Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Financiële plannen maken voor 2022

Financiële plannen maken voor 2022

Als er weer een jaar (bijna) voorbij is, dan is het altijd leuk om terug te kijken... bedenken wat er allemaal weer is gebeurt, wat je hebt bereikt en alvast plannen maken voor het komende nieuwe jaar.


Ook de financiële plannen verdienen wat extra aandacht, ze kunnen weer gemaakt worden! Waar willen we voor sparen volgend jaar, hoeveel hypotheek lossen we extra af, hoe zit het met de huidige spaardoelen? En ga zo maar door. Voor iedereen zijn de financiële plannen weer anders. Maar hoe geef je die plannen nou vorm en hoe zit dat bij ons? Ik vertel het je vandaag!


Terugkijken op 2021;


Begin altijd met een terugblik naar het afgelopen jaar. Dat is niet alleen leuk om te zien, maar je kunt ook zien wat je allemaal bereikt hebt. Ik weet zelf met hoeveel spaargeld we 2021 begonnen en wat we allemaal hebben uitgegeven. Zo weet ik ook hoeveel we gemiddeld hebben gespaard en natuurlijk is het mooi om het komende jaar het liefst nog wat meer te sparen of te investeren.


Bij ons kwam er afgelopen jaar een hoge onverwachte uitgave. We kochten vrij plotseling een andere auto. De vorige auto hebben we maar minder dan 2 jaar in gereden (en het plan was ongeveer 5 jaar) dus we hadden met deze kosten geen rekening gehouden, sterker nog... het spaargeld was bedoeld voor een nieuwe keuken. Dat spaardoel zijn we dus opnieuw begonnen, want soms gebeuren dit soort dingen nou eenmaal... en dan beginnen we gewoon weer opnieuw. Uiteindelijk komt het allemaal wel.


Hoewel we dus onverwachts een grote uitgave deden, zijn wij tevreden over ons financiële jaar. We hebben meer gespaard, minder uitgegeven, meer verdiend en zo was het een prima jaar.


Als we klaar zijn met het terugkijken, dan is het tijd om plannen te maken voor volgend jaar;


Plannen maken voor 2022;


Een jaar is lang en soms gebeuren er onverwachtse dingen, maar bedenk je eens goed wat je wilt bereiken op financieel gebied. Heb je al een buffer of wil je daar juist mee beginnen? Wil je meer sparen of kom je gemakkelijk rond. Wil je gaan beleggen, investeren of komt er een grote verandering aan (bruiloft, de geboorte van een kind, pensioen etc.)


Zet alles eens op een rijtje en hak je jaardoel in 12 kleine doelen. Wil je volgend jaar bijvoorbeeld € 5000,- euro sparen, dan klinkt dat misschien als een enorme uitdaging, Maar als je het in 12 stukken hakt, dan is € 416,- per maand misschien best te doen (en dat wordt nog lager als je je vakantiegeld erbij gooit)


Zet je doelen dus op een rij en bedenk wat je daar per maand voor moet doen. Hoe ga je dat realiseren? En heb je dan nog genoeg geld over voor andere dingen? Probeer ook niet teveel plannen te maken, dan is de kans dat je ze haalt alleen maar kleiner. Bedenk maximaal 3 financiële doelen en ga daarmee aan de slag.


Als 2022 straks begonnen is, hou dan ook bij hoe het gaat. Kijk iedere maand even op de spaarrekening of log in op je beleggingsrekening, zo kun je gemakkelijk zien of het loopt zoals je wilt en of je het gaat halen. Lijkt het erop dat je doel eigenlijk een beetje te ambitieus was? Geef het niet meteen op. Kijk of je dingen kunt veranderen of stel je doel bij.


Onze doelen voor 2022;


Wij waren dus aan het sparen voor een nieuwe keuken, of die er echt komt is nog even de vraag. Wij zijn namelijk ook druk aan het kijken op Funda. De huizenmarkt is momenteel niet gemakkelijk en het is de vraag of we ergens tussen gaan komen, maar we hebben onszelf tot aan de zomer gegeven om een buitenkansje te vinden.


Mocht dit lukken, dan verkopen we onze huidige woning en mag de nieuwe eigenaar bekijken of er een nieuwe keuken in moet. Mochten we hier wel blijven wonen, dan gaan we wel aan de slag met een nieuwe keuken. Die wens is er al langer en we hadden gehoopt om dat in 2022 te realiseren, nu de nieuwe auto er tussendoor kwam, is het nog even afwachten of het lukt, maar anders wordt het net in 2023... ook prima.


Nog even op een rij;


- Kijk naar wat je al bereikt hebt

- Bedenk wat je komend jaar wilt bereiken

- Maak realistische plannen

- Stel niet teveel doelen

- Ga aan de slag


Ik wens jullie allemaal een prachtig mooi 2022! Ook op financieel gebied, succes!

Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Onze week; Advertenties op de blog, een babyboom aan het water en veel bloemen!
door Doortje 16 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht, met huishoudelijke mededeling! Kijk je mee?
Show More
Share by: