Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

10 x consuminderen in 2022

10 x consuminderen in 2022

Een nieuw jaar is een nieuw begin. 2022 staat voor de deur en je hebt waarschijnlijk ook voor dit nieuwe jaar weer mooie plannen. Wil je meer geld overhouden en duurzamer leven? Probeer dan eens te consuminderen! In deze nieuwe blog geef ik je 10 ideeën om te consuminderen in het nieuwe jaar...


Wat is consuminderen?


We kopen allemaal spullen, dingen die we nodig hebben en vaak nog teveel ook en juist dat laatste is het probleem. Als iedereen gewoon koopt wat ze nodig hebben (en oke, soms iets meer mag ook best wel) Maar we hebben eigenlijk allemaal teveel spullen, teveel speelgoed, teveel kleding en teveel boodschappen die uiteindelijk weggegooid worden. Door te consuminderen koop je minder, gebruik je wat je hebt en dat heeft veel voordelen. Het milieu is er blij mee en je portemonnee blijft een stuk voller. Je kunt op vele manieren consuminderen, dus kies vooral iets wat bij je past, dan kost het geen moeite en dat is de bedoeling.


1.Maak je voorraad op


Om het nieuwe jaar goed te beginnen is het handig om eens te kijken wat je aan voorraad in huis hebt. Niet alleen de voorraadkast met potjes bonen en pakken crackers, maar ook je voorraad shampoo, haarmousse, deodorant en tandpasta. De kans is groot dat je er enorm veel van hebt staan... maak dat dus eerst eens op. Gebruik wat minder van deze producten (dat werkt vaak net zo goed) en je komt erachter dat die "handige" aanbieding echt nog lang niet nodig is (en dat er zelfs wekelijks een nieuwe goede aanbieding is)


2.Ga op de fiets


Ik las afgelopen week dat de benzine prijzen alweer omhoog gaan. Dat betekent dat de adviesprijs in het nieuwe jaar begint boven de € 2,- per liter... hoog tijd dus om veel vaker de fiets te pakken. Bij korte ritjes verbruik je ook een stuk meer, dus doe die in ieder geval op de fiets, dan bespaar je jezelf zomaar een aantal tankbeurten uit de komende tijd en dat telt helemaal nu echt heel snel op.


3.Maak je restjes op


Ik vertel wel vaker dat wij de restjes allemaal opmaken. Per persoon verdwijnt er nog zo'n 34 kilo goed voedsel in de vuilnisbak ieder jaar, laten we dat het komend jaar lekker laten dalen. Gebruik je vriezer op dingen in te vriezen, eet restjes op voor de lunch, maak wentelteefjes van oud brood en doe niet teveel boodschappen.


Lees hier hoe je alle restjes gemakkelijk kunt verwerken.


4.Ga voor tweedehands


Tweedehands spullen hebben grote voordelen. Goed voor je portemonnee en het product hoeft niet opnieuw geproduceerd te worden voor jouw aankoop. Als de winkels weer open gaan kun je regelmatig eens een kringloopwinkel in lopen, hou een lijstje bij met wat je nodig hebt, heb soms even wat meer geduld en je kunt er van alles vinden. Natuurlijk zijn marktplaats en Vinted ook een goede keus.


5.Koop niks dubbel


Ik denk dat het iedereen weleens is gebeurt; Je komt thuis met een blikopener, terwijl je een andere terug vindt een paar dagen later. Het is zonde om nieuwe dingen te kopen, als je ze gewoon hebt liggen, maar niet weet waar. Zorg er dus voor dat je spullen allemaal opgeruimd wordt op 1 bepaalde plek, dan hoef ze ook nooit te zoeken.

Consuminderen tips

6.Gebruik wat je al hebt


Ik zag laatst in de winkels hele leuke bakvormen; kijk! Een bakvorm voor een taart in de vorm van een 7! Leuk voor als de meiden jarig zijn... maar ja, zo'n bakvorm gebruik je dus 1 keer en ligt daarna achterin de kast. Gebruik dus wat je hebt... een 7 kun je gemakkelijk maken door cake gewoon te snijden en daarna te versieren.


Wil je een cake bakken en je hebt geen bakvorm? Gebruik dan een ovenschaal. Wil je brood bakken, maar heb je geen noten? Vul het brood dan met rozijnen. Zijn de stiften niet meer goed, laat de kinderen kunstwerken maken met verf of de potloden die er nog liggen. En dat geldt dus voor nog veel meer; Is de pindakaas op, ren dan niet meteen naar de winkel, maar eet een keer de smeerkaas die er nog ligt en ga zo maar door...


7.Leen en deel


Veel dingen heb je niet dagelijks nodig. Denk aan een klopboor of tuin gereedschap. Misschien kun je het van iemand lenen? Of samen met iemand aanschaffen en dan samen gebruiken? Heel veel mensen hebben meer dan genoeg in de schuur liggen... van kruiwagens tot grasmaaiers en die gebruiken ze echt niet iedere dag.


8.Doe dingen zelf


Zelf dingen doen scheelt veel geld, maar zorgt er ook voor dat je minder consumeert. Wij hebben laatst zelf een fietsband geplakt, dat was zo gebeurt en de wasmachine had een storing die we zelf konden verhelpen. De buitenboel wordt zelf geschilderd en ook de kinderkamers hebben we vorig jaar zelf opgeknapt.... zelf doen en zelf repareren is helemaal niet moeilijk en ik zeg altijd maar; je kunt tegenwoordig alles leren; even proberen, een video van Youtube erbij en kijk of het lukt. Anders kun je altijd nog hulp inschakelen.


9.Gebruik je spullen langer


Ik geef het meteen toe... die nieuwste I-phone is natuurlijk fantastisch. Er zit altijd weer een betere camera op en hij kan weer meer dan de vorige. Maar juist als je je spullen wat langer gebruikt, dan ben je goed bezig. En dan moet je inderdaad weleens geduld hebben om de nieuwere versie te bemachtigen en heb je niet altijd het nieuwste van het nieuwste, maar je portemonnee blijft er een stuk voller van. 


Dus laat je oude tv lekker staan, de kerstballen van 30 jaar oud hangen hier nog steeds ieder jaar in de boom en vervang je telefoon pas als dat echt moet....


10.Laat je niet verleiden tot extra aankopen


Ik merk dat ik nog regelmatig een nieuwsbrief in de mailbox ontvang waarbij ik toch weer bedenk dat nieuwe schoenen inderdaad wel handig zijn, helemaal met zo'n mooie korting! Dit is dus precies waarom je zoveel nieuwsbrieven ontvangt en altijd ingeschreven bent als je een keer een aankoop hebt gedaan.


Meldt je dus af voor die onnodige nieuwsbrieven, je kunt je altijd weer inschrijven. Plak een nee-nee sticker op je brievenbus en zorg ervoor dat je al die geweldige reclames gewoon niet ziet, dan heb je het ook niet opeens nodig... het helpt echt!


Door lekker te consuminderen in 2022 zul je merken dat je veel minder spullen nodig hebt, minder koopt en daardoor meer geld overhoudt of kunt sparen. Dat is nog eens een mooi voornemen, succes!

Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Onze week; Advertenties op de blog, een babyboom aan het water en veel bloemen!
door Doortje 16 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht, met huishoudelijke mededeling! Kijk je mee?
De 10 beste tips bij het uitzoeken van een nieuwe keuken
door Doortje 14 apr., 2024
Op zoek naar een nieuwe keuken? Wij geven je vandaag 10 handige tips! (gesponsord artikel)
Recept; Honey loops rocky road
door Doortje 13 apr., 2024
Vandaag delen we een heerlijk recept; Honey loops rocky road...
tips om een moestuin te beginnen
door Doortje 11 apr., 2024
Wil je een moestuin beginnen? Vandaag geven we handige tips!
Onze week; Lekker lenteweer, naar de dierenarts en heerlijk eten
door Doortje 09 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht, kijk je mee?
Op zoek naar goede pannen? Lees hier de tips!
door Doortje 08 apr., 2024
Op zoek naar goede pannen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Show More
Share by: