nodig... Wat is wel nodig? Groenten, fruit, volkoren producten en bijvoorbeeld een zak notenmix.


Maak gebruik van de aanbiedingen;


Deze week haal ik de eerder genoemde aanbieding van de yoghurt bij de AH, dat scheelt een paar euro. En zo bekijken we per week wat er in de aanbieding is en wat we kunnen gebruiken. Bekijk goed of een huismerk niet goedkoper is en of de aanbieding wel echt voordelig is. Als dat zo is, sla dan goed in.


Stickers;


Wie houdt er niet van korting? Wij eten hier weinig vlees (nog een bespaar tip) en halen inmiddels bijna alleen nog maar vlees met een kortingssticker. Het gaat in de vriezer en we maken het op. Goed voor de verspilling en goed voor je portemonnee.


Ga je vroeg op de dag boodschappen doen? Bekijk dan even het brood. Veel supermarkten prijzen het brood van gisteren af, je hebt dan een heel brood voor € 0,50. Er gaat hier inmiddels flink wat brood doorheen per week en dat scheelt hier tot soms wel € 10,- per week; 7 broden voor € 3,50 of 7 broden voor €14,-... kleine moeite, groot verschil.

Doe het brood in de vriezer en haal er steeds uit wat je nodig hebt, dan blijft het vers.


Maak je restjes op;


Het klinkt zo simpel, maar er wordt nog steeds heel veel eten weggegooid. Omdat een restje achterin de koelkast belandt, omdat we niet 2 x hetzelfde willen eten (hoe vaak eet je een ander ontbijt?) en om nog veel meer redenen. Het Nibud berekende dat een avondmaaltijd voor 2 volwassene en 2 kinderen rond de €8,- tot €10,- kost. Als je eens per week gewoon de restjes opmaakt, scheelt dat dus €32,- tot € 40,- per maand en dat is meteen een flink bedrag.


Goedkopere maaltijden;


Een avondmaaltijd kan ook een stuk goedkoper zijn dan € 8,- tot € 10,-. Maak een lekkere soep met een broodje, eet een broodje boerenomelet met wat groenten erdoor. Hoewel we tegenwoordig vaak klagen dat dit "geen echte maaltijd" is, was het vroeger toch een stuk normaler; Wie is er niet opgegroeid met een patat of frietdag waarbij de frituurpan aan ging? Of een brooddag in de week. Dat kan prima en met een soepje of groenteomelet erbij helemaal prima wat mij betreft.


Minder;


Het mag vaak best een beetje minder. Er zijn miljoenen diëten beschikbaar die je allemaal vertellen wat je wel of niet zou moeten eten, maar kun je voor de zomer nog best wat kilo's kwijt... eet dan gewoon wat minder. 2 boterhammen in plaats van 3, minder groot stuk vlees, minder snacks en tussendoortjes. Het is zo simpel als het maar kan en het scheelt je enorm veel geld. (Aan boodschappen en aan dieetboeken of abonnementen)


Geef jezelf een budget;


Als je moeite hebt om minder uit te geven aan de boodschappen, geef jezelf dan een budget. En op is echt op. Prima dat je aan het begin van de week een dure pizza kocht, maar hoe doe je dat de laatste dag? Dan is het tijd om in je kastjes te kijken wat je nog hebt liggen (en vaak is dat een stuk meer dan je denkt). Geef jezelf dus een budget en hou je eraan, dan weet je precies wat je uitgeeft aan de boodschappen en kan het nooit meer teveel zijn.

Onze week; Mei vakantie! Uitstapjes, ijs en een nachtje hotel
door Doortje 07 mei, 2024
Een nieuw weekoverzicht, Kijk je mee?!
Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Show More
Share by: