Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Begin met minimaliseren in 3 stappen!

Minimaliseren is "HOT" We moeten allemaal alles weggooien en genieten van onze lege huizen. Of toch niet?! Nee natuurlijk niet! Minimaliseren is niet alles maar wegdoen, maar blij worden van de spullen die je wel hebt. En het is wat mij betreft vooral een chique woord voor opruimen.. En we weten allemaal; Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd, dus alleen daarom zou ik iedereen adviseren om toch echt wel te gaan minimaliseren, maar dan wel op de juiste manier. Je kunt gemakkelijk beginnen met deze 3 stappen;

Stap 1; Waarom minimaliseren?

Bedenk je goed waarom je wilt minimaliseren. Vindt je je huis te vol? Ben je te lang bezig met opruimen en schoonmaken? Heb je het idee dat die spullen je teveel worden, dat je niet weet waar je moet beginnen? Dan is dat een goed uitgangspunt. Ik ben zelf enorm fan van minimaliseren omdat het voor mij staat voor een eenvoudiger leven waarbij je geld overhoudt en meer tijd hebt voor de dingen die belangrijk vindt. Dus bedenk je goed waarom jij het wilt en wat het voor jou betekent. 

Stap 2; Verander je koopgedrag.

Deze stap is 1 van de moeilijkste. Want ik maak ook nog weleens een "misstap" ;) Maar een belangrijke stap bij het minimaliseren is om je geld uit te geven aan dingen die jij belangrijk vindt. Niet aan de prullen in huis die je toch weggooit omdat je ze volgende week toch niet zo mooi vindt. Of aan die jurk omdat hij afgeprijsd is, maar je er nog een paar kilo voor moet afvallen (geloof me, die blijft dus in de kast hangen) want ook al zou je die kilo's wel kwijtraken, dan zorgt die jurk daar niet voor, dat doe je helemaal voor jezelf. 

Het is dus belangrijk om je koopgedrag onder ogen te komen en een flinke rem te zetten op je uitgaven. Wat vindt je wel belangrijk en wat net niet? Hangt je kast vol en heb je nog niets om aan te trekken, dan gaat er iets niet goed. Zorg voor een aantal mooie kledingstukken die je makkelijk kunt combineren. Hou je uitgaven bij en koop niets waar je niet echt blij van wordt. 

Stap 3; Beginnen, elke dag iets!

Nu is het goed om echt te gaan beginnen met de spullen in je huis. We kennen allemaal Marie Kondo wel, zij adviseert om alles per categorie uit te zoeken, maar ik eindig dan met een stapel kleding op mijn bed, die ik s'avonds op de grond neerleg omdat ik s'middags toch even de kinderen moest helpen met iets. Bij mij werkt dat dus echt niet. Ik zorg ervoor dat ik elke dag of om de dag iets doe. Heb ik even een kwartiertje? Dan ga ik opruimen en uitzoeken. Ik werk met 3 stapels; 
- Bewaren
- Twijfel
- Weg

De "bewaren" stapel wordt netjes op de plek opgeruimd waar de spullen horen.
De "Twijfel" stapel leg ik apart en mag nog even blijven. Gebruik ik de spullen de komende tijd niet, dan gaan ze alsnog weg.
De "weg" stapel zijn alle spullen die echt weg mogen. Ik zorg er ook voor dat ze meteen weggaan. Meteen in de container, in de glasbak of bij het oud papier. Spullen voor de kringloop breng ik bij voorkeur binnen een week weg, anders heb ik nog maanden een doos met spullen in de achterbak van de auto staan ;) 

En zo ben je begonnen met minimaliseren! Nu is het goed om door te pakken, iedere keer iets en je zult zien dat er op een gegeven moment ruimte komt. In je huis en in je hoofd, succes! 


Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Onze week; Advertenties op de blog, een babyboom aan het water en veel bloemen!
door Doortje 16 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht, met huishoudelijke mededeling! Kijk je mee?
De 10 beste tips bij het uitzoeken van een nieuwe keuken
door Doortje 14 apr., 2024
Op zoek naar een nieuwe keuken? Wij geven je vandaag 10 handige tips! (gesponsord artikel)
Recept; Honey loops rocky road
door Doortje 13 apr., 2024
Vandaag delen we een heerlijk recept; Honey loops rocky road...
tips om een moestuin te beginnen
door Doortje 11 apr., 2024
Wil je een moestuin beginnen? Vandaag geven we handige tips!
Show More
Share by: