Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Wie betaalt wat?

Wie betaalt wat?
Als je samenwoont, met of zonder kinderen, dan heb je samen de financiële zaken te regelen. Je kunt je huishouden een beetje zien als een bedrijf... wat wordt er verdiend? Wat geven we uit? En hoe staan we ervoor? Wat willen we voor de toekomst? En ga zo maar door. 

Je bent samen verantwoordelijk voor het betalen van de rekeningen en het reilen en zeilen van het geld. Maar hoe doe je dat dan precies? En wie betaalt wat? Er zijn verschillende manieren voor... 

1. Verdelen naar inkomen 

Bij deze manier kijk je naar ieders inkomen. Verdienen jullie evenveel of verdient 1 persoon (veel) meer dan de ander... Als je weet wat jullie beiden verdienen, dan kijk je naar hoeveel geld er nodig is voor de vaste en variabele lasten. Op een gezamenlijke rekening storten jullie beiden iedere maand een percentage van je inkomen. 

Als 1 persoon dus veel meer verdiend, dan stort hij of zij ook meer. Zo verdeel je eerlijk alle kosten en hou je beiden naar verhouding evenveel over voor eigen uitgaven. 

Daarnaast heb je soms wensen die meer geld kosten. Door alles te verdelen naar inkomen kun je samen ook makkelijk sparen, want niemand betaalt "teveel". Je kunt sparen voor grote uitgaven zoals een vakantie, of een traditionele bruidsfotograaf op je bruiloft. Je kiest samen waar dit geld aan uitgegeven wordt en kunt samen een spaarplan maken om snel bij je spaardoel te komen. 

2. Alles op 1 hoop 

Deze manier is vrij ouderwets, maar zeker niet verkeerd! Deze manier wordt steeds minder gebruikt, omdat veel partners beiden werken en beiden dus een inkomen hebben. 

Met deze manier (de naam zegt het al) gaan alle inkomsten op 1 grote hoop, ze komen binnen op 1 rekening en alle kosten worden betaald van deze rekening. Er wordt niet gekeken naar wie meer of minder verdient, alle inkomsten zijn voor beiden personen. 

3. Ieder de helft 

Als partners ongeveer hetzelfde verdienen, dan is het wel zo makkelijk om gewoon ieder de helft te betalen. Zodra de salarissen gestort worden maakt ieder de helft van de kosten over naar een gezamenlijke rekening. Hiervan wordt alles betaald. Als je beiden ongeveer hetzelfde verdiend, dan is dit een prima methode. Als 1 partner veel meer verdiend, dan is deze manier minder eerlijk. 
koppels en geldzaken

 

Hoe regelen wij de geldzaken?


Ik kan natuurlijk niet achterblijven met onze geldzaken... wij hebben gekozen voor de "ouderwetse" methode door alles op 1 hoop te gooien. (Bij wijze van spreken, haha!)


Wij zijn inmiddels ruim 13 jaar bij elkaar en wat dat betreft hebben we alles wel gezien. Er zijn jaren geweest dat Dustin meer verdiende, er zijn jaren geweest dat ik meer verdiende en we hebben zelfs ruim een jaar samen in mijn bedrijf gewerkt. (Dit zou ik zo weer doen, alleen de onzekerheid qua inkomen op de langere termijn vonden wij lastig)

Mede daardoor werkt Dustin weer buiten de deur en gaan alle inkomsten op 1 rekening, waar ook alles van betaald wordt.


Ik heb zelf nog een andere rekening, mijn zakelijke rekening, waar mijn inkomen op binnen komt. Ik heb daar ook een reserve staan voor de btw aangifte en inkomstenbelasting. Maar iedere maand stort ik een bedrag op onze prive rekening.


Veel partners hebben bij deze manier beiden een stukje "zakgeld". Geld om zelf te besteden, maar dat hebben wij niet. We kopen wat we nodig hebben en als we iets willen hebben dan kopen we dat. Over grotere bedragen overleggen we wel vaak, maar dat is eigenlijk nooit een probleem. Ik geef zelf meer geld uit aan etentjes, lunches, koffie buiten de deur (toen dat kon) en Dustin geeft vaker geld uit aan gadgets, helemaal prima.


Jullie eigen keuze;


Bij je geldzaken is het belangrijk om een methode te kiezen waar jullie je beiden goed bij voelen. Als je net gaat samenwonen is "op een grote hoop" misschien nog veel te spannend, maar zodra er kinderen worden geboren en er misschien minder gewerkt wordt, is dat wel aantrekkelijker. Misschien ben je afhankelijk van je partner en dat is ook prima (hoevaak er ook wordt gezegd dat je dat niet moet willen) als jullie dat prettig vinden, dan doe je dat!


Zorg dat je altijd beiden op de hoogte bent van de geldzaken. Ook als je ze saai of oninteressant vindt. Kijk regelmatig op de rekening, kijk wat er betaald wordt en weet je niet waar je geld naartoe gaat, zorg dan voor overzicht. Samen heb je de verantwoordelijkheid voor alle geldzaken, dus zorg er ook voor dat je beiden weet hoe het eraan toegaat.


In dit artikel staan gesponsorde links.

door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Onze week; Advertenties op de blog, een babyboom aan het water en veel bloemen!
door Doortje 16 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht, met huishoudelijke mededeling! Kijk je mee?
De 10 beste tips bij het uitzoeken van een nieuwe keuken
door Doortje 14 apr., 2024
Op zoek naar een nieuwe keuken? Wij geven je vandaag 10 handige tips! (gesponsord artikel)
Recept; Honey loops rocky road
door Doortje 13 apr., 2024
Vandaag delen we een heerlijk recept; Honey loops rocky road...
Show More
Share by: