Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

10 dingen die je vandaag kunt doen om gezonder te leven!

We kennen het allemaal wel; Maandag! maandag begin ik met afvallen, ga ik meer bewegen en stop ik echt met snaaien. Of morgen stap ik echt op de weegschaal. Of volgende week zorg ik ervoor dat mijn agenda leger is en ik even rust heb, maar we stellen het steeds verder uit met als resultaat dat je volgend jaar nog niets verbetert hebt. 

Voor jezelf zorgen is iets wat we uitstellen, het komt vaak op de 2e, 3e of zelfs laatste plaats, want we hebben het druk met werk, gezin, relatie etc. etc. Toch is het 1 van de belangrijkste dingen. Als je je lichaam en geest gezond houdt, voel je je beter, je hebt minder kans om ziek te worden en je zit beter in je vel. Vandaag vertel ik je 10 dingen die je vandaag nog kunt doen om gezonder te worden... let's go! 

1. Drink water

Ons lichaam bestaat voor het grootste gedeelte uit water, je hebt het echt nodig. Vaak drinken we toch te weinig met als gevolg; hoofdpijn, minder concentratie en obstipatie, niet fijn! Drinken dus en zorg ervoor dat je ieder uur of iedere keer als je naar de wc gaat weer een glas water neerzet, dan weet je zeker dat je genoeg drinkt. 

2. Ga op tijd naar bed

Bijna een kwart van de Nederlanders heeft slaapproblemen, dat zijn heel veel mensen! Genoeg slaap is nodig. Om overdag alert te zijn, om de dagen te verwerken en om bijvoorbeeld je huid te laten herstellen van invloeden door de dag heen. De meeste volwassenen hebben 7-9 uur slaap per nacht nodig, maar ik herken het zelf ook; s'avonds zit je net zo lekker, de kinderen zijn naar bed en je wilt toch nog even die serie afkijken... niet handig! Zet eventueel een wekker en zorg ervoor dat je een half uur voor bedtijd alle schermen uit zet. Doe je pyjama aan, poets je tanden en lees nog wat in bed, maar ga op tijd slapen. 

3. Beweeg

Beweging is natuurlijk heel erg belangrijk, dat weten we allemaal. Toch bewegen we vaak te weinig. Zorg ervoor dat je vandaag genoeg beweegt. Maak een wandeling, doe een workout via Youtube of dans door de kamer... sowieso een half uur, maar het liefst langer. Maak er een nieuwe gewoonte van om iedere dag te bewegen.

4. Minder snaaien

Chocolade, koekjes, chips, kaasjes en meer... ik vind het heerlijk, maar echt gezond is het natuurlijk niet! De beste tip; niet in huis halen of heel weinig in huis halen. Wat er niet is, kun je ook niet eten. Ik ga ook weleens voor de bijl hoor, dat zeker! Maar we hebben vaak 1 zak chips in huis en op is op. Ik haal dan weer nieuwe als ik weer boodschappen ga doen en dat werkt prima. 

Haal dus minder snaaiwerk in huis, spreek met jezelf af dat je het vanaf nu niet meer koopt.

5. Meer groenten eten

Het liefst 250 gram of meer per dag. En dat kan best gemakkelijk. Eet tussendoor ipv dat snaaiwerk lekker komkommer, tomaatjes, worteltjes of paprika. Dat telt meteen mee en eet bij de avondmaaltijd minder vlees en meer groenten. 

6. Maak je agenda leeg

De agenda staat hier vaak flink vol, maar ik wil af en toe ook gewoon even niets gepland hebben. Zet een kruis in je agenda op een bepaalde dag in de week of in de 2 weken en doe die dag lekker wat je zelf wilt. Zorg regelmatig voor rust, dat doet een mens goed. 

7. Leer "nee" te zeggen

En dan niet alleen tegen de kinderen, want dat zeggen we vaak genoeg ;) Maar zeg nee tegen dingen waar je eigenlijk geen zin in hebt, waarom zou je je verplicht voelen? Het leven is al druk genoeg. 

8. Ruim je huis op

Onze buren gingen laatst verhuizen en kwamen erachter hoeveel troep ze wel niet verzamelt hadden in de 12 jaar dat ze hier hadden gewoond. En dat gaat natuurlijk vaak zo; De spullen komen je huis binnen en je ziet pas hoeveel het is als je gaat verhuizen. Zorg er daarom voor dat je het bijhoudt, dat scheelt een hoop gedoe. Ik ben altijd wel aan het opruimen, even een kamertje, la of kastje uitzoeken en zo blijft het allemaal redelijk netjes. Ik heb periodes dat het weer even ophoopt, maar daarna zoeken we alles weer uit. Een paar jaar geleden stonden er in onze schuur nog verhuisdozen (we wonen hier nu 10 jaar, haha!) dat willen we dus niet meer... uitzoeken, opruimen, weggeven of weggooien. Dat houdt je huis overzichtelijk en netjes. 

9. Koop geen troep

Een mooie aanvulling op de vorige tip. Denk na over je aankopen en koop niet lukraak alles wat je voorbij ziet komen. Vindt je het echt leuk en wordt je er blij van? Dan lekker kopen. Zo niet, laat het in de winkel staan. Je werkt hard genoeg voor je geld, dus waarom zou je het uitgeven aan kledingstukken die net niet lekker zitten of spullen die je eigenlijk toch niet mooi vindt. 

10. Weg met de stress

Denk eens goed na over de dingen waar jij stress van krijgt. Kun je er iets aan doen? Doe dat dan! Kun je er niets aan doen, dan moet je geduld hebben. Zijn je financien een puinhoop, zorg dan dat je alles uitzoekt en houdt geld over. Heb je stress van je werk, praat erover en vraag om hulp. Stress is voor je gezondheid echt niet goed, dus dat wil je zoveel mogelijk voorkomen, pak het vandaag aan!

Ik hoop dat ik je hiermee goed op weg heb geholpen. In 1 dag kun je in ieder geval een begin maken naar een gezondere versie van jezelf, succes! 
Onze week; Mei vakantie! Uitstapjes, ijs en een nachtje hotel
door Doortje 07 mei, 2024
Een nieuw weekoverzicht, Kijk je mee?!
Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Show More
Share by: