Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

10 gewoontes om gezonder te leven

10 gewoontes om gezonder te leven

Gezondheid is het grootste rijkdom. Je kunt nog zoveel miljoenen op de bank hebben, maar ben je ziek, dan koop je daar geen gezondheid mee. Een beetje gezonder leven kan dus geen kwaad. Je voelt je goed, je voelt je gezond en het doet je lichaam goed. Wil je ook wat gezonder leven? Dan lichten we vandaag graag 10 gewoontes uit die je helpen om in stappen gezonder te leven; 


1. Water drinken (2 liter per dag) 


Water is ontzettend belangrijk voor je lichaam. Door te zweten, plassen en ademen verlies je veel vocht door de dag en nacht heen, dit moet weer aangevuld worden. Wist je dat water ook belangrijk is voor je hersenen? Drink dus water en blijf alert. Nog een belangrijk voordeel van water drinken; water bevat geen kcal of suiker, dus je kunt het gerust drinken om lekker je dorst te lessen… en voor je gebit is het ook de juiste keuze. 


2. Veel lopen en/ of fietsen 


Beweging is belangrijk. Ga op zoek naar een sport waar jij helemaal gek van bent. Als je je iedere week met moeite naar de sportschool moet slepen, dan is de lol er snel vanaf. Maar… beweeg ook in je dagelijks leven zoveel mogelijk. Pak de trap waar dat kan, loop rondjes als je belt en doe de boodschappen op de fiets. Door beweging in je dagelijks leven in te passen, is het hartstikke goed te doen om die 10.000 stappen per dag te halen! 


3. Genoeg slapen 


Tijdens je slaap heeft je lichaam tijd om bij te komen. Slapen is dus belangrijker dan we vaak denken. Probeer dagelijks op dezelfde tijd naar bed te gaan en vermijd schermen een uur voordat je gaat slapen. Let ook op met cafeïne, dat kan je flink uit de slaap houden. 


4. Volkoren producten 


Wist je dat je weerstand begint in je darmen? Door een goede darmgezondheid wordt je dus minder snel ziek. Vezels zijn enorm goed voor je darmgezondheid, dus eet volkorenbrood, volkorenpasta en zilvervliesrijst. 


5. Groenten en fruit 


Ook groenten en fruit bevatten veel vezels, neem ze als tussendoortje of als onderdeel van de maaltijd. Zorg dat je veel groenten en fruit in huis hebt, dan eet je er makkelijker genoeg van. Zet snoepgroenten neer, zorg dat fruit al gesneden is als de kinderen thuis komen etc. En varieer… er zijn zoveel soorten en smaken, probeer alles uit en eet zoveel mogelijk verschillende soorten. 


6. Kleinere porties 


We zijn eraan gewend geraakt dat porties groot zijn. In een restaurant moet je vaak je best doen om alles op te krijgen en daarna heb je buikpijn… herkenbaar? Dan is een kleinere portie de ideale oplossing. Thuis kun je ervoor zorgen dat je niet teveel kookt en eet van kleinere borden. In een restaurant is het belangrijk om rustig te eten en echt te stoppen als je merkt dat je bijna vol zit. Left overs kun je tegenwoordig vaak mee naar huis nemen, dus het is echt niet zonde als je je bord niet leeg eet. 


7. Meer wandelingen 


Zoals we bij de tweede gewoonte al schreven is het belangrijk om veel te lopen in het dagelijks leven. Maak ook vaker een wandeling… wandelen is makkelijk, je kunt vanuit je eigen voordeur enorm veel kanten op en zo zie je iedere dag iets anders. Wandel tijdens de lunchpauze met collega’s of wandel na het avondeten. Maak in het weekend een wandeling in een bos of natuurgebied, dan ben je gezond bezig. 


8. Speel mee in de speeltuin 


Heb je kinderen of kleinkinderen, dan is de speeltuin vast favoriet! Buitenspelen is voor kinderen belangrijk voor de motoriek, het leren samen te spelen, het buiten zijn en bewegen. Maar zelf kunnen we prima meedoen. Denk aan een potje voetbal, tikkertje of verstoppertje. Het is altijd extra leuk als ouders of opa’s en oma’s meedoen! 


9. Zorg voor rust/ minder stress 


Stress zorgt voor minder slaap, voor slechte eetgewoontes en is niet gezond. Een beetje stress is helemaal niet erg, maar als je vaker het idee hebt dat het allemaal teveel is, dan is dat niet goed. Vorm je leven naar wat jij belangrijk vindt. Zorg voor rust wanneer je dat nodig hebt, ook als dat betekent dat je al 3 dagen een middagdutje doet. Voor jezelf zorgen en op de rem trappen is het belangrijkste wat je kunt doen voor jezelf. 


10. Lach meer en vaker 


Goed tegen stress is; lachen! En dat zouden we eigenlijk veel vaker en meer moeten doen. Kinderen lachen honderden keren per dag, volwassenen nog maar zo’n 10-20 keer. Het lijkt er dus op dat we het verleren als we ouder worden, zonde! Er is enorm veel narigheid in de wereld, maar lachen maakt het leven echt leuker. Zorg ervoor dat je meer lacht… kijk naar een cabaretier om televisie, vertel moppen aan je kinderen en lach om dingen die fout gaan, want we kunnen echt allemaal wel wat meer lol gebruiken in het leven. 


Met deze 10 gewoonten doe je je gezondheid goed. Als je gezond leeft, voel je je goed, voelt je lichaam fijn en kun je alle vervelende dingen nog beter relativeren… een win win situatie dus! 

10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Onze week; Advertenties op de blog, een babyboom aan het water en veel bloemen!
door Doortje 16 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht, met huishoudelijke mededeling! Kijk je mee?
De 10 beste tips bij het uitzoeken van een nieuwe keuken
door Doortje 14 apr., 2024
Op zoek naar een nieuwe keuken? Wij geven je vandaag 10 handige tips! (gesponsord artikel)
Recept; Honey loops rocky road
door Doortje 13 apr., 2024
Vandaag delen we een heerlijk recept; Honey loops rocky road...
tips om een moestuin te beginnen
door Doortje 11 apr., 2024
Wil je een moestuin beginnen? Vandaag geven we handige tips!
Onze week; Lekker lenteweer, naar de dierenarts en heerlijk eten
door Doortje 09 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht, kijk je mee?
Op zoek naar goede pannen? Lees hier de tips!
door Doortje 08 apr., 2024
Op zoek naar goede pannen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Recept; Aardbeien jam twisters
door Doortje 06 apr., 2024
We maken vandaag lekkere makkelijke aardbeien jam twisters!
5 x besparen in April
door Doortje 04 apr., 2024
April is begonnen, we delen vandaag weer 5 handige bespaartips
Onze week; Koffie, schoolvoetbal en Pasen!
door Doortje 02 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Show More
Share by: