Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Een financiële meevaller, wat doe jij ermee?

Een financiële meevaller, wat doe jij ermee?
We kennen allemaal wel de financiële tegenvallers.. de kosten die onverwachts komen en dat is altijd even balen. Gelukkig bestaan er ook financiële meevallers. “Opeens” een mooi bedrag op je rekening bijgeschreven krijgen, daar wordt iedereen blij van. Maar wat kun je ermee doen? Wil je het gebruiken voor de toekomst of liever voor iets wat binnenkort al plaatsvindt. Het ligt er natuurlijk helemaal aan hoe hoog het bedrag is en wat je persoonlijke financiële situatie is. 

1. Sparen

Met stip op 1, wij doen dit namelijk ook altijd met financiële meevallers. Hoewel de spaarrente momenteel enorm laag is, is het fijn om de meevaller even te parkeren op de spaarrekening en daarna pas te kijken voor welk doel je het kunt gebruiken? Wij sparen altijd voor een buffer (om juist de financiële tegenslagen op te vangen), maar hebben ook verschillende potjes met spaardoelen; een nieuwe keuken, een nieuwe vloer, nieuwe eetkamerstoelen (die hebben we laatst gekocht) en ga zo maar door. Er is altijd wel een potje wat extra gevuld kan worden. 

2. Schulden afbetalen 

Met een mooie financiële meevaller kun je, als je schulden hebt, extra gaan aflossen. Je betaald dan uiteindelijk minder rente en door extra af te lossen ben je eerder van je schuld af. Denk ook eens aan de hypotheek, want dat is ook gewoon een schuld. Alles wat je hebt afgelost is maar afgelost. 

3. Investeren 

Kun je iets langer wachten op resultaat en ben je bereidt om een beetje risico te nemen (de meevaller had je toch niet verwacht) dan is beleggen wellicht een goede keuze. Dit is interessant op de langere termijn, maar je moet altijd blijven bedenken dat je ook alles, of een gedeelte kwijt kunt raken. 

Investeren kan ook in jezelf. Wil je al langere tijd een cursus volgen of een instrument leren bespelen? Wil je al langer lid worden van die net iets te dure sportschool en doe je het toch maar niet? Dan is het een idee om je financiële meevaller te investeren in jezelf. Ga die cursus volgen en ga sporten als je daar blij van wordt. Dan heb je er echt iets aan! 

4. Uitgeven 

De laatste optie is ook zeker niet verkeerd… geef het geld uit. Misschien kun je met de financiële meevaller een spaarpotje vol maken en zo iets moois uitzoeken. (Het kan maar net het laatste beetje zijn wat je nodig hebt voor je spaardoel) Of ga er iets heel leuks van doen. Een financiële meevaller komt altijd onverwachts, dus misschien is het wel hoog tijd om een vakantie te boeken, een weekendje weg te gaan of een paar nieuwe kledingstukken aan te schaffen, ook dat is natuurlijk helemaal leuk. 

5. Verminder je vaste lasten 

Je kunt een financiële meevaller ook gebruiken om je vaste lasten naar beneden te brengen, zo zorg je ervoor dat je iedere maand meer overhoudt. Denk aan het isoleren van je huis of het kopen of huren van zonnepanelen. Hou je meevaller achter de hand zodat je geen verzekering voor je telefoon, fiets of scooter hoeft af te sluiten. Door je financiële meevaller handig in te zetten, heb je er in alle maanden daarna ook nog iets aan, dat is helemaal mooi meegenomen!
Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Onze week; Advertenties op de blog, een babyboom aan het water en veel bloemen!
door Doortje 16 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht, met huishoudelijke mededeling! Kijk je mee?
Show More
Share by: