Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

10 fantastische tips om stap voor stap gezonder te leven

10 fantastische tips om stap voor stap gezonder te leven

Wat is het belangrijkste in het leven? Kleine hint; niet veel geld, een groot huis, een mooie auto of verre vakanties... je gezondheid is het aller belangrijkste. We nemen het vaak voor lief, maar je gezondheid is iets waar je dagelijks aan zou moeten "werken". Je wereld kan zomaar op zijn kop komen te staan als blijkt dat je ernstig ziek bent en hoewel je dat nooit helemaal kunt voorkomen, kun je er gelukkig wel heel veel aan doen om gezond te leven. Door een gezonde levensstijl verklein je de kans op ernstige ziektes en voel je je beter, gelukkiger en fitter. Vandaag delen we 10 fantastische tips om stap voor stap gezonder te gaan leven;


1.Eet wat je lekker vindt


Gezond eten is belangrijk, maar niemand ontbijt zijn hele leven met havermout als je dat helemaal niet lekker vindt. Kies gezonde dingen die je lekker vindt... er zijn zoveel keuzes en smaken! Natuurlijk is variatie belangrijk, probeer daarom heel veel verschillende dingen uit en behoudt diegene die je echt lekker vindt in je eetpatroon.


2. Beweeg iedere dag


Beweging is belangrijk. Het houdt je fit, vrolijk en ontspannen. Iedere dag een flinke wandeling of mooie fietstocht kan iedereen gebruiken. Heb je daar op een werkdag geen tijd voor? Maak een lunchwandeling, doe een ommetje na het avondeten, doe de boodschappen lopend of ga op de fiets naar vrienden en familie.... al die beetjes helpen.


3. Selfcare


Selfcare zijn we steeds belangrijker gaan vinden... jezelf de ontspanning geven die je nodig hebt is goed om daarna weer door te gaan. Met een druk gezin vind ik het ook belangrijk. Als wij blij en ontspannen zijn, dan werkt dat door het hele gezin heen.


Selfcare kan van alles zijn;

- Een avondje uitgebreid in bad, met natuurlijk een lekkere badschuim.

- Een mooie wandeling

- Op de bank met een boek

- Een uurtje langer slapen

- Een lesje yoga of een meditatie


Doe iedere dag iets voor jezelf, waar jij energie van krijgt en waarvan je oplaadt.


4. Eet minder


De porties zijn tegenwoordig enorm, de portie grootte is vooral in restaurants de laatste jaren alleen maar verder gegroeid, maar vol is echt vol. Luister naar je lichaam als je vol zit en eet dan niet verder. In restaurants kun je tegenwoordig gemakkelijk de restjes meenemen en thuis kun je de porties rustig verkleinen. Het scheelt een bomvol gevoel en buikpijn...


5. Drink water


Het menselijk lichaam bestaat voor een groot deel uit water en het is belangrijk om dat gedurende de dag weer aan te vullen. Natuurlijk houden we ook van lekkere sapjes, wijn en frisdrank, maar drink vooral water, dat bevat geen kcal en is goed voor je.


6. Eet veel groenten en fruit


Groenten en fruit bevatten vitaminen en mineralen, die je allemaal nodig hebt. Door te variëren krijg je ze allemaal binnen, maar de bekende 2 stuks fruit en 250 gram groenten per dag, krijgen we maar nauwelijks binnen.


Zorg voor een goedgevulde fruitschaal (dat hoeft niet duur te zijn), eet snack groenten tussendoor en een soepje voor de lunch... alles helpt mee.


7. Zet een streep door je agenda


Van werk naar sport, daarna een etentje met vrienden en 's avonds nog wat werk afmaken... je zou van minder helemaal overspannen raken. Met werk, gezin, vrienden en familie tellen alle afspraken snel op, maar heb je nog wel tijd voor ontspanning? Zet eens een dikke streep door je agenda en relax, ontspan... kom tot rust, want dat heb je nodig.


8. Genoeg slapen


Toen wij nog in de "2 baby's en 1 peuter" fase zaten, wisten we wat slaaptekort kon doen... Moe met een hoofdletter, we waren echt moe. Moeheid zorgt niet alleen voor algehele lamlendigheid en soms een chagrijnige bui, het zorgt ook voor vergeetachtigheid en een minder reactievermogen. Zorg dus dat je genoeg slaapt. Ga op tijd naar bed en slaap....


Voor de een betekent dit een nacht van 7 uur en de ander ligt liever 9 uur te ronken. Je weet vast zelf waar jij je het beste bij voelt...


9. Stop met piekeren


Een groot probleem met slapen, is dat, als je piekert, dit altijd 's avonds nog erger is. Stop met piekeren.. de meeste dingen lossen zich vanzelf op of kun je oplossen. De wereld draait door, ook als je lang wakker ligt.


Je kunt het piekeren stoppen door dingen op te schrijven (dan zijn ze uit je hoofd) of over dingen te praten, daarna zal je beter kunnen slapen...


10. Kies voor een gezonde levensstijl waar je geen moeite voor hoeft te doen


Stop met diëten waar je, als je ermee stopt, razendsnel weer van aankomt. Stop met het fietsen door de regen als je daar een hekel aan hebt en stop met avondjes uitgaan omdat je dan een mooie foto voor Instagram hebt... oké, dit is wel erg overdreven, maar een gezonde levensstijl lukt alleen maar als je dit de rest van je leven kunt doen en het je geen moeite kost.


- Eet dus gerust een ijsje, stuk chocolade of chips... de dag daarna eet je weer gezonder.

- Stap in de auto als dat beter uitkomt, maar pak de rest van de tijd de fiets

- Zet kleine stapjes... geen suiker meer in de koffie, een gezonder ontbijt, je tanden goed poetsen... maak ze onderdeel van je routines.

- Een gezonde levensstijl is dus niet iets "om vol te houden", het is (de naam zegt het al) een levensstijl.

- Eet gezond, beweeg en zorg voor jezelf, dan heb je al een goede gezonde levensstijl.


Met deze 10 tips moet het stap voor stap lukken om gezonder te leven. Sommige dingen kosten tijd, anderen gaan sneller... stop met diëten, beweeg meer, eet stap voor stap gezonder en wees blij met ieder stapje, succes! 


Dit artikel kan affiliate links bevatten. Als je een bestelling plaatst, dan ontvangen wij daar een bedrag voor, het kost je niets extra.

Onze week; Mei vakantie! Uitstapjes, ijs en een nachtje hotel
door Doortje 07 mei, 2024
Een nieuw weekoverzicht, Kijk je mee?!
Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Show More
Share by: