Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Sparen voor je kind, 3 x waarom dit wel verstandig is

Sparen voor je kind

Ik hoor steeds vaker dat veel ouders niet meer sparen voor hun kind voor later. De spaarrente is nagenoeg 0, het geld wordt daardoor alleen maar minder waard en een groot voordeel; Het leenstelsel vervalt en de studiefinanciering komt weer terug! Dat scheelt natuurlijk veel sparen, maar ook met al deze redenen, is het nog steeds verstandig om wel voor je kind te sparen. Waarom? Dat vertel ik je graag vandaag! 


1.Voor een goede start 


Sparen is misschien niet meer zo aantrekkelijk als vroeger, maar het feit is dat als je iedere maand iets spaart, je uiteindelijk een mooi bedrag bij elkaar hebt. Het openen van een spaarrekening is in ieder geval niet meer zo lastig als vroeger, je kunt dit nu heel gemakkelijk online doen. 


Ook als je bijna geen spaarrente ontvangt, kun je je kind een goede start bieden door te sparen. Een goede start door bij te dragen aan het halen van een rijbewijs, de aankoop van een auto of een woning (de woningmarkt is nog steeds niet prettig voor starters) en natuurlijk ook door bij te dragen aan een studie. Want hoewel de studiefinanciering weer terug komt, er zijn nog meer dan genoeg andere kosten die bij het studeren komen kijken. Het jeugdloon is niet hoog en met een spaarpot kun je je kind goed op weg helpen. 


Natuurlijk beslis je helemaal zelf waaraan je bij wilt dragen, maar alles helpt, ik weet nog dat ik het toen heel fijn vond dat mijn ouders konden bijdragen aan verschillende kosten, dat maakte het studeren een stuk makkelijker, omdat ik mij geen zorgen hoefde te maken over extra werken of extra kosten. Die gemakkelijke start in het volwassen leven gun ik mijn kinderen ook heel erg. 


2. Kleine beetjes helpen ook 


Wil je je kind zelf de verantwoordelijkheid geven? Open dan een spaarrekening kind. Bij het openen van een spaarrekening op naam van je kind, heeft hij of zij zeggenschap over het bedrag als hij of zij 18 jaar wordt. En onthoud hierbij dat alle kleine beetjes helpen! 

Veel ouders kunnen niet maandelijks honderden euro’s sparen en zien er dan vanaf, omdat zij het idee hebben dat het toch niet nuttig is. Maar bedenk dat je zelfs met kleine bedragen best een groot bedrag bij elkaar kunt sparen, je hebt er immers 18 jaar de tijd voor. Als je iedere maand € 10,- opzij zet, dan spaar je in 18 jaar € 2160,- bij elkaar. Spaar je iedere maand € 20,- dan spaar je € 4320,- bij elkaar. Dat zijn ook hele mooie bedragen waar je op 18 jarige leeftijd veel mee kunt. 


Kun je niet maandelijks zomaar sparen, dan kun je proberen om een klein bedrag bij elkaar te sparen op een andere manier, bijvoorbeeld; 


  • Het verkopen van spullen die je niet meer gebruikt. 
  • Het sparen van koopzegels bij de supermarkt
  • Het invullen van online enquetes voor geld 

De opbrengsten kun je op een spaarrekening zetten en zo spaar je ook in al die jaren zeker een mooi bedrag bij elkaar. 


3. Omdat je niet weet wat de toekomst brengt


Sparen is misschien minder aantrekkelijk, maar het heeft wel degelijk zin. Vooral als je je bedenkt dat het leven ook gewoon doorgaat en er niet altijd leuke dingen gebeuren. Misschien kun je nu gemakkelijk meebetalen aan een rijbewijs of kun je de studiekosten op dit moment prima missen, maar hoe ziet dat plaatje eruit als je ziek wordt, je baan verliest of langdurig werkeloos raakt? Natuurlijk gebeurt dit gelukkig niet bij de meeste ouders, maar het gebeurt wel. 


Alles wat je voor die tijd spaart, heb je dan maar weer gespaard. En loopt het leven prima, verdien je meer dan ooit of kun je je kind sowieso bijstaan, dan gebruik je het gespaard geld voor iets anders moois, het is altijd mooi meegenomen. 

Onze week; Mei vakantie! Uitstapjes, ijs en een nachtje hotel
door Doortje 07 mei, 2024
Een nieuw weekoverzicht, Kijk je mee?!
Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Show More
Share by: