Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Vakantiegeld! Wat doen jullie (en wij) ermee?

Vakantiegeld! Wat doen jullie (en wij) ermee?

Het vakantiegeld. Het is momenteel een hot topic, want als je in loondienst werkt, dan ontvang je waarschijnlijk deze week het vakantiegeld. Afgelopen woensdag werd ik gebeld door EditieNL, zij wilden een item maken over het vakantiegeld en vroegen om een aantal handige tips. Helaas waren wij net het feestje van de meiden aan het vieren en kon ik niet bijdragen op camera aan het item. Het is overigens wel een mooi item geworden, je kunt het terugkijken in deze uitzending. (aflevering 144)


Wat is nou eigenlijk vakantiegeld?


Als je in loondienst werkt, dan heb je naast vakantiedagen ook recht op vakantiegeld. Vakantiegeld is minimaal 8% van je bruto loon en was vroeger echt oorspronkelijk bedoeld om je vakantie van te betalen. Maar... je mag natuurlijk helemaal zelf weten waar je het aan uitgeeft. Sommige werknemers krijgen het vakantiegeld maandelijks uitbetaald bij hun salaris, maar bij de meesten wordt het bij het salaris van Mei gestort (deze week dus!)


Wat doen jullie met het vakantiegeld?


Ik kreeg op mijn vraagsticker op Instagram over de 200 antwoorden.... ik kan ze dus niet allemaal met jullie delen, maar jullie geven het vakantiegeld onder andere uit aan;


- Vakantie

Logisch natuurlijk, als je nog een vakantie gaat boeken of een gedeelte moet betalen, dan kun je dat hiervoor prima gebruiken.


- Aflossen op de hypotheek


Ik heb natuurlijk geldbewuste volgers... als de buffer op orde is, dan is het extra aflossen op de hypotheek altijd sim.


- De verbouwing van ons huis


Een kleine verbouwing kun je vaak prima betalen met je vakantiegeld, voor een grotere verbouwing is het wat langer sparen.


- Voor het betalen van rekeningen


We weten natuurlijk allemaal dat het leven duurder is geworden en heel veel mensen merken dat goed. Zij doen niets extra's met het vakantiegeld, maar gebruiken het om rekeningen te betalen die er nog liggen. Verstandig, want zo voorkom je schulden.


- De beurt voor de auto


Als je een auto bezit, dan is de beurt (of APK keuring) altijd een goede kostenpost. Handig om een beurt of APK keuring te plannen als dat nodig is net als je je vakantiegeld hebt gehad.


- Sparen


Heel veel volgers sparen (een gedeelte) van het vakantiegeld. Ook erg verstandig als je het niet meteen nodig hebt. Zo kun je je spaarrekening even makkelijk aanvullen en kun je het later gebruiken.


De beste tips voor je vakantiegeld;


Omdat ik ze helaas niet op camera kon vertellen, heb ik natuurlijk alsnog wel handige tips;


- Je ziet momenteel heel veel vakantiegeld aanbiedingen. Bedrijven spelen slim in op het feit dat we vakantiegeld krijgen. Maak hier gebruik van als je sowieso al iets nodig had. Denk aan een stofzuiger of nieuwe tablet. Net als bij Black Friday is het verstandig om de prijzen te checken en goed uit te zoeken of het echt wel een goede aanbieding is.


- Sparen is verstandig, dat zou ik altijd adviseren. Heb je nog geen buffer, dan is het vakantiegeld ideaal om te beginnen met sparen, zo maak je meteen een mooi begin. En heb je al een buffer, vul hem dan nog even aan, altijd handig.


- Koop er sowieso iets leuks van voor jezelf, je hebt er hard voor gewerkt en het is toch een soort extraatje.


Wat doen wij met het vakantiegeld?


Ik krijg zelf officieel geen vakantiegeld, omdat ik ondernemer ben. Wel heb ik dit jaar, voor het eerst, mijzelf extra uitgekeerd deze maand en dat voelt goed, dat ga ik volgend jaar weer doen :)

Dustin krijgt wel vakantiegeld. En wij gebruiken het dit jaar voor een uitje met onze trouwdag en de aankomende verhuizing. We zijn dit jaar al een weekje en weekend weggeweest en in de zomervakantie gaan we nog een week, maar daar hebben we het vakantiegeld niet voor nodig. We gebruiken het dus voor nog een uitje en de rest gaat op de spaarrekening, want we hebben straks best veel uitgaven... denk aan vloeren, wat andere meubels en verf! Goed besteed lijkt mij!

Onze week; Mei vakantie! Uitstapjes, ijs en een nachtje hotel
door Doortje 07 mei, 2024
Een nieuw weekoverzicht, Kijk je mee?!
Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Show More
Share by: