Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Een boodschappen budget bepalen, zo doe je dat

Een boodschappen budget bepalen, zo doe je dat

Ik krijg regelmatig vragen over onze uitgaven aan de boodschappen. Regelmatig deel ik een bonnetje en geef ik jullie een kijkje in ons digitale boodschappenmandje. En wij geven weinig uit, dat zorgt voor al die vele vragen! Ik deel regelmatig bespaartips waardoor je ervoor kunt zorgen dat de uitgaven van je eigen boodschappen naar beneden gaan, maar hoe zorg je nu voor een goed boodschappen budget? Ik vertel je vandaag hoe je dit gemakkelijk kunt bepalen en natuurlijk geef ik nog wat extra bespaartips...


Stap 1; Wat geef je nu uit?


Om een goed budget vast te kunnen stellen is het verstandig om uit te rekenen wat je de laatste maanden hebt uitgegeven. Open de bankieren app en rekenen maar... hoe vaak ga je nu naar de supermarkt? En wat geef je per bezoek uit? Zet alle bedragen onder elkaar en reken zo 2-3 maanden uit, dan weet je precies wat je momenteel uitgeeft in de supermarkt.


Stap 2; Bereken je gemiddelde


Elke gezinssamenstelling heeft andere kosten. Met kleinere kinderen geef je minder uit, dan dat je 3 pubers in huis hebt. Het Nibud rekende voor verschillende gezinssamenstellingen een aantal bedragen uit. Een stel met 2 jongere kinderen geeft gemiddeld € 3,10 per persoon per dag uit, een stel met 2 oudere kinderen zit rond de € 3,79 en een alleenstaande geeft ongeveer € 7,00 per dag uit aan boodschappen.


Reken je eigen gemiddelde uit en kijk of je een beetje in de buurt zit, dan heb je al een mooi uitgangspunt.


Stap 3; Wat is je levensstijl?


Het is natuurlijk leuk om te zeggen dat je maar € 300,- per maand mag uitgeven van jezelf, maar hou ook rekening met je levensstijl. Eet je vaak vlees of alles biologisch? Hou je van speciaalbiertjes of kant en klare borrelhapjes in het weekend? Dit zijn allemaal dingen die meetellen. Doe je de boodschappen bij de AH of bij de budgetsuper.


Heb je een hoger inkomen, dan geef je vaak ook meer uit. Hou je van gemak en schil je nooit de aardappels zelf, ook dat telt mee... neem alles mee en bepaal voor jezelf waar je wel of geen concessies wilt doen.


Natuurlijk zijn er gemiddelden, maar ik ken een alleenstaande moeder met 2 kids die voor € 50,- in de week boodschappen doet. Dat is ver onder het gemiddelde, maar als er niet meer is, dan is het gewoon zo. Neem dus alles mee en bekijk wat je nu allemaal koopt en wat je misschien op kunt geven, dan kom je uiteindelijk tot een mooi boodschappen budget. Let erop dat je een realistisch budget stelt. Als je nu € 700,- in de maand uitgeeft, dan is een budget van € 300,- een beetje optimistisch, de kans dat dat lukt is dan ook vrij klein. Probeer eerst eens € 600,- uit te geven, dan een keer € 500,- en ga zo door totdat je het perfecte budget hebt!

Boodschappen budget bijhouden

Onze uitgaven;


Eens in de zoveel tijd bekijk ik weer eens onze eigen uitgaven. De afgelopen maanden gaven wij iets minder dan € 100,- per week uit aan de boodschappen. Dat ligt ook onder het gemiddelde, maar wij zijn dan ook budget shoppers. Ik maak thuis altijd een boodschappenlijstje, maak gebruik van een weekmenu en de aanbiedingen. Wij doen 2 keer per week boodschappen en maken de restjes altijd op. Weggooien doen we nauwelijks. Door deze dingen te doen en veel goede goedkopere producten te scoren blijft ons budget dus netjes onder de € 100,- per week voor 5 personen.


Nog wat extra bespaartips;


Naast het maken van boodschappenlijstjes, weekmenu's en alles opmaken, zijn er nog wat andere handige bespaartips die wij regelmatig ook gebruiken;


- Kook voor meerdere dagen;


Door meteen voor 2 dagen te koken, hoef je maar 1 keer te koken en kun je gemakkelijk groter koken. Wij doen dit regelmatig en dat betekent gelukkig niet dat we altijd hetzelfde eten. Vaak eten we dezelfde maaltijd 2 dagen later, dan komt er tussendoor dus nog iets anders. Er zijn veel gerechten die hier goed geschikt voor zijn; zoals pasta, stamppotten, maaltijdsoepen en curry's.


- Minder vlees;


Wij eten weinig vlees. Vaak nemen we vlees mee met een kortingssticker en dat gaat dan in de vriezer. We eten niet volledig vegetarisch, maar de meeste maaltijden eten we zonder vlees. Vlees is een duur product en je kunt het vervangen door groenten of bonen.


- Weinig verpakt;


We kopen weinig dingen die extra verpakt zijn. Denk aan koeken voor school (ze nemen gewoon een stuk fruit mee) of pakjes drinken (ook hier gewoon een beker) Als we zelf onderweg zijn dan kiezen we ook voor fruit, groenten of crackers. Dat betekent niet dat we nooit koekjes eten of snoepen (zeker niet zelfs) maar alleen al de keuze om voor school geen dure koeken en pakjes drinken mee te geven scheelt heel veel met 3 kinderen.


- Zorg dat je weet wat een juiste portie is;


Er worden vaak veel grote porties gegeten. Misschien herken je wel dat je na het eten echt propvol zit, maar dat is echt niet nodig. Verdiep je eens in de porties, gebruik kleinere borden en eet minder, dan zul je zien dat je je beter voelt en je veel langer met de producten die je koopt doet.


- Vries dingen in;


De vriezer wordt hier goed gebruikt... voor restjes, die we dan later in de week opmaken. Voor diepvries fruit en groenten (veel goedkoper, vooral als ze in de aanbieding zijn) en voor het laatste stukje kaas (wordt geraspt bewaard in de vriezer) of vlees met een kortingssticker. Ook brood vriezen we in en daar halen we het brood uit wat we nodig hebben... zo zorgen wij ervoor dat we weinig weggooien en dat scheelt enorm.

Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Onze week; Advertenties op de blog, een babyboom aan het water en veel bloemen!
door Doortje 16 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht, met huishoudelijke mededeling! Kijk je mee?
De 10 beste tips bij het uitzoeken van een nieuwe keuken
door Doortje 14 apr., 2024
Op zoek naar een nieuwe keuken? Wij geven je vandaag 10 handige tips! (gesponsord artikel)
Show More
Share by: