Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

10 simpele tips om duurzaam te leven met je gezin!

Duurzaam leven is voor steeds meer mensen normaal. En dat is maar goed ook, want het gaat niet "echt" goed met het milieu. Wij zijn zeker niet heilig hoor, we hebben 3 kinderen, dan ben je al niet milieubewust bezig ;) Maar juist sinds wij kinderen hebben vind ik het milieu wel een stuk belangrijker, we laten de wereld uiteindelijk achter aan onze kinderen en ik zou het fijn vinden als zij ook nog normaal kunnen leven. Daarom proberen we wel veel dingen te doen, want er zijn namelijk altijd (kleine) dingen die je kunt doen om duurzamer te leven. En veel kleine beetjes helpen uiteindelijk ook. Vandaag geef ik je 10 simpele tips om samen met je gezin duurzamer te leven.

1. Minder kopen;

Hoe minder spullen je koopt, hoe minder spullen er geproduceerd moeten worden. Het is dus goed om minder te kopen en dat is ook nog eens fijn voor je portemonnee. Denk bij aankopen vooral of je het echt nodig hebt. Ziet je kind een surprise ei bij de kassa, dan laat je dat liggen, want echt nodig is het niet en die speeltjes wordt na het uitpakken eigenlijk niet meer mee gespeeld, zonde! Denk daarom wat bewuster na over je aankopen, dat is al een goed begin!

2. Tweedehands kopen;

Ook hier geldt weer; hoe meer er tweedehands wordt gekocht, hoe minder spullen er geproduceerd moeten worden. En met kinderen is de keuze reuze! Denk aan kinderkleding, maar ook aan speelgoed en babyspullen. Wij hebben wel zelf een maxi-cosi gekocht toen Thijs werd geboren. Daarna heeft 1 van de meiden erin gelegen en daarna is hij nog gebruikt voor 2 andere kindjes... in totaal dus 4 kinderen en dat scheelt. 

3. Spullen verkopen / delen;

Bijna ieder huis ligt vol met spullen, we hebben gewoon echt veel en met kinderen komt er sowieso van alles je huis binnen. Worden de spullen niet meer gebruikt? Verkoop ze dan of breng ze naar de kringloopwinkel, dan heeft iemand anders er nog iets aan. Daarnaast kun je denken aan het delen van spullen. Ik leen bijvoorbeeld af en toe de boormachine van mijn vader, wij hebben er zelf geen een gekocht. Daarnaast lenen zij weer spullen van ons en dat gaat hier in de buurt ook onderling met de buren... ladders of zelfs auto's en fietsen. Je kunt veel delen! 
4. Meer fietsen;

Over die fiets gesproken... gebruik hem eens iets vaker! Ik vind dat zelf in de herfst en de winter wel moeilijker, maar probeer het wel! Kleine autoritjes verbruiken nou eenmaal meer en zijn niet echt goed voor het milieu. Daarnaast is de fiets goed voor je portemonnee en de beweging! 

5. Meer groen;

Heb je een tuin? Zorg dan voor meer groen. Een tegeltuin is onderhoudsvriendelijk, maar niet echt mooi. Er zijn enorm veel onderhoudsvriendelijke planten te vinden als je je er even in verdiept. Daarnaast vinden kinderen het ook leuk om te helpen. Zo hingen wij een insectenhotel op en daar zijn heel veel insecten te zien. 

6. Plaats een regenton;

Ook hier moet je ruimte voor hebben, maar een regenton is echt heel erg fijn. Wij hebben er inmiddels 2 die samen 400 liter water opvangen. En vooral in de zomer gaat dat echt leeg! We geven de planten er water van en natuurlijk wordt er door de kinderen ook mee gespeeld, maar het scheelt echt op de waterrekening. Al is water goedkoop, het is wel fijn om er op te letten.

7. Minder plastic;

Probeer bij je aankopen te letten op plastic. En dat is moeilijk! Want bijna alles is in plastic verpakt! Maar bij groenten en fruit heb je vaak wel de keuze om plasticvrij te shoppen en dat scheelt ook meteen weer. Sinds Thijs bij scouting heeft geleerd over de plastic soup, letten wij er veel meer op. 
8. Restjes eten;

Jullie weten inmiddels vast wel dat wij heel weinig weggooien. Ik vind het altijd zonde, want je werkt hard voor je geld (waarschijnlijk!) dus waarom zou je er spullen en producten van kopen die je dan weer weggooit? Las een restjesdag in of vries de restjes in en eet ze de week daarna op of voor de lunch! 

9. Geen droger, lampen uit;

Er zijn heel veel kleine besparingen in huis en het is goed om je kinderen er van jongs af aan aan te laten wennen. Wij hebben bijvoorbeeld geen droger en hoewel ik vaak de vraag krijg of dat wel handig is... is het echt prima te doen! De was droogt in de lente, zomer en tegenwoordig ook een gedeelte van de herfst in de tuin. Verder hebben wij ruimte op zolder, waar het binnen een dag droog is. Dus de was goed bijhouden, helemaal goed! Denk ook aan lampen uit doen in ruimten waar je niet bent, dat scheelt ook.

10. Zoek groen;

Ik ontdekte afgelopen week een site; www.zoekgroen.nl een groene zoekmachine.(no- spon) Ze zijn nog redelijk klein, maar verdienen geld met de advertenties op de site en investeren dit geld in het planten van bomen (onder andere) De zoekresultaten komen van Google, dus het is een goede zoekmachine waarmee je de wereld meteen een beetje groener maakt. 

Bonus tip! 

Natuurlijk heb ik ook een bonustip voor je! Blijf in de vakantie eens thuis en hou een staycation. Het reizen met het vliegtuig, maar ook vele kilometers afleggen met de auto is minder goed voor het milieu. Zorg ervoor dat je huis helemaal in de vakantiesfeer is en geniet van je eigen huis en tuin; zet er bijvoorbeeld een zwembad(je) in of kies een hangmat, lekker relaxen met hapjes en drankjes op die lange zomeravonden, heerlijk! 
Onze week; Mei vakantie! Uitstapjes, ijs en een nachtje hotel
door Doortje 07 mei, 2024
Een nieuw weekoverzicht, Kijk je mee?!
Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Show More
Share by: