Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Sparen voor je kind; hoeveel sparen en waarvoor precies?

Sparen voor je kind; hoeveel sparen en waarvoor precies?

Iedere ouder wil zijn of haar kind een goede toekomst bieden. Je kind op financieel gebied een goede start geven als dat kan, is erg fijn. Daarom sparen veel ouders voor hun kinderen, voor later. Maar op welke kosten kun je je voorbereiden en hoeveel spaar je dan? Ik vertel je vandaag graag hoe dit zit.


Welke kosten?


Iedere ouder die spaart heeft een ander beeld bij de dingen die je daarmee gaat betalen. Zo zijn er ouders die een hele studie, kamerhuur en rijbewijs bij elkaar willen sparen en andere ouders vinden een gedeelte van een studie meer dan genoeg. Het is goed om te weten dat niets verplicht is. Op dit moment krijgt 58% van de studenten een bijdrage van hun ouders, dat betekent ook dat 42% dat dus niet krijgt. Er zijn verschillende dingen waaraan je kunt bijdragen;

- Het halen van een rijbewijs

- Het kopen van een auto

- Een opleiding of studie

- Een buitenlandse reis

- De aankoop van een huis


Bespreek samen met je partner waar je aan zou willen bijdragen. Hoeveel denk je dat dat kost? En hoeveel kun je per maand opzij leggen? Het is natuurlijk ook anders als je 1 kind hebt of meerdere kinderen. Maak samen een mooi plan en onthoud dat het fijn is om bij te dragen, maar als je daarvoor nu krom moet liggen, het zeker niet verplicht is.


Hoeveel sparen?


Als je een bedrag in je hoofd hebt, dan kun je kijken hoeveel je per maand zou moeten sparen om hierop uit te komen. Ik las laatst een artikel dat een financieel adviseur aangaf dan € 20.000 tot € 30.000 per kind wel genoeg is. Ik vind dat persoonlijk erg veel, je zou dan vanaf de geboorte voor ieder kind maandelijks ruim € 150,- moeten sparen.


Het gemiddelde is een stuk lager. De meeste ouders sparen ruim € 680,- per jaar voor hun kind. Dat is iets meer dan €55,- per maand. Dan kom je na 18 jaar uit op een totaal van ruim € 12.000,- (zonder rente gerekend, maar die krijg je nu toch ook niet)


Sparen op je eigen naam?


Ik krijg zelf regelmatig de vraag wat nu verstandig is... sparen op je eigen naam of op de naam van je kind. Als je een rekening opent op de naam van je kind, dan krijgt hij of zij op de 18e verjaardag de zeggenschap over die rekening. Als daar ruim € 12.000 op staat, dan kan het zomaar zijn dat het opgaat aan andere dingen dan waar het voor bedoeld is. De ene 18-jarige is de andere niet. Vergeet ook niet dat je, als je op de naam van je kind spaart, je niet zomaar geld van die rekening af mag halen. Dat geld is van je kind en blijft van je kind. Ze kunnen dat later terugvorderen.. en niemand denkt dat zijn of haar kind dat gaat doen, maar dat weet je dus ook niet.


Ik adviseer dus altijd om op je eigen naam te sparen. Dan kun je ook voor de 18e verjaardag al bijdragen in bijvoorbeeld rijlessen of een opleiding. Daarnaast sparen wij ook voor de kinderen, maar mocht er iets afschuwelijks gebeuren en wij hebben het geld zelf nodig, dan is dat zo. We geven de kinderen graag een mooie toekomst, maar soms gebeuren er nu eenmaal dingen waar je geen rekening mee houdt.

Is sparen de juiste keuze?


De spaarrente stelt momenteel erg weinig voor. Het kan daardoor voelen alsof sparen niets uitmaakt, maar toch kiezen veel ouders alsnog voor sparen.


Beleggen geeft vaak een hoger rendement (met natuurlijk op vaak) want het grote nadeel is, dat je je inleg ook kunt verliezen. Je kunt 18 jaar beleggen en uiteindelijk uitkomen met een lager bedrag dan je inleg. Met sparen ontvang je geen rente, maar het bedrag groeit wel iedere maand als je inlegt, gegarandeerd.


Je kunt er ook voor kiezen om niet direct voor je kinderen te sparen, maar bijvoorbeeld iedere maand je hypotheek extra af te lossen, daar betaal je meer rente over dan de rente die je op een spaarrekening krijgt. Het is uiteindelijk handig om dan tegen de tijd dat je kind gaat studeren lagere maandlasten te hebben en daardoor makkelijker te kunnen bijdragen. Deze manier is interessant, maar ook hier kan er van alles gebeuren. Je inkomen kan ipv stijgen ook dalen om allerlei redenen, dan kun je niet meer extra aflossen of niet bijdragen, ook al zijn je maandlasten al gedaald.


Dit zijn dingen om goed over na te denken. De reden waarom de meeste ouders nog steeds voor sparen kiezen, is het feit dat het bedrag met een maandelijkse inleg toch groeit.


Zo regelen wij dit;


Wij kiezen ook nog steeds voor sparen. De andere mogelijkheden klinken heel mooi, maar daar zitten toch meer risico's aan verbonden. Wij leggen maandelijks een vast bedrag in en al die beetjes bij elkaar zorgen uiteindelijk voor een mooi financieel begin. We kunnen met 3 kinderen zeker niet hele studies en kamers betalen, maar kunnen straks toch mooi bijdragen.

Onze week; Mei vakantie! Uitstapjes, ijs en een nachtje hotel
door Doortje 07 mei, 2024
Een nieuw weekoverzicht, Kijk je mee?!
Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Show More
Share by: